Μενού
astypalaia
Η Αστυπάλαια. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Με μποέμ αύρα, μαγευτική θέα και αμέτρητες συγκλονιστικές παραλίες, η Αστυπάλαια είναι η «πεταλούδα του Αιγαίου» (λόγω του σχήματός της στον χάρτη) που συνδέει τις Κυκλάδες με τα Δωδεκάνησα, καθώς συνδυάζει αρμονικά στοιχεία και από τα δύο συμπλέγματα.

Γεμάτη ψηλούς βράχους και λόφους, με πανέμορφες ακρογιαλιές και γραφικά χωριά, η Αστυπάλαια δεν αφήνει ασυγκίνητο όποιον την επισκεφθεί και με έναν σχεδόν υπερφυσικό τρόπο παρασύρει τους ταξιδιώτες στον δικό της μοναδικό ρυθμό.

Η ονομασία της, που σημαίνει «παλιά πόλη», αποδίδεται, σύμφωνα με τη μυθολογία, σε μια αδελφή της Ευρώπης, τη μητέρα του βασιλιά Μίνωα.

Η Αστυπάλαια και η Ευρώπη ήταν κόρες του Φοίνικα και της Περιμήδης. Από την ένωση της Αστυπάλαιας με τον Ποσειδώνα γεννήθηκαν ο Αγκαίος και ο βασιλιάς της Κω Ευρύπυλος.

Αστυπάλαια: Η ονομασία

Μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με το astypalaia.gr αναφέρει πως προέρχεται από τις λέξεις άστυ και παλαιός, επειδή Δωριείς που εγκαταστάθηκαν στο νησί βρήκαν ένα παλαιότερο οικισμό χτισμένο από τους Φοίνικες.

Από μετασχηματισμό ξένης ονομασίας, πιθανόν φοινικικής, οι λέξεις άστυ και παλαιός σήμαινε χαμηλός τόπος, αφού το νησί αποτελείται από δύο τμήματα που συνδέονται μεταξύ τους από χαμηλό ισθμό.

Πολλοί ερευνητές θεωρούν το τοπωνύμιο ως μη ελληνικό και το ανάγουν στη γλώσσα των Σουμερίων as-dub-gal-e, που σημαίνει Θεών τράπεζα μεγάλων.

Η Αστυπάλαια είναι νησί με πλούσια ιστορία και ιδανική για όσους λατρεύουν τους περιπάτους σε γειτονιές με ασβεστωμένες αυλές, μπουκαμβίλιες και γραφικά ξωκλήσια.

Αστυπάλαια: Οι παραλίες

Το δυνατό της σημείο, ωστόσο, είναι οι μαγευτικές παραλίες της. Πού μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης το μπάνιο του;

Το Λιβάδι, ο Πέρα Γιαλός, ο Σχοινώντας, το Στενό είναι οι πιο μεγάλες παραλίες που συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο.

plakes
Η παραλία Πλάκες. | Shutterstock

Τα Καμινάκια, οι Βάτσες και ο Άγιος Κωνσταντίνος λίγο πιο μακρινές, αλλά με τη δική τους φυσική ομορφιά.

vatses
Η παραλία στις Βατσές. | Shutterstock

Η λίστα είναι ατέλειωτη, καθώς υπάρχουν πολλές μικρότερες που οι ντόπιοι δε θα διστάσουν να τις αποκαλύψουν στους ταξιδιώτες.

Κανείς όμως δεν πρέπει να φύγει από το νησί χωρίς να περάσει από τις παραλίες του Κουτσομύτη και τις Κούνουπες, όπου η υπάρχει πρόσβαση μόνο με σκάφος.

koytsomytis
Η παραλία Κουτσομύτης. | Shutterstock

Μάλιστα, καθημερινά πραγματοποιούνται ημερήσιες εκδρομές από την Αστυπάλαια προς τους παραπάνω συγκλονιστικούς προορισμούς.

kounoupi
Η παραλίες στους Κούνουπες. | Shutterstock

Αστυπάλαια: Μποέμ και μαγευτική

Όσο για τον μποέμ χαρακτήρα της, σύμφωνα με έναν «μύθο» της προηγούμενης 30ετίας το νησί επισκέπτονταν στα τέλη κάθε καλοκαιριού νέοι που εργάζονταν στα γύρω νησιά και ολοκλήρωναν τις σεζόν τους.

Κάπως έτσι, στην Αστυπάλαια βρίσκονταν άνδρες και γυναίκες που δούλευαν σε μπαρ, σερβιτόροι και περιπλανώμενοι νέοι, που λάτρευαν την περιπέτεια, τις συζητήσεις και την «ποιοτική διασκέδαση».

Επίσης, σημαντικό ρόλο στον μποέμ χαρακτήρα του νησιού παίζει το οργανωμένο κάμπινγκ, τα πάρτι που στήνονται από το πουθενά, αλλά και οι καλλιτέχνες που συρρέουν για να εμπνευστούν από τα μαγευτικά τοπία του νησιού.

Η Αστυπάλαια «υπόσχεται» ξεγνοιασιά και η ανεμελιά, αρκεί να παραδοθείς στους ρυθμούς της.

astypalaia
Αστυπάλαια by night. | Shutterstock

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA