Μενού
aade
ΑΑΔΕ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες απαντούν από την 1η Ιουλίου οι ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών σε όλη τη χώρα, κάνοντας έντονη την αντίδρασή τους για την υποχρεωτική εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με το νέο μέτρο κάθε επίσκεψη και εργασία θα καταγράφεται σε ψηφιακή πλατφόρμα, ακόμα και ένα απλό φούσκωμα ελαστικού. Η ρύθμιση αφορά όλα τα συνεργεία, ανεξαρτήτως μεγέθους, προκαλώντας αναβρασμό στον κλάδο.

Ψηφιακό πελατολόγιο: Προστίθενται 35€ σε κάθε ραντεβού

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά συνεργεία έχουν αρχίσει να επιβάλλουν επιπλέον χρέωση 35 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για κάθε ραντεβού, προκειμένου να καλύψουν το πρόσθετο διοικητικό και τεχνολογικό βάρος της νέας υποχρέωσης. Πρόκειται για μια εξέλιξη που προκαλεί δυσαρέσκεια και στους καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν το κόστος των υπηρεσιών να αυξάνεται χωρίς να έχουν άλλη επιλογή.

Οι επαγγελματίες μιλούν για αιφνιδιασμό, έλλειψη καθοδήγησης και απουσία μεταβατικής περιόδου. Ειδικά τα μικρά, οικογενειακά συνεργεία, όπως τονίζουν, δεν έχουν ούτε τον εξοπλισμό ούτε το προσωπικό για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του συστήματος.

Παράλληλα, επικρατεί σύγχυση για το ποιες εργασίες πρέπει να καταγράφονται, ενώ ο φόβος για άδικα πρόστιμα σε περίπτωση απλών παραλείψεων είναι έντονος. «Δεν γίνεται να τιμωρούμαστε για τυπικά λάθη, όταν δεν υπάρχει καν φορολογική ζημία», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Οι ιδιοκτήτες ζητούν άμεση αναστολή του μέτρου, διάλογο με την Πολιτεία και προσαρμογή στις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των συνεργείων.

Ψηφιακό πελατολόγιο: Παράταση ζητά το Ε.Ε.Α

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών  επισημαίνει ότι «όσες επιχειρήσεις συμμετείχαν στην πιλοτική φάση εφαρμογής, έχουν ήδη εντοπίσει σοβαρές δυσλειτουργίες καθώς και τεχνικά προβλήματα που επιτείνουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια των επαγγελματιών», ζητώντας ουσιαστικά αφενός την παράταση της έναρξης υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Πελατολογίου και αφετέρου την επανεξέταση των τεχνικών προδιαγραφών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...