Μενού
tounel
Αλέξανδρος Σαρτζής | Φως στο Τούνελ
  • Α-
  • Α+

Μετά το νεκρό φαντάρο στη Ρω και δεύτερο θρίλερ με οπλίτη στον Έβρο «ξεθάφτηκε» τη νύχτα της Παρασκευής στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ». Το αλαλούμ στην έρευνα και το «μπαλάκι» των ευθυνών στη σοβαρή υπόθεση του 28χρονου Αλέξανδρου Σαρτζή. Η οργή των συγγενών του για το Γ.Ε.Σ. που φέρεται να αγνοεί τη στρατιωτική δικαιοσύνη που άσκησε δίωξη για δολοφονία. Καταγγελίες – «φωτιά» για συγκάλυψη και παραποίηση στοιχείων.

Απίστευτο αλαλούμ με τον οπλίτη στην Ορεστιάδα

Για τον Γολγοθά που ανεβαίνουν εδώ και εννέα χρόνια, μίλησαν οι γονείς του οπλίτη Αλέξανδρου Σαρτζή, στην εκπομπή της Αγγελικης Νικολούλη.

«Ο γιος μας δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι, ενώ υπηρετούσε σκοπός στην είσοδο του στρατοπέδου. Ο εισαγγελέας αποφάνθηκε πως πρόκειται για δολοφονία εκ προθέσεως και ασκήθηκε ποινική δίωξη  κατά παντός υπευθύνου. Αυτή η δίωξη ισχύει και σήμερα. Έγιναν διαφορετικές ΕΔΕ. Η τελευταία αγνοεί τελείως την εισαγγελική απόφαση και αναφέρει ότι ο γιος μας αυτοκτόνησε προκαλώντας πάλι μεγάλο πόνο και αναστάτωση. Πρόκειται για ένα νομικό σκάνδαλο, γιατί ένας αξιωματικός του στρατού, ανεξαρτήτως βαθμού, μπορεί να αγνοεί μια απόφαση της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης», τόνισε με δάκρυα στα μάτια η κ. Μόνικα Σαρτζή.

«Για ποιον λόγο δολοφονήθηκε; Ήταν ένας πολύ ευχάριστος άνθρωπος. Ίσως ο Αλέξης να ήταν λίγο πιο απόμακρος, λόγω διαφοράς ηλικίας με τους άλλους στρατιώτες. Ήταν μορφωμένος, είχε ίσως άλλα ενδιαφέροντα. Μας λείπει κάθε μέρα, δυστυχώς. Η αδερφή του, τον μεγάλωσε μαζί μας επειδή ήταν επτά χρόνια μεγαλύτερη. Της στοίχισε πολύ ο θάνατος του. Είναι κι ένας λόγος που δεν κάνει παιδιά. Δεν το έχει ξεπεράσει, δεν έχει κλάψει ποτέ για τον αδερφό της. Για μας είναι σκοπός ζωής, δεν θα σταματήσουμε ποτέ. Και έχουμε και σκοπό να πάμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Γιατί κάποτε πρέπει να βρούμε το δίκιο μας. Κάποτε πρέπει να δικαιωθεί και το παιδί μας».

Ο πατέρας του, Αναστάσιος Σαρτζής, τόνισε: «Υπάρχουν επτά άτομα, τα οποία θεωρώ εγώ ότι γνωρίζουν τι έχει γίνει και γνωρίζουν και ποιος είναι αυτός που το έχει κάνει. Στα επτά άτομα περιλαμβάνεται και ο δολοφόνος ή οι δολοφόνοι».

Η αναπαράσταση του τεχνικού συμβούλου που έδειξε τη δολοφονία

Η εξονυχιστική έρευνα του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του οπλίτη Αλέξανδρου Σαρτζή και ειδικού πραγματογνώμονα σε θέματα βαλλιστικής Γιώργου Ραυτογιάννη, ήταν εκείνη που συνέβαλε καθοριστικά ώστε η στρατιωτική Δικαιοσύνη να χαρακτηρίσει δολοφονία το θάνατο του.

Μιλώντας στο «Τούνελ», ανέφερε πως ο στρατιωτικός εισαγγελέας  άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά παντός υπευθύνου αφού έλαβε γνώση  των στοιχείων της αναπαράστασης που έκανε ο ίδιος και δίνει απαντήσεις για το τι πραγματικά συνέβη  το μεσημέρι της 9ης Αυγούστου του 2015 στο στρατόπεδο «Μυλωνάς», στο Βάλτο Ορεστιάδας.

«Στην αναπαράσταση που κάναμε εμείς όχι βάσει εκτιμήσεων, αλλά βάσει ευρημάτων, προέκυψαν μεταξύ άλλων, τα εξής: Ο μόνος τρόπος για να βρέθηκε το θύμα σε αυτή τη στάση, είναι το όπλο να διεκδικήθηκε από κάποιον άλλο και να το τράβηξε από το κάτω μέρος. Το θύμα που το κρατούσε, το τράβηξε κι εκείνο προς την πλευρά του. Στη συνέχεια όταν αποσπάστηκε ο αορτήρας, στην προσπάθεια να συγκρατηθεί το όπλο, ήρθε μοιραία σε μια θέση που ήταν πολύ εύκολο να πυροδοτήσει. Το όπλο τοποθετήθηκε στο σημείο γιατί από μόνο του δεν θα μπορούσε να είχε βρεθεί εκεί».

Ο τεχνικός σύμβουλος κάνει λόγο για κενά, ελλιπή στοιχεία και εγκληματικές παραλείψεις. «Εκείνο που μου προξενεί μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός πως πουθενά δεν υπάρχει το εντύπωμα της βολίδας. Απουσιάζει ο επίμαχος κάλυκας που φαίνεται να πυροδότησε και να προκάλεσε το θάνατο του στρατιώτη. Αν το είχαμε και αυτό το στοιχείο θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε πολλά συμπεράσματα. Δεν μπορεί να φωτογραφήθηκαν όλα τα πειστήρια εκτός από τον κάλυκα. Επιπλέον, στο δεξί του χέρι, που φαίνεται να πυροδότησε, δεν είχε κατάλοιπα πυρίτιδας. Δε γίνεται να έχει πυροδοτήσει με το αριστερό χέρι γιατί αφενός ήταν δεξιόχειρας και αφετέρου είχε τυλιγμένο σε αυτό τον αορτήρα του όπλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραυτογιάννης.

«Η στρατιωτική δικαιοσύνη είδε την ανθρωποκτονία που αρνείται να δεχτεί το ΓΕΣ»

Για νομικό σκάνδαλο αλλά και για απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στην οικογένεια του νεκρού οπλίτη, Αλέξανδρου Σαρτζή, κάνει λόγο ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση του.

Ο κ. Λιούρδης τόνισε στο «Φως στο Τούνελ» τα εξής: «Δυστυχώς τότε οι στρατιωτικές αρχές θεώρησαν το περιστατικό ως αυτοκτονία. Η εγκληματική αμέλεια του συνταγματάρχη που ανέλαβε την διενέργεια της προανάκρισης σε συνδυασμό με τα πορίσματα μιας πλημμελούς ΕΔΕ, οδήγησαν τον στρατιωτικό εισαγγελέα, να θέσει αρχικά την υπόθεση στο αρχείο. Με τα στοιχεία που προσκομίσαμε ο στρατιωτικός εισαγγελέας την ανέσυρε, διέταξε προανάκριση για να αποφανθεί ότι πρόκειται για δολοφονία. Το ίδιο έδειξε και η νέα ΕΔΕ του στρατού. Στη συνέχεια όμως μια άλλη ΕΔΕ του Γ.Ε.Σ. μίλησε για αυτοκτονία».

Ο κ. Λιούρδης έκανε λόγο για σοβαρές παραλείψεις που οδήγησαν τελικά την υπόθεση στο αρχείο αγνώστων δραστών. «Η στρατιωτική δικαιοσύνη έως τώρα έχει κάνει απόλυτα το καθήκον της. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αυτές και συγκεκριμένα τα στελέχη τους, τα οποία για λόγους που πραγματικά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, επιμένουν στην εκδοχή της αυτοκτονίας, αμφισβητώντας την ίδια την δικαιοσύνη».

«Ο στρατός κρύβει την αλήθεια»

Εννέα χρόνια μετά τη «δολοφονία» του γιου της, η μητέρα του Αλέξανδρου Σαρτζή δεν έχει σταματήσει να ψάχνει την αλήθεια για να δικαιωθεί η μνήμη του παιδιού της.

«Αναρωτιέμαι, σε τι χώρα ζούμε. Ο στρατός εξαφανίζει στοιχεία, συγκαλύπτει, το μόνο που κάνει είναι να μην βγαίνει ποτέ η αλήθεια στο φως. Αυτό που είναι τραγικό είναι πως η ηγεσία του στρατού, γνωρίζει την εισαγγελική απόφαση, που μιλά για τη δολοφονία του γιου μου στο στρατόπεδο και δεν κάνει τίποτα. Δολοφονείται το παιδί σου και είναι η δική σου προσωπική υπόθεση».

Ο πατέρας του Αλέξανδρου Σαρτζή τονίζει: «Όλοι το γνωρίζουν ότι ο Αλέξανδρος δολοφονήθηκε, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα. Δεν θα μείνουμε με δεμένα χέρια. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε την άκρη». Ζητά να δικαιωθεί η μνήμη του παιδιού του και να δοθεί επιτέλους φως στην δολοφονία του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA