Μενού
amea
ΑμεΑ | Pixabay
  • Α-
  • Α+

Σε ένα ακατάλληλο κτίριο στεγάζεται το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ για Άτομα με Αναπηρία στο Γαλάτσι, με τη μετακίνηση των καταρτιζόμενων να μετατρέπεται σε καθημερινό «γολγοθά».

Σύμφωνα με την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open, 160 καταρτιζόμενοι εξυπηρετούνται από ένα ασανσέρ το οποίο παρουσιάζει συχνά βλάβες, την ώρα που το κτίριο αποτελείται από τρεις ορόφους. Οι περιπέτειες των ΑμεΑ που πηγαίνουν εκεί για να μάθουν μία τέχνη δεν σταματούν εδώ, καθώς δεν υπάρχουν ράμπες, αναβατόρια και αναπηρικές θέσεις.

Όπως αναφέρει ο καταρτιζόμενους Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, υπάρχει μια ράμπα που είναι στο ισόγειο όπου βρίσκεται το ασανσέρ που εξυπηρετεί τους καταρτιζόμενους, το οποίο δεν έχει σύμβαση με τη ΔΥΠΑ για συντήρηση και το οποίο μένει συνέχεια.

«Εγκλωβιζόμαστε μέσα σε ασανσέρ, αναλόγως, για 5 - 10 λεπτά. Και όταν κάποιος έχει μια σοβαρή αναπηρία μπορεί να πάθει οποιαδήποτε κρίση, όπως έγινε προχτές μάλιστα με την κυρία Ελένη η οποία είναι ακόμα στο νοσοκομείο», σημείωσε ο καταγγέλλων.

«Στην κεντρική σκάλα εισόδου δεν υπάρχει αναβατόριο. Εγώ δεν μπορώ να ανέβω 3 ορόφους με τα πόδια, πηγαίνω σιγά σιγά, μπορεί να μου πάρει και 15 λεπτά, και να πέσω και στο κατέβασμα. Σκεφτείτε παιδιά που μπορεί να έχουν το οποιοδήποτε πρόβλημα. Υπάρχει μόνο μια ράμπα στο ισόγειο που πάει στο ασανσέρ, το οποίο συνέχεια μένει και απέναντι από το ασανσέρ ξεκινάνε τα σκαλοπάτια», συνεχίζει.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, όταν έμαθε η διεύθυνση και η υποδιεύθυνση της σχολής πως οι καταρτιζόμενοι θέλουν να δημοσιοποιήσουν τα προβλήματα που βιώνουν, τους απείλησαν ότι η σχολή θα κλείσει και θα μείνουν απλήρωτοι.

«Αυτό που ζούμε εδώ είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Με το που μάθανε πως θα το δημοσιεύσουμε ξεκίνησαν οι απειλές. "Θα κλείσει η σχολή, θα μείνετε απλήρωτοι’". Προχτές κατεβήκαμε όλοι κάτω για να δούμε τι θα κάνουμε, να φωνάξουμε την πυροσβεστική για έλεγχο του κτιρίου, την πολεοδομία, την αστυνομία να κάνει καταγραφή του προβλήματος που η κοπέλα [σ.σ που κλείστηκε στο ασανσέρ] πήγε στο νοσοκομείο», συνεχίζει.

Επίσης ο κ. Μιχαλόπουλος καταγγέλλει επίσης καθυστερήσεις στις πληρωμές των επιδοτούμενων προγραμμάτων της ΔΥΠΑ. «Έχει 14 ο μήνας και την Παρασκευή δεν θα έχω να φάω», λέει ο άνθρωπος και ζητά την παρέμβαση των αρμοδίων.

Τι καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων για το ΚΕΚστο Γαλάτσι

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων αναφέρει σε σχετική καταγγελία της: 

«Σήμερα το πρωί [σ.σ Δευτέρα] σπουδαστής εγκλωβίζεται στο κακοσυντήριτο ασανσέρ, παθαίνει κρίση και βρίσκεται στο νοσοκομείο, άλλοι καταρτιζόμενοι, με κινητικές αναπηρίες, σε αμαξίδια, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον 3ο όροφο της σχολής για ώρα, γιατί δεν υπήρχε σύμβαση με εταιρεία για συντήρηση του ασανσέρ. Εγκληματικές οι ευθύνες κυβέρνησης, διοίκησης ΔΥΠΑ και διεύθυνσης ΚΕΚ ΑΜΕΑ Γαλατσίου. 

Το ΚΕΚ ΑΜΕΑ Γαλατσίου, η μοναδική σχολή κατάρτισης της ΔΥΠΑ για όλη την Νότια Ελλάδα, λειτουργεί επί της Γαλατσίου 19, εδώ και 25 χρόνια, σε ένα ακατάλληλο κτήριο ανεπτυγμένο σε 3 ορόφους, φιλοξενεί πάνω από 220 καταρτιζόμενους, ενώ για χρόνια και η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες, αρνήθηκαν να φτιάξουν νέες, σύγχρονες και ασφαλείς κτηριακές εγκαταστάσεις κατάλληλες για ΑΜΕΑ.

Άλλωστε το ότι λειτουργεί και η σχολή είναι αποτέλεσμα των ίδιων των αγώνων των καταρτιζόμενων κατά καιρούς και της ΣΕΑΑΝ που απέτρεψαν μέσα στα χρόνια αποφάσεις κλεισίματος της σχολής από Υπουργούς όλων των αποχρώσεων.

Έφτασαν στο σημείο για μια σχολή που λειτουργεί με λεφτά των ίδιων των ασφαλισμένων, να δίνουν στους απόφοιτους μία απλή βεβαίωση παρακολούθησης σπουδών, αρνούμενοι να δώσουν πτυχίο που να αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, σε μια σχολή διετούς παρακολούθησης.

Αποπνέοντας μια στάση αλαζονείας, προσβολής των ίδιων των ΑΜΕΑ, της λογικής «δεν φτάνει που σας έχουμε ένα πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης, μη ζητάτε και πολλά και αυτό και πολύ σας είναι».

Κατά τα άλλα μας μπαφιάζουν από τα κανάλια στα διάφορα show περί ευαισθησίας, περί αγωνίας να προστατευτούν οι ευάλωτοι. Περί καταπολέμησης των διακρίσεων για ισονομία και ισοπολιτεία. Σαν δεν ντρέπονται!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να αναζητηθούν οι ευθύνες για το σημερινό συμβάν.
  • Να δοθούν οι αναγκαίες πιστώσεις για να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο κτήριο και στην ηλεκτρομηχανολογικό του εξοπλισμό για να λειτουργεί με όρους ασφάλειας μέχρι να μεταφερθεί η σχολή σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις και να ανοίξουν και άλλες σχολές με σύγχρονα επιστημονικά αναλυτικά προγράμματα που να καταλήγουν σε πτυχίο με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι γιατί δεν γίνεται σε έναν τέτοιο χώρο εκπαιδευτικοί, ειδικοί επιστήμονες και προσωπικό να είναι ωρομίσθιοι και συμβασιούχοι και να απολύονται και να προσλαμβάνονται κάθε χρόνο.
  • Να δεσμευτεί επιτέλους η Κυβέρνηση, και το κράτος, να εξασφαλίσει δουλειά σε όλους τους καταρτιζόμενους – σπουδαστές με την αποφοίτησή τους από την σχολή.

Η ΣΕΑΑΝ θα στηρίξει κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία της μαθητικής κοινότητας της σχολής και απαιτεί από τον Υποδιοικητή της ΔΥΠΑ κο Καραχάλιο με τον οποίο πραγματοποιήσαμε συνάντηση τον Νοέμβριο του 2023, να ορίσει άμεσα νέα συνάντηση και να μας δώσει επιτέλους απαντήσεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα που του είχαμε θέσει από τον Νοέμβρη, όπως τα θέματα της ασφάλειας των κτηρίων. Ως εδώ!».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA