Μενού
glipta parthenona
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο βρετανικό μουσείο | AP/Kirsty Wigglesworth
  • Α-
  • Α+

Η πολιτικοποίηση στη Βρετανία του θέματος σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, είναι κάτι που δεν συμφέρει τη χώρα μας, δηλώνει ο Στάθης Καλύβας καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο κ. Καλύβας μίλησε στην ΕΡΤ, στον απόηχο της άρνησης του Ρίσι Σούνακ να δεχτεί στο Λονδίνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου υπογράμμισε πως «ήταν μία παρέμβαση με στόχο εσωτερική πολιτική κατανάλωση» λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η βρετανική κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας.

«Το θέμα φυσικά δεν απασχόλησε τη βρετανική κοινή γνώμηΣυζητήθηκε πάρα πολύ στους δημοσιογραφικούς και πολιτικούς κύκλους γιατί ήταν μία ασυνήθιστη ενέργεια. Θεωρώ ότι ήταν μία παρέμβαση με στόχο εσωτερική πολιτική κατανάλωση από μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει πολιτικές δυσκολίες και αναζητεί αντιπερισπασμούς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρήθηκε φαντάζομαι, ότι μπορεί να θυσιάσουν τη διπλωματική παράδοση για να κερδίσουν ενδεχομένως πόντους σε έναν αγώνα που είναι πίσω» αναφέρει ο κ. Καλύβας και προσθέτει:

«Υπάρχει και ένα κομμάτι συντηρητικών ψηφοφόρων που αυτή τη στιγμή είναι απογοητευμένοι από το συντηρητικό κόμμα, οι οποίοι ενδεχομένως μπορεί να μην εμφανιστούν να ψηφίσουν. Και η σκέψη που κάνουν, είναι ότι ενδεχομένως φέρνοντας στην επιφάνεια θέματα όπως αυτό των Γλυπτών του Παρθενώνα και άλλα πολιτισμικά θέματα, ουσιαστικά θα τους τσιγκλίσουν συναισθηματικά, έτσι ώστε να ταυτιστούν πάλι με το Συντηρητικό κόμμα, το οποίο θέλουν να τιμωρήσουν για την οικονομική του πολιτική».

«Δεν θέλουμε να διχάσουμε τους Βρετανούς»

Ο καθηγητής της Οξφόρδης τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή κυβερνάει ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται 20 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις. Όλα αυτά δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πολιτικά κανονική. Γι αυτό βλέπουμε και ενέργειες που ξεφεύγουν από αυτό που θα λέγαμε κανονικότητα. Στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια αισθάνεται κανένας λιγάκι, όπως αισθανόμασταν εμείς στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης το 2010. Δηλαδή ότι γίνονται πράγματα τα οποία κανονικά δεν θα περίμενε κανένας να δει» ενώ συμπληρώνει:

«Πιστεύω ότι δεν μας συμφέρει η πολιτικοποίηση του θέματος στη Βρετανία. Όσο πιο παραμελημένο είναι από την επικαιρότητα, όσο συζητιέται ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο, που είναι μια ανεξάρτητη αρχή και την ελληνική κυβέρνηση, τότε βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από το αν φέρουμε το θέμα σε επίπεδο κορυφής. Έχει την δυνατότητα να σπρώξει συναισθηματικά τους ανθρώπους σε ένα είδος διχασμού. Αυτό δεν μας συμφέρει εμάς.

Δεν θέλουμε να διχάσουμε τους Βρετανούς. Θέλουμε ουσιαστικά να λειτουργήσει μεταξύ μας κάπως "υπόγεια" αυτή η συζήτηση, μέχρι να φτάσουμε σε κάποια τετελεσμένα. Αυτό είναι, το συμφέρον της Ελλάδας, όχι να το αναδεικνύουμε με ένταση. Ούτε να κατηγορούμε τους Άγγλους ότι μας κλέψανε, ότι λεηλάτησαν τα αρχαία μας. Όσο πιο διακριτική θέση διατηρούμε και κινούμαστε στο παρασκήνιο κάνοντας επαφές με τη διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου, τόσο το καλύτερο για εμάς», τόνισε ο κ. Καλύβας.

«Σε δύσκολη θέση ο Σούνακ»

«Ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται σε δύσκολη θέση κι αυτό αποδεικνύεται από την επιστροφή του Ντέηβιντ Κάμερον. Είναι πολύ ασυνήθιστο ένας πρώην πρωθυπουργός να επιστρέφει ως υπουργός Εξωτερικών όχι μόνο στη Βρετανία και γενικότερα. Ωστόσο το θέμα των Γλυπτών είναι θέμα που αν αναδειχθεί, έχει τη δυνατότητα να διχάσει κι αυτός είναι κίνδυνος για εμάς.

Έχει δημιουργηθεί ένα είδος διχασμού γύρω από θέματα πολιτισμού. Από τη μία υπάρχουν αυτοί που κατηγορούν ουσιαστικά το αποικιοκρατικό παρελθόν της Μεγάλης Βρετανίας. Θεωρούν πως ό,τι έκανε η Βρετανία πριν το 1950, πριν το 1960, ήταν λάθος, ότι πρέπει να επιστρέψει τα πάντα και πρέπει να αρχίσει να πληρώνει ενδεχομένως και κάποια οικονομικά ποσά στις χώρες εκείνες στις οποίες έδρασε αποικιοκρατικά.

Αυτό το πράγμα λέγεται με πολύ έντονο συναισθηματισμό και αυτό δημιουργεί μια μεγάλη αντίδραση σε μία πιο συντηρητική μερίδα του κοινού, η οποία θεωρεί ότι ουσιαστικά θίγεται όλο το ιστορικό παρελθόν της Βρετανίας και υπάρχει προσπάθεια να καταστραφεί η ιστορία.

Δεν θέλουμε ως Ελλάδα να μπούμε σε αυτή τη διελκυστίνδα, την οποία θεωρώ πολιτικά επικίνδυνη και δεν μας συμφέρει. Πρέπει να είμαστε στόχοπροσηλωμένοι στο τι μας συμφέρει και τι θέλουμε να καταφέρουμε», τόνισε ο Στάθης Καλύβας.

Τέλος ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό είναι να μην ταυτιστεί το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, που είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση αποκόλλησης από ένα μνημείο ενός κομματιού του με όλο το θέμα των αρχαιοτήτων ή των αντικειμένων που βρέθηκαν από μια χώρα σε μια άλλη.

Διότι αν μπούμε σε αυτό, τη δεύτερη συζήτηση, τότε μπαίνουμε σε μια λογική συνολικής επίλυσης ενός προβλήματος που δεν αφορά μόνο τα γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά όλες τις αρχαιότητες και όλα τα αντικείμενα σε όλα τα μουσεία του κόσμου. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό δεν θα λυθεί εύκολα. Δηλαδή έχουμε ήδη ένα δύσκολο πρόβλημα να λύσουμε. Δεν θέλουμε να το ταυτίσουμε με ένα ακόμα πιο δύσκολο» καταλήγει ο κ. Καλύβας.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA