Μενού
apergia-210923
Απεργία 21 Σεπτεμβρίου | Reader.gr
  • Α-
  • Α+

Με κεντρικό σύνθημα «Αγώνας ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά», η πλατεία Συντάγματος γέμισε με χιλιάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν στο δρομο να διαμαρτυρηθούν για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, με τις συγκεντρώσεις για την απεργία να ολοκληρώνονται νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης (21/09).

Όπως ανέφεραν τα μέλη του ΠΑΜΕ σε δηλώσεις τους στην απεργία, «αγωνιζόμαστε ενάντια στις 13 ώρες δουλειάς,  στις συμβάσεις μηδενικών ωρών, στην κατάργηση του πενθήμερου και τους μισθούς πείνας», ενώ κατήγγειλαν την κυβέρνηση που στέλνει στα δικαστήρια όσους απεργούν.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και το Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών, οι οποίοι ανέβηκαν στην εξέδρα για να απευθύνουν ομιλίες και ζήτησαν την μονιμοποίηση των εποχικών, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 3.200 οργανικά κενά.

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι διαδηλωτές από την ΑΔΕΔΥ, εκπαιδευτικοί, Συλλογοι Εργαζομένων στα Νοσοκομεία, ΠΟΕ-ΟΤΑ, οργανώσεις της εξωκοινωβουλευτικης αριστεράς- έφτασαν στην πλατεία Συντάγματος. Οι πυροσβέστες έφτασαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών όπου παρέδωσαν ψήφισμα.

Ισχυρός αστυνομικός κλοιός υπήρχε στο τέλος της πορείας που ήταν συγκεντρωμένες συλλογικότητες, χωρίς να καταγραφούν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και Aστυνομίας.

pyrosbestes-psifisma
Reader.gr

 

Απεργία 21 Σεπτεμβρίου
Απεργία 21 Σεπτεμβρίου | Reader.gr

 

Απεργία 21 Σεπτεμβρίου
Απεργία 21 Σεπτεμβρίου | Reader.gr
Απεργία 21 Σεπτεμβρίου
Απεργία 21 Σεπτεμβρίου | Reader.gr
apergia-2109
Reader.gr

 

apergia-2109
Reader.gr

Αποκατάσταθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων

Κανονικά διεξάγεται, σύμφωνα με ενημέρωση από την Τροχαία Αττικής, η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας καθώς άνοιξαν οι δρόμοι γύρω απο το Σύνταγμα, που είχαν κλείσει λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση της κίνησης γύρω από το κέντρο βρίσκεται στο «κόκκινο», με την κυκλοφορία να πραγματοποιείται με αρκετή δυσκολία λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Ποιοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν –με κάλεσμά τους– οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ, οι οποίες διαδήλωσαν για «να μην επιβληθεί οριστικά ένας Μεσαίωνας στην εργασία, για να μην μετατραπεί η δουλειά σε δουλεία και για να υπάρχει ανθρώπινο ωράριο (σε πολλές χώρες πλέον γίνεται λόγος για 6ωρη και 4ήμερη εργασία), με καλές αποδοχές, με χρόνο για κοινωνική και οικογενειακή ζωή», ενώ ζητούν την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.

Άξιο αναφοράς είναι ότι κάλεσμα στις 09:45, στα Προπύλαια, έκανε και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), βρέθηκε στην πλατεία Σύνταγματος, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, βρέθηκαν κι αυτά στο Σύνταγμα, κάνοντας λόγο για ένα νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενούς τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα.

Στην 24ωρη απεργία συμμετείχε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) καθώς και η ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ζητώντας «να αποσυρθεί το εργατικό νομοσχέδιο, να παραταθούν οι συμβάσεις των 2.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία και να απομακρυνθούν όπου υπάρχουν οι εργολάβοι στο ΕΣΥ». Επιπλέον, το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών, καλεί σε συγκέντρωση στις 11.00 στο Σύνταγμα, διεκδικώντας την «άμεση απορρόφηση των εποχικών πυροσβεστών».

Παράλληλα, στην απεργία  συμμετείχε και η Πανελλήνια Ένωση Νατικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), επισημαίνοντας ότι το νέο νομοσχέδιο «επιβάλλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπονομεύει ακόμη πιο πολύ το 8ωρο, το 5ήμερο, τις κυριακάτικες αργίες σε μεγάλους κλάδους, θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας, μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασία», καλώντας τα μέλη της στις 10.00 στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Παράνομη κρίθηκε η απεργία που είχαν προκηρύξει οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

Πώς κινούνται τα ΜΜΜ

Μεγάλο μέρος του κλάδου των αστικών συγκοινωνιών συμμετέχει στη σημερινή (21/9) απεργία που έχει προκηρύξει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών και η ΑΔΕΔΥ. Αν και όλες οι γραμμές του μετρό θα μπουν σε 24ωρη παύση λειτουργίας, τα λεωφορεία θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ τραμ και προαστιακός θα λειτουργήσουν μερικώς. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του ΟΑΣΑ, τα τρόλεϊ θα λειτουργήσουν 09:00 με 21:00.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Λεωφορεία: Θα λειτουργήσουν κανονικά όλο το 24ωρο
  • Τρόλεϊ: Θα λειτουργήσουν από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ
  • Τραμ: θα λειτουργήσουν από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 13.30 το μεσημέρι
  • Προαστιακός: θα λειτουργήσει από την έναρξη του ωραρίου μέχρι τις 21:00 το βράδυ
  • Μετρό (όλες οι γραμμές): δεν θα λειτουργήσουν
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA