Τραγικές ελλείψεις προσωπικού σε καίριους τομείς, τραγικές ελλείψεις τροχαίου υλικού και ανταλλακτικών, καθημερινά προβλήματα για το επιβατικό κοινό. Αυτή την εικόνα παρουσιάζει ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα, καθώς ενάμιση χρόνια μετά τα Τέμπη, όπως καταγγέλλουν σωματεία εργαζομένων.
Μια κατάσταση που εμμέσως αποτυπώνεται και στα όσα ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου ανέλυσε τις 18 παρεμβάσεις που έχουν γίνει ή προγραμματίζονται, αρκετές από τις οποίες αφορούν την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο.
Με φόντο ατην κατάσταση αυτή, ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, αναδεικνύοντας στην κοινή ανακοίνωσή τους σειρά ελλείψεων στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο όπως:
- μη ολοκλήρωση της υπογειοποίησης της γραμμής στην Αθήνα έπειτα από 17 χρόνια
- καθυστέρηση ολοκλήρωσης των έργων στον σταθμό Λαρίσης
- παντελής έλλειψη σύγχρονων μέσων αντιμετώπισης των παραβατικών επιβατών
- τραγική κατάσταση των εγκαταστάσεων των μηχανεργοστασίων
- έλλειψη αξιόλογου σύγχρονου τροχαίου υλικού
- ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Ζητήματα που «αναδεικνύουν την απουσία σχεδιασμού στην λειτουργία των εταιρειών, την απουσία κυβερνητικού σχεδίου, την διαχρονική εγκατάλειψη του Σιδηροδρόμου, τις ανερμάτιστες και εκ του προχείρου αλλαγές όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες ευθύνονται για το αλαλούμ της ασυνεννοησίας, καθώς και το κλείσιμο του 1/3 του σιδηροδρομικού δικτύου».
Τα προβλήματα αυτά «έφεραν τον σιδηρόδρομο στην τραγική κατάσταση που βιώνουμε όσοι εργαζόμαστε σε αυτόν και φυσικά την απαξίωση του τρένου στο επιβατικό κοινό», τονίζεται ακόμα.
Δείτε επίσης: Τι απαντούσαν στο Reader.gr αρμόδιοι έξι μήνες από την τραγωδία στα Τέμπη
«Οι καλές προθέσεις από μόνες τους δεν είναι ικανές να λύσουν τα ζητήματα αξιοπιστίας και ασφαλείας… Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις, σοβαρές επενδύσεις σε προσωπικό και τροχαίο υλικό!», υπογραμμίζουν επίσης τα σωματεία.
Ελλείψεις προσωπικού σε κρίσιμους τομείς
Το Reader.gr, ενόψει επικοινώνησε με τον Βασίλη Ζαβογιάννη, πρόεδρο της ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο οποίος εξήγησε τι σημαίνουν οι ελλείψεις για το μέσο. «Υπάρχει έλλειψη προσωπικού κυρίως στους σταθμάρχες του ΟΣΕ και στους συνοδούς και τους τεχνίτες στη Hellenic Train», αναφέρει και υπογραμμίζει:
«Μιλάνε για τον Γενικό Κανονισμό Κίνησης. Ο συγκεκριμένος κανονισμός υφίσταται 130 χρόνια τώρα, από τότε που υπάρχει ο σιδηρόδρομος. Σήμερα θα έπρεπε να λειτουργούν συστήματα ασφαλείας όπως στην Ευρώπη».
«Είμαστε σε μία κατάσταση παλαιών ετών και το προσωπικό που απαιτείται να έχουν ο ΟΣΕ και η Hellenic Train έπρεπε να είναι υπερπολλαπλάσιο σε σχέση με αυτό που υπάρχει σήμερα για να λειτουργεί με ασφάλεια ο Γενικός Κανονισμός Κίνησης», σημειώνει ο κ. Ζαβογιάννης και δίνει δύο παραδείγματα:
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για τον Κανονισμό αυτόν και να μην υπάρχει σταθμάρχης στη Λιβαδειά και να βρίσκεται μόνο ένας σταθμάρχης στη Λάρισα, όπου έγιναν τα Τέμπη».
«Αφού λειτουργούμε με συστήματα όπου κρίνεται το ανθρώπινο λάθος δεν θα πρέπει να υπάρχει επικάλυψη;», διερωτάται ο πρόεδρος της ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Απώλεια τεχνογνωσίας μετά τη διάσπαση του ΟΣΕ
Ο κ. Ζαβογιάννης απαντά ξεκάθαρα στην ερώτηση αν υπάρχει απώλεια τεχνογνωσίας μετά τη διάσπαση του ΟΣΕ: «Φυσικά υπάρχει». «Έχουν φύγει όλοι οι παλιοί και αυτοί που έμειναν θα φύγουν σε δύο χρόνια. Ο σιδηρόδρομος δεν είναι κάτι που μαθαίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη», υπογραμμίζει.
«Κάποιος που είναι έμπειρος σιδηροδρομικός θα πρέπει να εκπαιδευτεί -γίνονται βέβαια σωστά οι εκπαιδεύσεις- όμως θα πρέπει να μπει και στην παραγωγή μαζί με τους έμπειρους», συμπληρώνει και συνεχίζει:
«Αυτό δυστυχώς σε πολύ μεγάλο βαθμό το έχουμε χάσει. Για το έμπειρο προσωπικό που έχει μείνει, δεν έχουν φέρει το απαραίτητο νέο προσωπικό για να εκπαιδευτεί πλάι του».
Ελλείψεις σε συρμούς
Ελλείψεις παρατηρούνται και στο τροχαίο υλικό, το οποίο μάλιστα παρουσιάζει πολλά προβλήματα, χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές, όπως έχει ήδη αναδείξει το Reader.gr.
«Υπάρχει εναλλακτικό υλικό (σ.σ εννοεί αμαξοστοιχίες), αλλά είναι πάρα πολύ σπάνιο», επισημαίνει ο κ. Ζαβογιάννης και συμπληρώνει: «Το τροχαίο υλικό είναι 30 ετών και δεν βρίσκουμε ανταλλακτικά, γιατί τα τρένα φτιάχτηκαν από τη Siemens μόνο για την Ελλάδα. Με πατέντες λοιπόν κάνουμε επιδορθώσεις, ενώ ανταλλακτικά που τα βρίσκουμε μετά από μεγάλη προσπάθεια».
Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «τα τρένα που φέρανε οι Ιταλοί δεν φτάνουν και πρέπει να έρθουν και άλλα». Μάλιστα στέκεται στο γεγονός ότι κατά το παρελθόν είχε εξαγγελθεί η αγορά τρένων υδρογόνου.
«Επισκέφτηκα το εργοστάσιο της Alstom. Τα τρένα υδρογόνου υφίστανται το πολύ σε μία γραμμή. Με βάση την τεχνολογία του σήμερα θα ήταν άγνωστο πώς θα αντιδρούσαν στις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας», σημειώνει ο Βασίλης Ζαβογιάννης.
Μπορεί κάτι τέτοιο να μην υλοποιήθηκε τελικά, όμως ο σιδηροδρομικός στέκεται στο γεγονός ότι «θέλανε άλλη μια φορά να μάς κάνουν πείραμα».
- Τραγωδία στα Τρίκαλα: Η μειωμένη βάρδια, το διάλειμμα των πέντε και η μακάβρια διαδικασία ταυτοποίησης
- Πίσω από κάθε νεκρό σε χώρο εργασίας, υπάρχει μια κοινή αλήθεια
- Πότε και πού θα «χτυπήσουν» δύο νέα κύματα κακοκαιρίας: Τι θα γίνει στην Αττική - Ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Ιωάννα Τούνη για revenge porn: «Ντρέπεται και η ντροπή - Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι έχει στραβισμό»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.