Μενού
gaza
Συντρίμμια από τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας | AP
  • Α-
  • Α+

Στην Αθήνα έφτασαν το μεσημέρι της Παρασκευής (03/11) με πτήση της Αegean μέσω Καΐρου οι πρώτοι Έλληνες που διέμεναν στη Λωρίδα της Γάζας και πέρασαν από τη Ράφα στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους. Λίγα λεπτά αφότου αφίχθησαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» περιέγραψαν στους δημοσιογράφους της τραγικές στιγμές που έζησαν στη Λωρίδα της Γάζας, τις τελευταίες 28 μέρες.

Συγκλονισμένος από όσα βίωσε, ο Αλέξανδρος Φαγιάντ είπε χαρακτηριστικά: «Κάναμε αρκετή προσπάθεια. Καταρχήν δεν υπήρχε βενζίνη να πάμε μέχρι τα σύνορα. Φτάσαμε μέχρι ένα σημείο και από εκεί και πέρα με τα πόδια για να φτάσουμε μέχρι το πέρασμα».

«Όσον αφορά την κατάσταση στη Γάζα μία λέξη θέλω να πω: είναι φρίκη. Δυστυχώς τα πράγματα, ότι και να πω δεν μπορώ να περιγράψω τι γίνεται εκεί πέρα. Νομίζω ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα σημείο που είναι καταστροφή, δεν υπάρχει ζωή δεν υπάρχει τίποτα και όσο περνάνε οι μέρες γίνονται και πιο δύσκολα. Εγώ μέχρι και σε κάποια σημεία είδα και νεκρούς πεταμένους στους δρόμους», τόνισε στη συνέχεια.

Στη δομή της Ελευσίνας

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι Έλληνες που επέστρεψαν στη χώρα από τη Λωρίδα της Γάζας και τα μέλη των οικογενειών τους θα διαμείνουν στη δομή φιλοξενίας της Ελευσίνας.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κατόπιν ενεργειών του «και υπό το συντονισμό της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο και του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων, δώδεκα Έλληνες πολίτες, οι οποίοι διέμεναν στη Γάζα, διήλθαν με ασφάλεια από τη συνοριακή διάβαση της Ράφας».

Ο Δημήτρης Ιατρίδης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τόνισε από τη μεριά του ότι «ήταν πράγματι 16 αλλά τις επόμενες ώρες θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τους υπόλοιπους και τι ακριβώς έχει γίνει. Όλα έχουν πάει καλά».

Βομβαρδισμοί αμάχων

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα (03/11) ότι τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό ενώ έφευγαν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με κατεύθυνση τις νότιες περιοχές του θύλακα.

«Η κατοχή (σ.σ. το Ισραήλ) διαπράττει νέα σφαγή σε βάρος των εκτοπισμένων αμάχων. Δεκατέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, πέθαιναν ως μάρτυρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ασράφ αλ-Κούντρα, σε μήνυμα προς τον Τύπο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το χτύπημα έγινε στην παράκτια οδό που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Παλαιστινιακή η επιχείρηση της Χαμάς»

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Σαγέντ Χάσαν Νασράλα, δήλωσε σήμερα (03/11) πως η επιχείρηση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν «100% παλαιστινιακή», μιλώντας για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.

Ο υποστηριζόμενος από το Ιράν ηγέτης της Χεζμπολάχ ευχαρίστησε οργανώσεις στην Υεμένη και στο Ιράκ για τη συμμετοχή τους στον αγώνα εναντίον του Ισραήλ.

Δείτε επίσης:

Ο πόλεμος των τρολς στον ΣΥΡΙΖΑ, τα «κουτσομπολιά» που εκνεύρισαν τον Βορίδη και η λευκή επιταγή Σκρέκα

Σεφ έχασε 76 κιλά σε πέντε χρόνια αλλάζοντας δύο πράγματα στην καθημερινότητα του 

Γιατί η ΔΕΗ εξαγόρασε την «Κωτσόβολος» - Τα καταστήματα, τα έσοδα και τα σχέδια για το μέλλον

Σεισμός στην Εύβοια: Η στιγμή που τα 5,2 Ρίχτερ «χτυπούν» το νησί

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA