Μενού
toyristes - peiraias
Τουρίστες | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Κατώτερες των προσδοκιών, σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν οι εκπτώσεις που παρουσίασαν ακτοπλοϊκές εταιρείες μετά το κάλεσμα της κυβέρνησης για μείωση των εισιτηρίων προκειμένου τα νησιά να γίνουν προσιτός -οικονομικά- προορισμός για τις ελληνικές οικογένειες.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά την Παρασκευή (14/7) ότι «η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στο αίτημα της κοινωνίας. Αποτέλεσμα ήταν οι μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές εταιρίες να κάνουν σημαντικές προσφορές και εκπτώσεις σε οικογενειακά πακέτα. Υπάρχουν και κάποιες εταιρίες που έκαναν μικρότερες προσφορές και δεν συμβαδίζουν με το κοινωνικό αίσθημα». 

«Τυχεροί» φαίνεται πως είναι όσοι αποφάσισαν να ταξιδέψουν με τα συμβατικά πλοία, καθώς όσοι ήθελαν να πάνε με ταχύπλοα είχαν κάνει ήδη κράτηση εισιτηρίων. Παράλληλα, ωστόσο, υπήρξε ζήτημα με τους ξένους τουρίστες οι οποίοι είχαν ήδη κάνει προκρατήσεις κυρίως για τη περίοδο μέσα Ιουλίου με τέλος Αυγούστου, με αποτέλεσμα να μην τύχουν των εκπτώσεων στα εισιτήρια.

Αντιδράσεις εκφράστηκαν και από Έλληνες ταξιδιώτες που είχαν κάνει από το προηγούμενο χρονικό διάστημα κρατήσεις εισιτηρίων. Οι εκπτώσεις που ανακοινώθηκαν αφορούν κυρίως τετραμελείς οικογένειες, τρίτεκνους, πολυτέκνους και δικαιούχους Κοινωνικού Τουρισμού, ενώ όσοι ταξιδεύουν μόνοι τους, ζευγάρια χωρίς παιδιά ή παρέα δυο ατόμων δεν συμπεριλήφθηκαν στην κατηγορία των προσφορών.

Την ίδια στιγμή κατά εκατοντάδες αναχωρούν Έλληνες και ξένοι τουρίστες προς τα νησιά και με τις Κυκλάδες να είναι για ένα ακόμη καλοκαίρι ο πιο δημοφιλής προορισμός. Οι πληρότητες των πλοίων αγγίζουν το 90 – 100% και πλέον τα εισιτήρια είναι είδος προς εξαφάνιση.

Όπως λένε αρκετοί περιμένουν από αύριο, Δευτέρα (17/7) να ενσωματωθούν οι εκπτώσεις που ανακοίνωσαν κάποιες εταιρείες ωστόσο ταξιδιωτικοί πράκτορες επισημαίνουν πως ειδικά τον Αύγουστο σε αρκετά δρομολόγια κυρίως προς τον Πειραιά δεν υπάρχουν εισιτήρια ούτε για επιβάτες ούτε για αυτοκίνητα καθώς είχαν γίνει προκρατήσεις αρκετές ημέρες νωρίτερα.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας ευελπιστούν και όσες εταιρείες δεν ανακοίνωσαν εκπτώσεις να το κάνουν τις επόμενες ημέρες. Από την πλευρά τους οι εταιρείες σημείωναν πως έχουν ήδη σε ισχύ εκπτωτικά πακέτα και καλούν τους επιβάτες να επικοινωνήσουν με τα πρακτορεία εκδόσεων εισιτηρίων για να ενημερωθούν αναλυτικά για τις νέες προσφορές.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) η εκπτωτική πολιτική αφορά συγκεκριμένες γραμμές κορμού, δηλαδή δρομολόγια που έχουν αφετηρία ή άφιξη στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας. 

Την Τρίτη, η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ αντιπροσωπείας των ακτοπλόων και της κυβέρνησης ήταν σε καλό κλίμα. Όπως ανέφεραν πληροφορίες, το μήνυμα που εστάλη είναι πως όλοι πρέπει να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια για την ανακούφιση των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής οικογένειας.

Το κυβερνητικό επιτελείο ζήτησε από τους ακτοπλόους να παρουσιάσουν προτάσεις που θα περιλαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις σε δρομολόγια κορμού. Στη σύσκεψη οι ακτοπλόοι έθεσαν μια σειρά ζητημάτων αναφορικά με τον πληθωρισμό, τις τιμές των καυσίμων, την εξυπηρέτηση άγονων γραμμών αλλά και τις σημαντικές ζημιές προηγούμενων ετών παράλληλα και με την ανάγκη για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου.

Κυρίως επικαλέστηκαν αυξήσεις στα ασφάλιστρα κατά 29%, αυξήσεις στα κόστη επισκευής και ανταλλακτικών κατά 18% και αύξηση του μισθολογικού κόστους κατά 8%. Ωστόσο εξέφρασαν τη θέληση να συμβάλουν και αυτοί με τον τρόπο τους στην ανακούφιση των ελληνικών οικογενειών με συγκεκριμένες εκπτώσεις και πακέτα προσφορών με την κυβέρνηση να ζητά οι εκπτώσεις να αφορούν και το κόστος μεταφοράς αυτοκινήτων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA