Μενού
tromokrates-pakistanoi-trito-atomo-fylaki
Οι πακιστανοί τρομοκράτες | Shutterstock, Facebook
  • Α-
  • Α+

Ολοκληρώθηκε η απολογία των δύο αλλοδαπών, Πακιστανικής καταγωγής, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή. Ο δικηγόρος τους, μιλώντας για την υπόθεση, ανέφερε ότι ο ένας δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση και ο άλλος (σ.σ. τρομοκράτης) αποδέχθηκε το μέρος της ευθύνης για το συμβάν, καθώς δέχθηκε απειλές για να πραγματοποιήσει την επίθεση. Μάλιστα, ενέπλεξαν στην υπόθεση άλλο ένα πρόσωπο.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες του Mega και της εκπομπής «Live News» ο άνδρας που δέχθηκε τις απειλές ανέφερε ενώπιον των ανακριτικών Αρχών ότι ο «εγκέφαλος» του πυρήνα γνώριζε την οικογένειά του στο Πακιστάν και για αυτό το λόγο δέχθηκε να φωτογραφήσει το εστιατόριο, καθώς φοβόταν ότι θα της κάνουν κακό. Οι δύο άνδρες, 27 και 29 ετών, μεταφέρθηκαν στα δικαστήρια κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς κατηγορούνται για τρομοκρατία. Οπως προαναφέρθηκε, κομβικό ρόλο έπαιξε το «τρίτο πρόσωπο» στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στο εν λόγω πρόσωπο ανέφεραν ότι ο Πακιστανός από το Ιράν ήταν από το ίδιο χωριό με τον έναν από τους δυο κατηγορούμενους κι έτσι τους προσέγγισε. Ως προς το modus operandi, δηλαδή τον τρόπο λειτουργίας της τρομοκρατικής επίθεσης, είπαν ότι τους ζήτησε αρχικά να πάνε να φωτογραφίσουν το εστιατόριο. Του έστειλαν φωτογραφίες και βίντεο, αλλά οι ίδιοι δεν είχαν σκοπό να πραγματοποιήσουν χτύπημα. Για αυτό το λόγο, μάλιστα, του έλεγαν ψέματα ότι είχαν βρει εκτελεστή από την Αλβανία.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας τους, υποστήριξαν ότι και παρά το οικονομικό κίνητρο των 15.000 ευρώ, που τους έταξε ο τρίτος άνδρας, εκείνοι αρνήθηκαν γεγονός που οδήγησε στον εκφοβισμό και την απειλή της οικογένειας ενός εκ των κατηγορουμένων του 27χρονου Χαϊντέρ. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της απολογίας τους είπαν και οι δύο ότι είναι χρήστες ναρκωτικών.

Είχαν βάλει ως στόχο και το εβραϊκό μουσείο στην Αθήνα

Τελειωμό δεν έχουν οι αποκαλύψεις για τη δράση των Πακιστανών τρομοκρατών που συνελήφθησαν από την αντιτρομοκρατική. Εκτός από το εστιατόριο-συναγωγή στου Ψυρρή, που ήθελαν να αιματοκυλήσουν οι τρομοκράτες, είχαν σχεδιάσει αιματηρή επίθεση και στο Εβραϊκό Μουσείο στην Πλατεία Συντάγματος. Σύμφωνα με «Τα Νέα», αυτός ο στόχος εγκαταλείφθηκε καθώς τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένα κι έτσι επελέγη εναλλακτικά η εβραϊκή συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας. Τα παραπάνω προκύπτουν από τη δικογραφία της υπόθεσης, που περιλαμβάνει τις συνομιλίες από τα κινητά των δύο συλληφθέντων και από το 30σέλιδο διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που παρουσιάζει η εφημερίδα, η έρευνα ξεκίνησε από ένα ανώνυμο mail που στάλθηκε στις κρατικές υπηρεσίες τον περασμένο Νοέμβριο και στο οποίο υπήρχε υπόδειξη για το ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο όπου εργαζόταν ένας από τους υπόπτους, καθώς και στοιχεία για τον 30χρονο ομοεθνή και συντοπίτη καθοδηγητή τους με το όνομα «Αμπάς» που φέρεται να βρίσκεται στο Ιράν.

Σύμφωνα με τα έγγραφα υπήρξαν αποστολές μικρών χρηματικών ποσών μέσω της εταιρείας Western Union σε συγγενείς των εμπλεκόμενων στο Πακιστάν από τον συντονιστή τους. Ακόμη, σε διαλόγους αναδεικνύεται ότι οι δύο συλληφθέντες είχαν προσεγγίσει Αλβανό, αγνώστων λοιπών στοιχείων, για να συμμετάσχει σε δολοφονίες Ισραηλινών εκτός της συναγωγής του Ψυρρή, κάτι το οποίο αρνήθηκε, απαντώντας ότι αυτός προχωρά μόνο σε χτυπήματα με μαχαίρι.

Επιπλέον, ένας από τους συλληφθέντες έχει υποστηρίξει στην κατάθεσή του ότι θα συμμετείχε στην επιχείρηση δολοφονίας των Ισραηλινών, όχι μόνο λόγω της χρηματικής αμοιβής, αλλά και επειδή φοβόταν τις απειλές που δεχόταν από τον «Αμπάς», ο οποίος φέρεται να έχει διαπράξει ανθρωποκτονίες στο Πακιστάν.