Όπως σε κάθε σύρραξη, αλλά και κλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή, έτσι και τώρα, μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, έχει σημάνει συναγερμός στις ελληνικές αρχές, αλλά και στους διπλωματικούς κύκλους της χώρας.
Μάλιστα, σύμφωνα με ανώτατη διπλωματική πηγή «η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε οριακό σημείο» και «η Ελλάδα διατηρεί την αξιοπιστία της και εξαιρετικές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις αραβικές χώρες».
Η ίδια πηγή εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντα όμως με σεβασμό στο ανθρωπιστικό δίκαιο και με γνώμονα την υπόθεση ότι η οποιαδήποτε διαδικασία θα πρέπει να οδηγήσει στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της ΕΕ, η Ελλάδα ανέλαβε την πρωτοβουλία για την συγκρότηση ειδικής ομάδας αποτελούμενης από Άραβες και Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών με διαμεσολαβητικό ρόλο.
Ποια μέτρα θα πάρει η Ελλάδα μετά τον πόλεμο Ισραήλ – Ιράν
Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε σημεία – στόχους, όπως πρεσβείες, προξενεία και επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το Ισραήλ, τον Λίβανο και το Ιράν.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι αποφασίστηκε να εντατικοποιηθεί το σύστημα «ελέγχων» στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών.
«Η Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, της γεωγραφίας που μας έχει κατατάξει σε αυτή τη θέση, πρέπει να είναι σε ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα. Η επιτυχής αντιμετώπιση άλλων κρίσεων μας δείχνει τον δρόμο αλλά από εκεί και πέρα σίγουρα δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», τόνισε από τη μεριά του σήμερα (2/10) ο Παύλος Μαρινάκης.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΣΚΑΪ «η Ελλάδα δείχνει τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια ότι είναι μια ασφαλής χώρα συγκριτικά με άλλες χώρες αλλά δεν μπορείς ποτέ να κοιμάσαι ήσυχος, πρέπει πάντοτε να είσαι σε ετοιμότητα».
«Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες είναι σε πολύ μεγαλύτερη επαγρύπνηση σε τέτοιες περιόδους. Τα έφερε έτσι η ζωή που εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζούμε συνεχώς κρίσεις που δεν μπορούσαμε να τις φανταστούμε. Και υγειονομικές και γεωπολιτικές με φοβερές προεκτάσεις για τους πολίτες», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ένα άλλο ζήτημα που σίγουρα θα συζητηθεί στο σημερινό ΚΥΣΕΑ σχετίζεται με το ενδεχόμενο περισσότερων μεταναστευτικών ροών.
Από τι κινδυνεύει η Αθήνα με τον πόλεμο Ιράν - Ισραήλ
Δίχως να υπάρχει γνωστή, ευθεία και ξεκάθαρη απειλή μέχρι στιγμής, όπως είναι αναμενόμενο, τα βλέμματα και η προσοχή στην Αθήνα στρέφονται στις πρεσβείες του Ισραήλ, του Ιράν και του Λιβάνου, που βρίσκονται στο Ψυχικό.
Επίσης, οι αρχές παραμένουν σε ύψιστη επιφυλακή σχετικά με τη φρούρηση προσώπων που κατάγονται από τις παραπάνω χώρες, είτε πρόκειται για διπλωμάτες είτε για επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση η αντιτρομοκρατική και οι μυστικές υπηρεσίες αναμένεται να ρίξουν το βάρος στην αποτροπή χτυπημάτων με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Στην Αθήνα, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η αποτροπή ενός πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Παράλληλα, η ελληνική διπλωματία συνεχίζει τις επαφές τις με όλες σχεδόν τις εμπλεκόμενες πλευρές με στόχο να επιτευχθεί η ειρήνη και να επικρατήσει η λογική.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.