Μενού
  • Α-
  • Α+

Νεκροί είναι ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του μοιραίου Canadair που κατέπεσε στην Κάρυστο το μεσημέρι της Τρίτης (25/07).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού επιτελείου αεροπορίας, θανάσιμα τραυματισμένοι είναι ο 34χρονος κυβερνήτης Χρήστος Μουλάς και ο 27χρονος συγκυβερνήτης Περικλής Στεφανίδης.

Οι δύο ήρωες έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος, καθώς επιχειρούσαν να κατασβέσουν μέχρι και την τελευταία εστία φωτιάς στον Πλατανιστό στην Εύβοια, μέσα στη χαράδρα.

Οι δύο πιλότοι, από το κλιμάκιο της Αγχιάλου Βόλου, επιχειρούσαν επί ημέρες με το Canadair, δίνοντας καθημερινές μάχες με τις φλόγες πληρώνοντας το ακριβότερο τίμημα, την ίδια την ζωή τους...

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν και οι φωτογραφίες των δύο νεκρών πιλότων, του Σμηναγού Χρήστου Μουλά 34 ετών και του Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη 27 ετών.

sminagos moulas
Ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς | Πολεμική Αεροπορία
anthiposminagos stefanidis
Ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης | Πολεμική Αεροπορία

Τριήμερο εθνικό πένθος

Mε απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις από σήμερα Τρίτη 25 έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε συλλυπητήρια δήλωση προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας,εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη του.

«Η απώλεια της ζωής των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη.

Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Το χρονικό της τραγωδίας στην Κάρυστο

Όλα συνέβησαν το μεσημέρι της Τρίτης (25/07), και συγκεκριμένα στις 14.52.

Σύμφωνα και με τα πλάνα από την πτώση που μετέδωσε η ΕΡΤ, φαίνεται ότι το Canadair CL 215 κατά τη «βουτιά» που πραγματοποιεί σε εστία φωτιάς, φέρεται να χτύπησε το δεξί του φτερό σε χαμηλή βλάστηση, με αποτέλεσμα να χάσει τον πλωτήρα.

Στη συνέχεια, ενώ το αεροσκάφος προσπαθεί να πάρει ύψος, παίρνει απότομη κλήση δεξιά και στη συνέχεια πέφτει στην πλαγιά.

Φωτιά και πυκνός καπνός βγαίνουν από το σημείο. Η σχετική έρευνα αναμένεται να ρίξει φως στα αίτια της πτώσης.

Χαρακτηριστικά είναι τα πλάνα του Open από το σημείο της τραγωδίας.

Στα συντρίμμια του μοιραίου Canadair, επιχειρούν χερσαίες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο συλλυπητήριο μήνυμά του από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων για την απώλεια των χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, ανέφερε ότι οι δύο πιλότοι Χρήστος Μουλάς και Περικλής Στεφανίδης «έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές».

Αναλυτικά το συλλυπητήριο μήνυμα Μητσοτάκη:

«Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής. 

Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, επισημαίνει ότι «η τραγική είδηση του θανάτου των χειριστών του Canadair, που συνετρίβη στην Κάρυστο, μας συγκλονίζει» και προσθέτει: 

«Δύο νέοι άνθρωποι, ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης έχασαν τη ζωή τους δίνοντας με αυταπάρνηση τη μάχη με τις φλόγες στις πιο αντίξοες συνθήκες. Τους οφείλουμε τον απέραντο σεβασμό μας. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς τους και τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους τους που εδώ και ημέρες παλεύουν στα πύρινα μέτωπα. 

Οι συνθήκες του δυστυχήματος πρέπει να διερευνηθούν και παράλληλα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα εν ώρα καθήκοντος». 

Συγκλονισμένος δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ανέφερε:

«Είμαι συγκλονισμένος από την απώλεια των δυο ηρωικών μας πιλότων, που με αυτοθυσία επιχειρούσαν πάνω από το μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο. Τους αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και την προσφορά τους στην πατρίδα. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους τους.»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA