Μενού
f35.jpg
Αμερικανικό F-35 κατά τη διάρκεια άσκησης. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Την υπεροπλία στους αιθέρες του Αιγαίου αναμένεται να διατηρήσει η Ελλάδα με την αγορά των F-35, παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ενισχυθούν με τα μαχητικά F-16.

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα μετά το «ναι» της τουρκικής εθνοσυνέλευση για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Λευκός Οίκος έστειλε επιστολή στα μέλη του Κογκρέσου, στην οποία ζητείται να εγκρίνουν την πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Την παραπάνω είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ενώ το deal αναμένεται να φτάσει τα 20 δισ. δολάρια.

Πώς θα επηρεαστούν οι ισορροπίες στο Αιγαίο όταν η Ελλάδα ενισχυθεί με F-35 και η Τουρκία με F-16;

Σύμφωνα με ανάλυση του Action24, υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο μαχητικά και το F-35 φαίνεται να υπερέχει.

Γιατί υπερέχει το F-35

Όπως τονίζεται, πρόκειται για πιο προηγμένο αεροσκάφος, το οποίο θεωρείται ικανότερο σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

  • Τα F-35 είναι 5η γενιάς, με χαρακτηριστικά που ενισχύουν τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.
  • Επιπλέον, διαθέτουν τεχνολογία Stealth, δηλαδή είναι αόρατα στα εχθρικά ραντάρ. Ως εκ τούτου, μπορούν αθόρυβα να πλήττουν επίγειους στρατηγικούς στόχους και να αιφνιδιάζουν τον εχθρό.
  • Σε ότι έχει να κάνει με τις ικανότητές τους στον αέρα, τα F-35 αναπτύσσουν μεγαλύτερη ταχύτητα και υπάρχει δυνατότητα για περισσότερους ελιγμούς σε σχέση με τα F-16.

Επίσης, τα F-35 δίνουν στον χειριστή τους τη δυνατότητα να έχουν σημαντικό πλεονέκτημα στις μάχες στον αέρα, καθώς διαθέτουν μεγαλύτερη εμβέλεια και επιχειρησιακή ικανότητα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι:

  • Τα F-35 παρέχουν τη δυνατότητα για «έξυπνες» αποφάσεις σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, καθώς είναι εξοπλισμένα με προηγμένης τεχνολογίας ηλεκτρονικά συστήματα.
  • Ο πιλότος του F-35 αντιλαμβάνεται γρήγορα το περιβάλλον στο οποίο επιχειρεί και αποκτά αυτόματα πλεονέκτημα, σε σχέση με χειριστές άλλων μαχητικών.

«Ήδη η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα με τα Rafale και θα το διατηρήσει με τα F-35», εκτιμάται στην ανάλυση του Action24.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό αίτημα για απόκτηση του stealth μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35 τοποθετείται εντός των πρώτων μηνών του 2024.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA