Μενού
Σύγκρουση πλοίων στη Χίο
Σύγκρουση πλοίων ανοιχτά της Χίου | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Εκτός ελληνικής επικράτειας είναι τα δυο φορτηγά πλοία που συγκρούστηκαν ανοιχτά της Χίου. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Λιμενικό το πλοίο «ΑΝΤ» σημαίας Βανουάτου κινήθηκε με τη συνοδεία περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. πρός το λιμάνι της Σμύρνης, σήμερα (03/06) το πρωί.

Από την άλλη, το πλοίο «POTENTIA» σημαίας Σιγκαπούρης κινήθηκε με προορισμό λιμένα Μάλτας. Από το συμβάν δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση και δεν αναφέρθηκε τραυματισμός ατόμων.

Το χρονικό μίας παραλίγο «θερμής» σύγκρουσης

Κίνδυνος θερμού επεισοδίου δημιουργήθηκε μετά τη σύγκρουση φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου. Κι αυτό γιατί η Τουρκία επιδίωξε να έχει ρόλο στη διάσωση.

Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, ένα πλοίο ονόματι «ΑΝΤ» και σημαίας Βανουάτου με 13 άτομα πλήρωμα, 10 εκ των οποίων Τούρκοι και το πλοίο «Potentia», σημαίας Σιγκαπούρης με 19 αλλοδαπούς πλήρωμα συγκρούστηκαν στη θαλάσσια περιοχή 9 ν.μ. βόρεια - βορειοδυτικά της Χίου, σε διεθνή ύδατα. Τα αίτια της σύγκρουσης διερευνώνται και παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα.

Το σήμα κινητοποίησε και την τουρκική ακτοφυλακή που κινήθηκε προς το σημείο, αλλά και το Λιμενικό μας Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό που έσπευσαν επίσης στην περιοχή με πλωτά, ενώ σηκώθηκε και drone. 

«Ζήτημα προβολής κυριαρχίας»

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ήταν ζήτημα προβολής κυριαρχίας, εξ ου και υπήρχε σημαντική κινητοποίηση. Κατά τις πληροφορίες, από ελληνικό ελικόπτερο διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας (Super Puma) κατέβηκε μέλος του πληρώματος στο φορτηγό πλοίο και ρώτησε αν χρειάζονται βοήθεια. Εν συνεχεία αποχώρησε.

Λίγη ώρα αργότερα το εν λόγω πλοίο πλησίασε και η τουρκική ακταιωρός που είχε βρεθεί στο σημείο. Τα πλοία λίγο αργότερα με ίδιες δυνάμεις, χωρίς να χρειάζεται ρυμούλκυση, και με χαμηλή ταχύτητα κινήθηκαν προς τα λιμάνια που είχαν επιλέξει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.