Μενού
Περιπολικό αστυνομίας
Αστυνομική επιχείρηση | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ενώπιον της Δικαιοσύνης βρίσκονται πλέον επτά άτομα ανάμεσα τους στελέχη της Εφορίας Χαλκίδας τα οποία κατηγορούνται ως μέλη εγκληματική οργάνωση που εκβίαζαν επιχειρηματίες σχετικά με φορολογικές εκκρεμότητες για να αποσπούν χρηματικά ποσά.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη έξι άτομα ενώ σε διάστημα τριών μηνών απέσπασαν συνολικά 95.600 ευρώ σε 17 περιπτώσεις. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.

Προηγήθηκε καταγγελία από άγνωστο άτομο σε βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

Η «Λίνα» και ο ρόλος της προϊσταμένης αρχηγού

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2023, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης  προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες αναφέροντας το όνομα «Λίνα» ως υπαλλήλου της Εφορίας.

Η «αρχηγός» της οργάνωσης, η 50χρονη προϊστάμενη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει τον συντονισμό τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.

Η ίδια φέρεται να υποστήριξε ότι πριν αναλάβει τη θέση της ως επικεφαλής της Εφορίας τον Σεπτέμβριο του 2023 γνώριζε πως υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες και όταν έγινε προϊσταμένη την πλησίασαν υπάλληλοι λέγοντας της πως θα μπορούσε και εκείνη να έχει εξτρά εισόδημα και την έπεισαν να συμμετέχει στις παράνομες ενέργειες.

Ακόμη κομβικό ρόλο είχαν προϊστάμενοι τμημάτων της ΔΟΥ ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι μια 56χρονη διεκπεραιώτρια και ένας 62χρονος λογιστής οι οποίοι ανήκαν στην υποομάδα που είχε δημιουργήσει η επικεφαλής της Εφορίας. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε πολίτης που μπήκε στην Εφορία κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των 10.000 ευρώ και προορίζονταν για την επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι επικοινωνίες των εμπλεκομένων γίνονταν με τηλέφωνα που ήταν δηλωμένα σε «ανύπαρκτα» πρόσωπα με στόχο να μην εντοπιστούν.

Επιπροσθέτως σε έρευνες που έγιναν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 78.795 ευρώ, 10 κινητά τηλέφωνα, τέσσερα σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις και πολλές φωτοτυπίες με εφοριακές υποθέσεις. Με απόφαση, που υπέγραψε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, οι συλληφθέντες υπάλληλοι της ΑΑΔΕ για την υπόθεση της Χαλκίδας, τέθηκαν σε προσωρινή αργία και διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA