Μενού
Δυνάμεις της αστυνομίας στον σταθμό Μοναστηράκι
ΕUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Ικανοποιημένη φέρεται να δήλωνε χθες η πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ από την υλοποίηση του σχεδιασμού για τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόστηκαν προχθές το βράδυ στην Αθήνα. Το μόνο «μελανό» σημείο που προκάλεσε ενόχληση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν η συμπεριφορά των αστυνομικών της ομάδας ΔΡΑΣΗ που αποτυπώνονται σε βίντεο να χτυπούν διαδηλωτή στην πλατεία Βικτωρίας μπροστά από τον σταθμό του Μετρό μετά από επίθεση αντεξουσιαστών σε μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ.

Σε πρώτη φάση οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί υποστήριξαν για ποιο λόγο προχώρησαν στη συγκεκριμένη ενέργεια ωστόσο δεν έπεισαν τα στελέχη του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ τα οποία φέρονται να είπαν πως τίποτα δε δικαιολογεί τέτοιες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση δόθηκε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος. Είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου ότι «θα διεξαχθεί κατεπείγουσα διοικητική εξέταση για τη διαλεύκανση του περιστατικού, καταρχάς, και την απόδοση τυχόν ευθυνών σε δεύτερη φάση.» Την ίδια στιγμή συνεχίζουν να προκαλούν αίσθηση οι εικόνες από τον σταθμό του Ηλεκτρικού στο Μοναστηράκι ο οποίο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. η άμεση επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο χώρο αποσόβησε τα χειρότερα καθώς οι συμπλοκές συνέβησαν σε ένα σταθμό όπου υπήρχαν αρκετοί ανυποψίαστοι πολίτες ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στο Reader, ήταν η πρώτη φορά που διμοιρία ΜΑΤ έκανε παρέμβαση μέσα στον σταθμό στο Μοναστηράκι. Αναφορικά με την παρουσία ακροδεξιών τόνισαν ότι είχαν μπει μεμονωμένα από διάφορους σταθμούς και είχαν αρχίσει τις αντεγκλήσεις με τους αντιφασίστες μέσα στο τρένο. Όταν έφτασαν στο Μοναστηράκι ξεκίνησαν τα επεισόδια.

Η αίσθηση που υπήρξε ήταν ότι η ομάδα των ακροδεξιών ήθελε να προκαλέσει θύματα ακόμα και από πανικό και για αυτό το λόγο ένας από τους εμπλεκόμενους φορώντας κράνος άρχισε να ρίχνει υγρό από μπιτόνι στο εσωτερικό συρμού με κάποιον άλλο δίπλα του να τον παροτρύνει να κάψει όσους ήταν στο εσωτερικό. Συνολικά από διάφορα σημεία και κυρίως από την πλατεία Βικτωρίας και το Μοναστηράκι οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 14 συλλήψεις.

Οι 10 εξ αυτών είναι αντεξουσιαστές και οι τέσσερις ακροδεξιοί. Τρεις εξ αυτών είχαν απασχολήσει στο παρελθόν για επεισόδια και επιθέσεις. Ανάμεσα τους και ο 27χρονος που φέρεται να κρατά το μπιτόνι και όπως αναφέρουν πληροφορίες είχε απασχολήσει ξανά τις Αρχές το 2014 όταν είχε συλληφθεί σε αγώνα ποδοσφαίρου στο ΟΑΚΑ γιατί είχε στην κατοχή του βεγγαλικά. Οι 14 συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα ο οποίος τους άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος.

Συγκεκριμένα τους ασκήθηκε δίωξη για το κακούργημα των επικίνδυνων παρεμβάσεων σε συγκοινωνίες μέσων σταθερής τροχιάς από το οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο. Παράλληλα ασκήθηκε ποινική δίωξη και για δέκα πλημμελήματα (κάποια είναι κατά περίπτωση): Διακεκριμένη φθορά πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος, διατάραξη κοινής ειρήνης, βία κατά υπαλλήλων, επικίνδυνη σωματική βλάβη, απείθεια, παράνομη οπλοφορία οπλοχρησία, παράνομη κατοχή φωτοβολίδων, εξύβριση, απειλή και κλοπή. Παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA