Μενού
kalatrava oaka
ΟΑΚΑ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Δομικό πρόβλημα στο στέγαστρο Καλατράβα φέρεται να «αποκαλύπτει» η τεχνική έκθεση για το ΟΑΚΑ, πρόβλημα που εντάθηκε από την έλλειψη συντήρησης όλα αυτά τα χρόνια.

Σύμφωνα με τι κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, το έργο είχε αποκλίσεις από τις τεχνικές προδιαγραφές, κάτι που δεν εντοπίστηκε ποτέ, καθώς... κανείς δεν είχε κάνει συντήρηση και να αξιολογήσει την κατάσταση.

Όπως μάλιστα αποκαλύπτεται, υπήρχαν έγγραφες προειδοποιήσεις από το 2005, ένα χρόνο μετά την υλοποίηση του έργου. Η εταιρεία αξιολόγησης που είχε προσλάβει το υπουργείο Πολιτισμού τότε αναφέρει μεταξύ άλλων σε έκθεσή της:

«Δηλώνουμε ότι κατασκευές αυτού του μεγέθους και της πολυπλοκότητας απαιτούν διά βίου επιθεώρηση και περιοδικούς ελέγχους. Οι επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι θα πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα, με το πέρας της κατασκευής και για όλη τη διάρκεια της ζωής του έργου, όπως αναφέρεται τις εκθέσεις μας».

Στη συνέχεια, το 2009 το έργο παραδίδεται στο Δημόσιο, όμως η Επιτροπή Παραλαβής στη δική της έκθεση τονίζει ότι απαιτείται τακτική συντήρηση των μεταλλικών κατασκευών, με βάση τις οδηγίες manual τεχνικού συμβούλου.

Συντήρηση όμως δεν έγινε ποτέ, ενώ ποσά που είχαν δεσμευτεί για αυτό το λόγο διατέθηκαν για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών στον συγκεκριμένο τεχνικό σύμβουλο.

Δεύτερη μελέτη από το Tεχνικό Eπιμελητήριο

Από την πλευρά του, το Tεχνικό Eπιμελητήριο προχωρά σε δεύτερη μελέτη για τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σε βάθος πενταετίας, ενώ θα ακολουθήσει τάχιστα και νέα μελέτη του ΤΕΕ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Πιο αναλυτικά, η πρώτη τεχνική μελέτη για τη στατικότητα των στεγάστρων του εμβληματικού σταδίου αλλά και του ποδηλατοδρομιου διαβιβάστηκε ήδη στο ΤΕΕ, το οποίο θα προχωρήσει τάχιστα σε δεύτερη μελέτη- επαναξιολόγηση, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα πρώτα στοιχεία.

Έβγαλαν άδεια... πέργκολας!

Σύμφωνα με το Open, το γήπεδο δηλώθηκε κατά την αρχική φάση της κατασκευής του με άδεια πέργκολας, προκειμένου να δηλωθεί πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ουσιαστικά δηλαδή ήταν... αυθαίρετο! Επί 10 χρόνια δεν μπορούσε να ελεγχθεί, γιατί ήταν αυθαίρετο, δεν μπορούσε να στηθεί ούτε μία σκαλωσιά.

Όταν διευθετήθηκε το ζήτημα και βρέθηκε η εταιρεία που θα έκανε τη συντήρηση των στεγάστρων ήρθαν τα μνημόνια, χρήματα δεν υπήρχαν και τελικά το έργο πήγε ακόμα πιο πίσω. Η εναλλαγή κυβερνήσεων καθυστέρησε ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες και φτάσαμε στο 2023 που το γήπεδο... έκλεισε!

Αποκλεισμένο το γήπεδο για λόγους ασφαλείας

Οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού σταδίου έχουν αποκλείσει με μια κορδέλα τους χώρους περιμετρικά από τις βάσεις στήριξης του στέγαστρο Καλατράβα για λόγους ασφαλείας.

Μετά την απόφαση προσωρινής αναστολής λειτουργίας, στις δύο από τις πέντε εγκαταστάσεις, κατασκευής Καλατράβα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε έρευνα σε βάθος πενταετίας και ζητά απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

  • ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν;
  • υπήρχαν εισηγήσεις (άλλων οργάνων) για περιοδική συντήρηση (κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί) και ποια ήταν η κατάληξή τους;
  • γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή;

Ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα αδικήματα της: έκθεσης σε κίνδυνο και παραβίασης κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.