Μενού
antitromokratiki
Αντιτρομοκρατική | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το αιματηρό επεισόδιο στις Βρυξέλλες με την δολοφονία δύο πολιτών από ένοπλο Τυνήσιο στο όνομα της εκδίκησης για τον θάνατο ενός εξάχρονου αγοριού από την Παλαιστίνη, επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της δράσης των «μοναχικών λύκων» στην Ευρώπη.

Άλλωστε, πριν λίγα 24ωρα σημειώθηκε στη Γαλλία μία ανάλογη επίθεση με θύμα έναν καθηγητή σε σχολείο και δράστη έναν 20χρονο μετανάστη από τη Ρωσία με σύνδεση με ισλαμιστική οργάνωση.

Πώς λειτουργεί

Ο «μοναχικός λύκος» λειτουργεί μόνος του και δεν τον νοιάζει να θυσιαστεί στο όνομα του Αλλάχ, αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του Star. Συνήθως κρατά χαμηλό προφίλ μέχρι την ημέρα που επιτίθεται σε στόχους στη Δύση. 

Στον σταθμό μίλησε ο Μάνος Μεϊμαράκης, δημοσιογράφος - αναλυτής, επισημαίνοντας πως o «μοναχικός λύκος» είναι ένας άνθρωπος που δεν δεσμεύεται από κάποιες οργανώσεις ή κάποιο συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο κάποιας ευρύτερης οργάνωσης, αλλά λειτουργεί μόνος του με αυτοσχέδια ή κανονικά όπλα.

Οι δύο κατηγορίες 

Κατά τον αναλυτή, υπάρχουν δύο κατηγορίες «μοναχικών λύκων»: 

  • Εκείνοι που ορμώμενοι από ένα συναίσθημα ή ένα παιδικό τραύμα (πχ. κάποιος να είδε την οικογένειά του να ανατινάζεται), αποφάσισαν όταν μεγαλώσουν να εκδικηθούν τη Δύση 
  • Εκείνοι που προέρχονται από τα πεδία των μαχών και έχουν πολεμική εμπειρία 

Ελληνικός συναγερμός

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, βρίσκεται σε συναγερμό εδώ και μέρες.

Οι εσωτερικοί πληροφοριοδότες στους καταυλισμούς προσφύγων αλλά και σε δομές εστιάζουν σε άτομα που μπορεί να θεωρήσουν ύποπτα. Παράλληλα γίνονται «φύλλο και φτερό» επικοινωνίες αλλά και το διαδίκτυο για μηνύματα μίσους και απειλές.

Συγκεκριμένα, ειδικοί αναζητούν και αναλύουν λέξεις - κλειδιά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο τηλέφωνο είτε στο διαδίκτυο. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA