Μενού
seismos
Έκτακτη σύσκεψη με θέμα τη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζεται το μπαράζ των σεισμικών δονήσεων στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, με πιο πρόσφατο χτύπημα του Εγκέλαδου, αυτό στις 7:58 σήμερα (11/2) μεγέθους 4,8 Ρίχτερ στην Αρκεσίνη.

Νωρίτερα σήμερα και συγκεκριμένα στις 7:14 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,3 Ρίχτερ με επίκεντρο και πάλι την Αρκεσίνη.

Σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας 5 σεισμοί καταγράφτηκαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη (11/2) στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι σεισμικές δονήσεις, μεγέθους οι τρεις 4, η μια 4,1 και η ισχυρότερη 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:47, στις 02:02, στις 00:51, στις 00:44 και στις 00:37, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην Αμοργό το επίκεντρο

Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ 16 και 18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, πάντα κατά τα δεδομένα του ινστιτούτου. Πλην αυτής που είχε μέγεθος 5 βαθμών στις 00:37, και θεωρείται «ισχυρή», όλες χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς».

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα (10/2) στις 22:16 σημειώθηκε η ισχυρότερη δόνηση της σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή των Κυκλάδων, μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Κλειστά σχολεία και συνεδρίαση

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη θα παραμείνουν κλειστά όλη την εβδομάδα.

Σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο και Κίμωλο.

Οι δύο επιστημονικές επιτροπές αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου τη Δευτέρα για την εκτίμηση του φαινομένου.

Οι ειδικού, σύμφωνα με το Mega, κάνουν λόγο για άνοδο του μάγματος στο ηφαίστειο και για πιθανότητα διέγερσης ενός γειτονικού ρήγματος που είναι μικρότερο από αυτό που δίνει τους σεισμούς.

Η εκτίμηση του Παπαζάχου

Για εβδομάδες ή και μήνες θα συνεχιστούν οι σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη, σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχο.

Ο ίδιος εξήγησε στην ΕΡΤ ότι η ακολουθία θα συνεχιστεί με αυτόν τον χαρακτήρα και θα πρέπει όλοι να επιδείξουν υπομονή μέχρι την πλήρη αποκλιμάκωση του φαινομένου.

«Όταν λέμε ότι κάτι θα κρατήσει καιρό δημιουργείται η ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι κάτι θα αλλάξει μέρα με τη μέρα. Είτε είναι σμηνοσειρά, είτε προσεισμική ακολουθία, κρατάει εβδομάδες, καμιά φορά και μήνες. Είναι δυσάρεστο το μήνυμα αλλά έτσι είναι», είπε χαρακτηριστικά.

«Η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτόν τον χαρακτήρα. Επειδή έχει ένα συγκεκριμένο μηχανισμό που δημιουργείται, υπάρχουν επεισοδιακές γεννέσεις σεισμών, δηλαδή γίνονται σε ομαδούλες», εξήγησε.

«Μέσα σε δύο, τρεις ώρες θα γίνουν ένα πεντάρι, ένα τεσσάρι κτλ και μετά θα περάσουν 12 - 16 ώρες, θα ηρεμήσει η ακολουθία και μετά θα ξαναγίνουν κάποια σεισμοί και κάθε φορά θα έχουμε αυτή την παρεξήγηση», συμπλήρωσε ο Κώστας Παπαζάχος.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA