Στις σαρωτικές πλημμύρες της Γλυφάδας, της Βούλας και των υπόλοιπων περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία της Τετάρτης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει ότι ακόμα και η μεταγενέστερη πρόβλεψη ή καταπολέμηση παραγόντων δεν είναι αρκετή για να διορθώσει πλήρως τα προβλήματα. «Ακόμα και στις περιπτώσεις, όπου έχει γίνει μεταγενέστερα κάποιου είδους πρόβλεψη, για παράδειγμα κάποια αντιπλημμυρικά έργα, πολλές φορές αυτή δεν είναι αρκετή να καλύψει όλο το εύρος των εντάσεων των φαινομένων. Σίγουρα μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις, αλλά όχι να τις εκμηδενίσει.».
Αναφρορικά με τις καταιγίδες που σημειώθηκαν φέτος στην Αττική τόνισε ότι: «Οι επιπτώσεις από την καταιγίδα φάνηκαν εντονότερες στην Αττική, γιατί αναφερόμαστε σε ένα εξαιρετικά πυκνά δομημένο ιστό, κάτι που συνεπάγεται υψηλό βαθμό έκθεσης του ανθρώπου και των υποδομών του στα φυσικά φαινόμενα.
Διαβάστε επίσης: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έρχονται ισχυρές βροχές από Δευτέρα - Ποιες περιοχές είναι σε «πορτοκαλί συναγερμό»
Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις πυκνοκατοικημένων περιοχών, το λάθος είναι εξ’ αρχής ο πολεοδομικός σχεδιασμός, ο οποίος σπανιότατα έχει προβλέψει την φυσική ροή των ρεμάτων και γενικότερα την γεωμορφολογική ιστορία της περιοχής.
Γιατί δεν κατάφεραν να επιβιώσουν οι πιο πλούσεις περιοχές στην Αθήνα
Αναφορικά με το παράδοξο, ότι στο έλεος της κακοακιρίας βρέθηκαν οι πιο «ακριβές» περιοχές στην Αθήνα, ο Ευθύμης Λέκκας τόνισε ότι: «Δεν υπάρχει αντιστοίχιση της κατανομής των επιπτώσεων με την εμπορική αξία των ακινήτων ή την αξία των οικοπέδων.
Παράδειγμα οι τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές στο Los Angeles, περιοχή που αποτελεί μια εκ των ακριβότερων περιοχών στο κόσμο.»
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου τα έντονα φυσικά φαινόμενα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο που γινόταν κάποτε. Τα φαινόμενα εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα, έχουν μεγαλύτερη ένταση, η τρωτότητα των συστημάτων έχει αυξηθεί, η έκθεση στον κίνδυνο επίσης».
- Φωτιά στο εργοστάσιο της Βιολάντα: Τα σενάρια για τα αίτια της τραγωδίας - Αγωνία για τις αγνοούμενες
- Όταν η Βιολάντα ήταν φούρνος της γειτονιάς στα Τρίκαλα: Η ιστορία της εμβληματικής βιομηχανίας
- Δήμητρα Λιάνη: Η αντίδρασή της στο άκουσμα του θανάτου της Αναστασίας Αθήνη
- Πίσω από κάθε νεκρό σε χώρο εργασίας, υπάρχει μια κοινή αλήθεια
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.