Μενού
paros
Παραλία της Πάρου | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το «Κίνημα της Πετσέτας» που ξεκίνησε στην Πάρο από την «Κίνηση Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες» με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση στους αιγιαλούς που έχουν καταληφθεί από επιχειρήσεις με ξαπλώστρες και ομπρέλες, εξαπλώνεται και πετυχαίνει τα πρώτα του αποτελέσματα καθώς άρχισαν να απελευθερώνονται κομμάτια παραλιών και η πρόσβαση να γίνεται ελεύθερα από τους λουόμενους.

Αντίστοιχες ομάδες πολιτών υπάρχουν και σε άλλα νησιά, όπως στην Νάξο. Στην ΕΡΤ μίλησε η κα. Ελένη Ανδριανοπούλου από την κίνηση «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Οι ξαπλώστρες και τα τραπεζοκαθίσματα έχουν καλύψει παραλίες σε ποσοστό 80-90% ενώ - επειδή ανήκουν στο δίκτυο Natura- η κάλυψη δεν πρέπει να ξεπερνά το30%. Πρόκειται για μόνιμες ή ημιμόνιμες ξύλινες κατασκευές, με έντονη φωταγώγηση τη νύχτα. Η παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης στον αιγιαλό έχει περάσει σε άλλο επίπεδο.

Τον Απρίλιο έγινε εκβραχισμός μέσα στη θάλασσα. Μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τις πλάκες και τα βράχια από την παραλία της Πλάκας με άμεσες επιπτώσεις στη διάβρωση των ακτών. H διαφορά με πέρυσι που γίνονταν καταγγελίες, είναι ότι φέτος είμαστε χιλιάδες. Συσπειρωθήκαμε, οργανωθήκαμε για τις παραλίες μας.»

Μήνυση στο δήμαρχο Σερίφου

Στην ΕΡΤ μίλησε και ο δήμαρχος Σερίφου Κωνσταντίνος Ρεβίνθης,οποίος μάλιστα συνελήφθη ύστερα από μήνυση, όταν πήγε να σφραγίσει κατάστημα μετά από νόμιμη απόφαση:

«Yπήρχε απόφαση του δικαστηρίου για να σφραγιστεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ξαπλώστρες και ομπρέλες χωρίς άδεια, σε περιοχή Natura, το οποίο απαγορεύεται. Αφού σφραγίστηκε, έγινε αποσφράγιση, μετά επιλήφθηκε το δημοτικό συμβούλιο. Εκεί αποφασίστηκε να σφραγιστεί στις 24/07, η οποία έγινε στις 26/07. Πήγα με υπάλληλο του δήμου να σφραγίσουμε το κατάστημα και μου έγινε μήνυση από τη νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης για κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και δυσφήμιση του καταστήματος, προκειμένου να συλληφθώ, να πάω στο τμήμα. Δώσαμε δακτυλικά αποτυπώματα σαν εγκληματίες. Πήγαμε να επιβάλλουμε το νόμο και βρεθήκαμε συλληφθέντες ως κατηγορούμενοι.

Εμείς ακόμα δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα όπως στην Πάρο και στη Νάξο. Δεν έχουμε κατάληψη σε τέτοιο βαθμό. Είμαστε υπέρ της νομιμόμητας. Ναι στην επιχειρηματικότητα αλλά με τις προϋποθέσεις του νόμου. Οι έλεγχοι θα ενταθούν»,δηλώνει ο δήμαρχος. 

«Φουντώνει» το κίνημα

Οι ομάδες πολιτών που υπερασπίζονται την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες πολλαπλασιάζονται ενώ σε σελίδες στο Facebook συμμετέχουν και τουρίστες, οι οποίοι δείχνουν να υποστηρίζουν τέτοιες κινήσεις που δεν θέλουν τα νησιά μας «να μετατραπούν σε Ίμπιζα»

Οι πρώτες «νίκες» του «Κινήματος» είναι ορατές καθώς σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσε ένα πολίτης της Πάρου στο Facebook, φαίνεται πως το μισό κομμάτι της παραλίας στη Μικρή Σάντα Μαρία απελευθερώθηκε από τις ξαπλώστρες.

Η πρόσβαση, πλέον, στη συγκεκριμένη παραλία στα βορειοανατολικά του νησιού για τους λουόμενους είναι ελεύθερη και ήδη αρκετοί απόλαυσαν το μπάνιο τους.

Τι λέει η νομοθεσία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega ο νόμος που ισχύει εδώ και τρία χρόνια αναφέρει ότι μπορεί να παραχωρηθεί σε έναν ή πολλούς ιδιώτες το 50% της παραλίας και σε έκταση 500 τ.μ..

Παράλληλα, ο χώρος που μπορεί να αξιοποιήσει ο ιδιώτης δεν μπορεί να ξεπερνάει το 60%.

 

Επίσης, προβλέπεται:

  • Ελεύθερη ζώνη κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα, τουλάχιστον 5 μέτρα από την ακτογραμμή
  • Σε διαδοχικές μισθώσεις, απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων

Όσο για ξενοδοχεία που βρίσκονται μπροστά στην παραλία:

  • Υποχρεωτική ή ελεύθερη πρόσβαση αν η μόνη δίοδος είναι μέσω των εγκαταστάσεων.

«Καμία έκπτωση πουθενά»

Στον ΣΚΑΪ τοποθετήθηκε για το θέμα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Ο κ. Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εξετάσει το συντομότερο δυνατόν την απλοποίηση, ενοποίηση, κωδικοποίηση των διαδικασιών για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στους ελέγχους. Επίσης ανέφερε ότι έλεγχοι γίνονται και θα γίνονται με μεγαλύτερη ένταση, γιατί πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους πολίτες και το νόμο. 

«Υπεράνω όλων είναι η εφαρμογή του νόμου, δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά», ξεκαθάρισε.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA