Μενού
ploio-xios
Το πλοίο AMT που συγκρούστηκε ανοιχτά της Χίο και ελικόπτερο Super Puma
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός σήμανε για τη σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου το μεσημέρι της Παρασκευής (2/6). Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν σε δυο κινήσεις «ματ» μην επιτρέποντας στους Τούρκους να αναλάβουν εκείνοι τη διαχείριση του περιστατικού.

Αρχικά μόλις έφτασε στην περιοχή σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής το πλήρωμα του αντιλήφθηκε ότι μπροστά του ήταν σε εξέλιξη μια μεγάλη κινητοποίηση στην οποία έπαιρναν μέρος πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερα.

Ωστόσο, επειδή ο καπετάνιος του εμπορικού πλοίου με τους Τούρκους ναυτικούς μιλούσε κυρίως στους συμπατριώτες του και απαντούσε μονολεκτικά στις ερωτήσεις των στελεχών του θαλάμου επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος αποφασίστηκε να υλοποιηθεί η δεύτερη κίνηση.

Το ρήγμα στην πλευρά του πλοίου με τους Τούρκους ναυτικούς

Με ελικόπτερο πήγε στο πλοίο διασώστης του Λιμενικού. Στη συνέχεια πήγε στον καπετάνιο ξεκαθαρίζοντας του ότι βρίσκεται σε περιοχή έρευνας – διάσωσης των ελληνικών αρχών, ότι μόνο από το Λιμενικό Σώμα παίρνει οδηγίες και να του απαντήσει εκείνη τη στιγμή αν τελικά θέλει βοήθεια ή όχι.

Ο καπετάνιος του απάντησε πως δεν ήθελε κάποια βοήθεια και θα πήγαινε με ιδία μέσα προς το πλησιέστερο τουρκικό λιμάνι. Το πλοίο είναι εν πλω προς την Τουρκία και συνοδεύεται από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής αλλά και από τέσσερα ελληνικά πλωτά και ελικόπτερο.

Η επιχείρηση των ελληνικών Αρχών

Τι λέει το Λιμενικό για τη σύγκρουση των πλοίων

Ανακοίνωση εξέδωσε για το περιστατικό το Λιμενικό στην οποία αναφέρει: «Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για σύγκρουση του Φ/Γ πλοίου «ΑΝΤ» σημαίας Βανουάτου με δεκατρείς αλλοδαπούς πλήρωμα, με το Φ/Γ πλοίο «POTENTIA», σημαίας Σιγκαπούρης με δεκαεννέα αλλοδαπούς πλήρωμα στη θαλάσσια περιοχή 9 ν.μ. βόρεια βορειοδυτικά ν. Χίου, σε Διεθνή Ύδατα, εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.

ploio-xios3.
Η επιχείρηση για τη σύγκρουση των πλοίων στη Χίο

Υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. άμεσα έσπευσαν στο σημείο επτά περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ συνέδραμαν επίσης ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία ελικόπτερα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και παραπλέοντα πλοία. 

ploio-xios2
Το πλοίο που είχε εισροή υδάτων

Επίσης, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή έχει καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Επί του πλοίου σημαίας Βανουάτου, καταβιβάσθηκε διασώστης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το δεύτερο ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. που βρέθηκε στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

ploio-xios
Η σωστική λέμβος δίπλα από το πλοίο ANT

Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παραμένουν στην περιοχή».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.