Μενού
nea tautotita kentriki
  • Α-
  • Α+

Αλλάζει μετά από χρόνια το έγγραφο ταυτοποίησης των Ελλήνων πολιτών. Οι αιτήσεις για τις νέες ταυτότητες αναμένεται να ξεκινήσουν σε 21 ημέρες, την 25η Σεπτεμβρίου 2023. 

Η έκδοση των ταυτοτήτων έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε ακραίους κύκλους που υιοθετούν θεωρίες συνωμοσίας. Όμως η επίσημη παρουσίαση των νέων ταυτοτήτων αναμένεται να γίνει στη ΔΕΘ και σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι παλαιού τύπου δεν θα είναι σε ισχύ από το 2026. 

Νέες ταυτότητες: Τα στοιχεία που θα περιλαμβάνουν

Στη νέα πλατσικοποιημένη έκδοση, όπως είναι οι πιστωτικές κάρτες ή και τα νέα διπλώματα οδήγησης, θα υπάρχει και ανέπαφος χώρος αποθήκευσης εκεί όπου θα βρίσκονται συγκεντρωμένα στοιχεία του κατόχου της. 

Στο νέο δελτίο ταυτότητας θα εκτυπώνονται τα εξής στοιχεία:

  • Εμπρόσθια πλευρά: Φωτογραφία κατόχου, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, Επώνυμο, Όνομα, Φύλο, Ημ. Γέννησης, Ιθαγένεια, Ημ. Έκδοσης, Ημ. Λήξης, Αρχή Έκδοσης, Υπογραφή Κατόχου.
  • Πίσω πλευρά: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος γέννησης, Ομάδα αίματος (προαιρετικά), Ύψος (υποχρεωτικά από το 24ο έτος). Εφόσον αποφασισθεί σχετικά, έχει προβλεφθεί χώρος για να τυπωθεί ο Προσωπικός Αριθμός πολίτη.

Στο ανέπαφο χώρο αποθήκευσης περιλαμβάνονται:

  • Φωτογραφία κατόχου σε ψηφιακή μορφή 
  • Στοιχεία μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης 
  • Δύο δακτυλικά αποτυπώματα 
  • Επώνυμο πατρός
  • Επώνυμο μητρός 
  • Δήμος εγγραφής και αριθμός δημοτολογίου
  • Τόπος έκδοσης

Η ημερομηνία και ο τρόπος έκδοσης

Οι πολίτες όλης της χώρα θα μπορούν από την 25η Σεπτεμβρίου 2023 να προσέρχονται στα Αστυνομικά Τμήματα, κατόπιν ραντεβού -εκτός των εξαιρέσεων- και να προχωρούν στη διαδικασία έκδοσης του νέου δελτίου ταυτότητας.

Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων. Τα 60 φορητά κλιμάκια απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας. 

 

Το κόστος και η ισχύς

Για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας καταβάλλεται ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 10,00 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί:

  • στο αντίτιμο του σώματος του δελτίου,
  • στα έξοδα εκτύπωσής του 
  • στη δαπάνη ασφαλούς μεταφοράς του από και προς τη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αθήνα
  • στη φωτογραφία, εφόσον ο πολίτης επιθυμεί να την βγάλει στο τμήμα ασφαλείας.

Για τις περιπτώσεις έκδοσης δελτίου ταυτότητας εξαιτίας απώλειας ή φθοράς του προηγούμενου δελτίου του αιτούντος, θα καταβάλλεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 9,00€, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.

Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται, από την ημερομηνία της αίτησης στο Αστυνομικό Τμήμα μέχρι και την παραλαβή θα κυμαίνεται στις 7 ημέρες.

Η διάρκεια ισχύος από την ημερομηνία έκδοσης είναι τα 10 έτη, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα. 

Είναι πιο ασφαλείς 

Το νέο δελτίο ταυτότητας θα είναι διαστάσεων 85,6mm ± 0,75mm * 54,0mm ± 0,75mm και κατασκευάζεται από πολυανθρακικό υλικό. Η κατασκευή είναι από πολυκαρμπονικό υλικό και θα είναι μορφοτύπου ID1, τύπου πιστωτικής κάρτας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα του ICAO και τις νομικές υποχρεώσεις της χώρας. 

Όσο για τη μέθοδο εκτύπωσης θα είναι μέσω εγχάραξης laser. Όλα τα στοιχεία καθώς επίσης και η έγχρωμη φωτογραφία εκτυπώνονται με laser στο εσωτερικό στρώμα του δελτίου ταυτότητας καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια πλαστογράφησης. 

Η νέα ταυτότητα ενσωματώνει σύγχρονα μέτρα ασφαλείας που ενισχύουν την ασφάλεια και αποτρέπουν προσπάθειες πλαστογραφησης.  Περιλαμβάνει μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ). Επίσης ενσωματώνει ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης, το οποίο λειτουργεί ανέπαφα (contactless). 

Λήξη των παλαιού τύπου ταυτοτήτων 

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157, ταυτότητες κρατών μελών που δεν διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ), παύουν να ισχύουν την 3η Αυγούστου 2026. Ουσιαστικά το 2026 παύουν να ισχύουν οι ταυτότητες παλαιού τύπου που έχουν στην κατοχή τους Έλληνες πολίτες. 

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στις νέες ταυτότητες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Δευτέρα (4/9).

«Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων αποτελεί μεταρρυθμιστή επιλογή που παρέχει επιπρόσθετη ασφάλεια και διευκολύνει τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ακόμα μια φορά ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος από τις νέες ταυτότητες. Το αντίθετο μάλιστα, αφού τα σημερινά δελτία ταυτότητας υπολείπονται των σύγχρονων δεδομένων ασφαλείας, αυτό σημαίνει πως είναι ευκολότερο να πλαστογραφηθούν από εγκληματικές οργανώσεις και να χρησιμοποιηθούν για τη διευκόλυνση εγκληματικών πράξεων», είπε χαρακτηριστικά. 

Απαντήσεις στις θεωρίες συνωμοσίας για το τσιπάκι και τα προσωπικά δεδομένα 

Η ΕΛΑΣ σε ανακοίνωσή της για τις νέες ταυτότητες, απάντησε και σε θεωρίες συνωμοσίας. Αναφορικά με το... περιβόητο τσιπάκι αναφέρει πως «το νέο δελτίο ταυτότητας δεν εμπεριέχει τεχνολογία που μπορεί να καταγράψει δεδομένα ελέγχου θέσης. Τα στοιχεία που συλλέγονται είναι τα απολύτως απαραίτητα και θέτουν στο επίκεντρο την ασφάλεια των πολιτών». 

Όσον αφορά τα όσα υποστηρίζουν για πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα και τον ΑΜΚΑ, η ΕΛΑΣ αναφέρει: «ο ΑΜΚΑ δεν περιλαμβάνεται στο νέο δελτίο ταυτότητας ούτε σε εμφανές εξωτερικό σημείο, ούτε αποθηκευμένος εσωτερικά. Το νέο δελτίο ταυτότητας δεν έχει στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που σχετίζονται με την υγεία». 

Για την αναγραφή της ομάδας αίματος στη νέα ταυτότητα, η Αστυνομία αναφέρει πως θα είναι «προαιρετική και θα γίνεται μέσω βεβαίωσης νοσηλευτικού ιδρύματος ή υγειονομικού εργαστηρίου, στην οποία αναγράφεται η ομάδα αίματος και το RHESUS, μόνο για όσους πολίτες το επιθυμούν». 

Για τα προσωπικά δεδομένα τονίζει πως «η Ε.Ε. διαθέτει την αυστηρότερη, σε παγκόσμιο επίπεδο, νομοθεσία για την προστασία τους και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ελληνική νομοθεσία είναι πλήρως συμβατή και εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή. Συνεπώς, η διαδικασία έκδοσης του νέου ελληνικού δελτίου ταυτότητας πληροί απόλυτα τις πλέον απαιτητικές προϋποθέσεις που τίθενται από το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA