Μενού
european parliament.jpg
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Τον κώδωνα του κινδύνου για την οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας σε πολλά κράτη μέλη έκρουσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που επέκρινε «την αδράνεια της Κομισιόν στη διαφύλαξη των αξιών της ΕΕ», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των υπηρεσιών Τύπου του ΕΚ για το ψήφισμα που εγκρίθηκε με 374 ψήφους υπέρ, 113 κατά και 45 αποχές, μετά από συζήτηση στην ολομέλεια, το απόγευμα της Τετάρτης.

Μάλιστα, το Ευρωκοινοβούλιο αναφέρει εκ νέου στην Ελλάδα.

«Απειλείται η ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών, όπως στην περίπτωση του χειρισμού του σκανδάλου κατασκοπευτικού λογισμικού από την Ελλάδα, ενώ πρέπει ακόμη να γίνουν κινήσεις για την προστασία των δημοσιογράφων από τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού και άλλες απειλές», τονίζει χαρακτηριστικά η Ευρωβουλή.

Διαβάστε επίσης: Κόλαφος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, τις παρακολουθήσεις και τα Τέμπη

Επιπλέον, τονίζεται ότι οι ευρωβουλευτές αποδοκιμάζουν τη χρήση υπερβολικής βίας και της διακριτικής μεταχείρισης από την αστυνομία, καθώς και τη δυσανάλογη χρήση βίας κατά διαδηλωτών, με αναφορές στις μαζικές κρατήσεις στη Γαλλία και τους θανάτους από αστυνομικά πυρά τριών νέων Ρομά στην Ελλάδα».

Ευρωβουλή: «Υπονόμευση των μειονοτήτων»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι η οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων και η υπονόμευση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων επηρεάζουν τις θρησκευτικές μειονότητες, τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, τις γυναίκες, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

Στην ανακοίνωση του ΕΚ, προστίθεται και σχόλιο της εισηγήτριας, Σοφί Ιν τι Βελτ, της ευρωβουλευτού της Ολλανδίας (Renew) από την συνέντευξη Τύπου, το οποίο έχει ως εξής: «Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου θα πρέπει να αντιμετωπίζει κάθε κράτος μέλος ισότιμα και αντικειμενικά. Δεν επιτρέπεται να την επηρεάζουν πολιτικές πιέσεις από τις κυβερνήσεις, διότι οι Ευρωπαίοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν πώς πάει το κράτος δικαίου στη χώρα τους - οπουδήποτε και αν ζουν».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA