Μενού
limani patra
Άποψη από το λιμάνι της Πάτρας | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το σχέδιο του ΟΛΠΑ για τη νέα μαρίνα μεγάλων σκαφών αναψυχής στο λιμάνι της Πάτρας έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης με την δημοτική αρχή να εκφράζει τη διαφωνία της.

Πώς θα είναι η μαρίνα mega yacht

Σύμφωνα με το thebest.gr, το σχέδιο περιλαμβάνει κτίρια ύψους έως 8 μέτρων ενώ η μαρίνα χωροθετείται στο κομμάτι από τη δεξιά πλευρά του μόλου έως την οδό Θεσσαλονίκης και προβλέπεται ότι θα μπορεί να φιλοξενεί περί τα 210 σκάφη ενώ το κόστος κατασκευής της αναμένεται να υπερβεί τα 20 εκατ. ευρώ (κρατικοί και ευρωπαϊκοί πόροι).

«Η δημιουργία μιας τέτοιας μαρίνας είναι έργο πνοής όχι μόνο για την πόλη της Πάτρας, όχι μόνο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά για όλο τον θαλάσσιο χώρο από τον Σαρωνικό έως και το Ιόνιο» έχει δηλώσει στο The Best ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠΑ κ. Αναστασόπουλος.

Όπως αναφέρει το dete.gr, uα εκτείνεται σε 27.181 τετραγωνικά μέτρα, με ανώτατη δόμηση τα 5.308τμ, εκ των οποίων τα 3.500 υφίστανται (γεγονός που δεν σημαίνει ότι χτίζονται όλα), όπως αναφέρεται και στο σχέδιο πόλης. Μπορούν να δημιουργηθούν τουλάχιστον 50 νέες επιχειρήσεις, ενώ προβλέπονται 300 τουλάχιστον άμεσες θέσεις εργασίας και 1200 έμμεσες.

Διαφωνεί η δημοτική αρχή

Οι διαφωνίες για το έργο εστιάζουν στο γεγονός ότι θα δημιουργηθεί ένα ακόμη μικρό «τείχος» στη πρόσβαση της πόλης προς τη θάλασσα.

Η δημοτική αρχή, όπως αναφέρει το thebest.gr, εκφράζει την έντονη διαφωνία της στην προοπτική δημιουργίας του έργου (μη αποκλείοντας και κινητοποιήσεις), κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων που αποκόβουν τους πολίτες από το λιμάνι της πόλης.

Η αντιπολίτευση, από την άλλη και οικονομικοί παράγοντες της περιοχής, είναι θετικοί, υπό συγκεκριμένες βέβαια προϋποθέσεις, θεωρώντας πως, το εγχείρημα μπορεί να βοηθήσει στην αναπτυξιακή προοπτική της Αχαϊκής πρωτεύουσας, προσελκύοντας τουρισμό, δημιουργία επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας.

Στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης (31/01) η «Λαϊκή Συσπείρωση» του δημάρχου Κώστα Πελετίδη γνωμοδότησε αρνητικά στο αίτημα του ΟΛΠΑ για χωροθέτηση μαρίνας mega yacht στον βόρειο λιμένα της πόλης, καθώς είναι γνωστό ότι ζητά να του παραχωρηθεί ο χώρος.

Η αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού Αναστασία Τογιοπούλου στην εισήγησή της εξέφρασε τις ανησυχίες της δημοτικής αρχής για το αν θα μπορεί κανείς να περνά ελεύθερα από το τμήμα που θέλει να χωροθετήσει ο ΟΛΠΑ, επισημαίνοντας «θα επιτρέπεται να “διαταράσσουμε” την ιδιωτικότητα αυτών που με τον “παρά” τους θα δένουν στη μαρίνα τα μεγάλα σκάφη;». Γι΄αυτό τον λόγο ζήτησε να προχωρήσει ο ΟΛΠΑ στη δημιουργία εμπορικού λιμένα στο νέο λιμάνι, ώστε να απελευθερωθεί και να παραχωρηθεί η βόρεια λιμενολεκάνη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA