Μενού
Λεωφορείο
Λεωφορείο | ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Στην απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη, 17 Απριλίου αναμένεται αθρόα συμμετοχή από πολλούς εργαζομένους, μαζί και αυτών των μέσω μεταφοράς. Αναμενόμενα, τα μέσα σταθερής και μη τροχιάς δεν θα κινηθούν καθόλου εκείνη τη μέρα ή θα εκτελέσουν προσαρμοσμένα δρομολόγια.

Επί του παρόντος δεν είναι γνωστό αν κάποια μέσα θα πραγματοποιήσουν μειωμένο δρομολόγιο, αλλά καθώς έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στην απεργία το  Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, και το Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναμένεται να μη λειτουργήσουν ο σιδηρόδρομος, ο προαστιακός και το τραμ.

Παράλληλα, ο ΟΑΣΘ επιβεβαίωσε και τη δική του συμμετοχή στην απεργία, σημειώνοντας πως η κινητοποίηση θα αρχίσει με την έναρξη της πρωινής βάρδιας, τα ξημερώματα της Τετάρτης, και θα διαρκέσει μέχρι τη λήξη της νυχτερινής βάρδιας, ενώ το Συνδικάτο θα διαθέσει προσωπικό ασφαλείας για την κυκλοφορία 50 λεωφορείων.  

Τα αιτήματα της ΓΣΕΕ

Αυτά είναι τα βασικά αιτήματα με τα οποία κατεβαίνει στην απεργία η ΓΣΕΕ:

  • Μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών.
  • Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.
  • Διεύρυνση των δικαιούχων της επιδότησης ενοικίου, βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά όσον αφορά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.
  •  Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών».
  • Άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, καθώς και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση Συλλογικών Συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ).
  • Αυστηρός θεσμικός έλεγχος και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, με την ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
  • Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA