Μενού
epameinondas-korkoneas
Επαμεινώνδας Κορκονέας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε … «πεδίο μάχης» μετατράπηκε ο Άρειος Πάγος σήμερα κατά τη συζήτηση που αφορούσε στην αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου συννόμου βίου στον καταδικασμένο για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η ένταση χτύπησε «κόκκινο» όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε πρόθεση αποχής για λόγους ευπρέπειας με τον αντεισαγγελέα να προτείνει την αναβολή της υπόθεσης. «Μεθόδευση έκβασης της δίκης προς όφελος του κατηγορούμενου», κατήγγειλε η πλευρά της οικογένειας Γρηγορόπουλου.

Το δικαστήριο ανέβαλε τελικώς τη συζήτηση για τις 9 Ιανουαρίου του 2024 με τους συνηγόρους προς υποστήριξη της κατηγορίας Νίκο και Ζωή Κωνσταντοπούλου να καταγγέλουν τους δικαστές ότι «Εξυπηρετείτε τον Κορκονέα» υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να συνεχιστεί η διαδικασία με νέα πρόεδρο και όχι να αναβληθεί.

Οι δικηγόροι μαζί με την Τζίνα Τσαλικιάν, μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, βρέθηκαν σήμερα ενώπιον του Στ’ τμήματος του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αντικρούσουν για άλλη μία φορά το σκεπτικό του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, που χορήγησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου στον Κορκονέα με συνέπεια να αφεθεί ελεύθερος.

Αλέξης Γρηγορόπουλος: Η ένταση για τα ελαφρυντικά στον Επαμεινώνδα Κορκονέα

Η πρώτη ένταση σημειώθηκε όταν η πρόεδρος αρνήθηκε να προχωρήσει σε ολιγόλεπτη διακοπή ώστε να προσέλθει στη δικαστική αίθουσα η Τζίνα Τσαλικιάν και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Αυτό που είναι ευκρινές, είναι ότι η δικαιοσύνη έχει παίξει με την οικογένεια», υποστήριξε η πληρεξούσιος δικηγόρος μόλις έλαβε το λόγο, ζητώντας να συγκροτηθεί το δικαστήριο «από αμερόληπτους δικαστές».

Στρεφόμενη προς το δικαστήριο είπε: «η συμπεριφορά σας είναι ακραία μεροληπτική και παίζετε με το γεγονός ότι η οικογένεια θέλει να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτή η μάνα που κάθε φορά μαζεύει τις δυνάμεις της για να εμφανιστεί μπροστά στους εκπροσώπους της δικαιοσύνης, περιμένει την αμετάκλητη απόφαση».

Οι διακοπές της προέδρου την ώρα που οι συνήγοροι προς υποστήριξη της κατηγορίας επιχειρούσαν να αναπτύξουν την προσφυγή τους, προκάλεσαν νέες αντιδράσεις:

  • Νίκος Κωνσταντόπουλος: Ο νηφάλιος και αμερόληπτος δικαστής ακούει, δε διακόπτει.
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου: Διαπράττετε βαρύτατη παρεμπόδιση στο έργο του συνηγόρου. Αυτό θέλετε; Έδρα να κάνει bullying σε δικηγόρους; Αυτή η μανα 15 χρόνια περιμένει την αμετάκλητη δικαίωση. Από την πρώτη δίκη και μετά παρεμποδίζεται. Προφανώς σας έχουν ενοχλήσει για να μην ασχοληθείτε. Εσείς θα πείτε ποιος σας έχει ενοχλήσει…. Ένα 15χρονο παιδί έπεσε νεκρό με σφαίρα στην καρδιά. Γιατί αστυνομικός του ελληνικού κράτους οπλοφορώντας το σκότωσε με σφαίρα στην καρδιά Σάββατο βράδυ στη γιορτή του φίλου του. Μεροληπτείτε, δε θα έπρεπε να προέδρευετε. Προσφεύγω στο δικαστήριο, επί σαράντα λεπτά η πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας προσπαθεί να αναπτύξει τις θέσεις της και κατά ριπάς διακόπτετε.».

Η πρόεδρος λόγω έντασης διέκοψε τη διαδικασία κι όταν το δικαστήριο επανήλθε ο εισαγγελέας της έδρας Β. Παπαδάς, πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας.

«Η ελληνική έννομη τάξη ως προς τα ελαφρυντικά που καθορίζουν το ύψος της ποινής, επιτρέπει στον υποστηρίζοντα την κατηγορία να έχει λόγο; Η Ολομέλεια είπε όχι. Εδώ ακούγονται τα αντεπιχειρήματα. Θα ήταν αντικείμενο έρευνας αν είχε συμπεριληφθεί ως λόγος αναίρεσης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πράγμα που δεν έγινε» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός, εξηγώντας πως για αυτό το λόγο ήταν «αλυσιτελής η αναμονή της κυρίας που είχε τον μεγάλο πόνο που έχασε το παιδί της».

Όταν η πρόεδρος της έδρας δήλωσε ότι προτίθεται να απέχει για λόγους ευπρέπειας, εξαιτίας των όσων ακούστηκαν σε βάρος της, και ο εισαγγελέας του δικαστηρίου πρότεινε αναβολή της συζήτησης ο κ. Κωνσταντόπουλος μίλησε για «μεθόδευση έκβασης της δίκης προς όφελος του κατηγορούμενου. Άλλοι δυο μήνες χωρίς φυλακή για το καταδικασμένο για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο».

Τόνισε ότι «πρόθεση να υποβάλω δήλωση δεν υπάρχει δικονομικά. Φαλκιδεύεται η αρχή της δίκαιης δίκης. Μετατρέπεται η προσωπική θέληση σε αυθαίρετη απόφαση και μάλιστα σε μια υπόθεση κραυγαλέας ιστορικότητας. Αυτή είναι η έννοια του κράτους δικαίου; Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA