Μενού
ploio-xios
Το πλοίο AMT που συγκρούστηκε ανοιχτά της Χίο και ελικόπτερο Super Puma
  • Α-
  • Α+

Κίνδυνος θερμού επεισοδίου δημιουργήθηκε μετά τη σύγκρουση φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου, καθώς η Τουρκία επιδίωξε αυτόκλητα να έχει ρόλο στη διάσωση, προβάλλοντας τις γνωστές προκλήσεις της για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. 

Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, ένα πλοίο ονόματι «ΑΝΤ» και σημαίας Βανουάτου με 13 άτομα πλήρωμα, 10 εκ των οποίων Τούρκοι και το πλοίο «Potentia», σημαίας Σιγκαπούρης με 19 αλλοδαπούς πλήρωμα συγκρούστηκαν στη θαλάσσια περιοχή 9 ν.μ. βόρεια - βορειοδυτικά της Χίου, σε διεθνή ύδατα. Τα αίτια της σύγκρουσης διερευνώνται και παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα.

Το σήμα κινητοποίησε και την τουρκική ακτοφυλακή που κινήθηκε προς το σημείο, αλλά και το Λιμενικό μας Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό που έσπευσαν επίσης στην περιοχή με πλωτά,  ενώ σηκώθηκε και drone. 

ploio-xios3.
Η επιχείρηση για τη σύγκρουση των πλοίων στη Χίο
ploio-xios2
Το πλοίο που είχε εισροή υδάτων

Χίος: Κυριαρχία και κινητοποίηση

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ήταν ζήτημα προβολής κυριαρχίας, εξ ου και υπήρχε σημαντική κινητοποίηση. Κατά τις πληροφορίες, από ελληνικό ελικόπτερο διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας (Super Puma) κατέβηκε μέλος του πληρώματος στο φορτηγό πλοίο και ρώτησε αν χρειάζονται βοήθεια. Εν συνεχεία αποχώρησε. 

Λίγη ώρα αργότερα το εν λόγω πλοίο πλησίασε και η τουρκική ακταιωρός που είχε βρεθεί στο σημείο. Τα πλοία λίγο αργότερα με ίδιες δυνάμεις, χωρίς να χρειάζεται ρυμούλκυση, και με χαμηλή ταχύτητα φαίνεται να κινούνται προς λιμάνια που έχουν επιλέξει.

ploio-xios
Η σωστική λέμβος δίπλα από το πλοίο ANT

Λίγο μετά τις 22:30 της Παρασκευής το πλοίο με τους 10 Τούρκους πλήρωμα φάνηκε να κατευθύνεται προς Τουρκία αλλά με χαμηλή ταχύτητα ευρισκόμενο βόρεια της Χίου συνοδευόμενο από ελληνικά πλωτά ως τα όρια του FIR Αθηνών και από τουρκική ακταιωρό παράλληλα.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.