Μενού
fotia volos
Φωτιά στο Βόλο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Δύο νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της Τετάρτης (26/07) από τις φονικές πυρκαγιές που κατακαίνε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα.

Κτηνοτρόφος που αγνοούνταν στον Άγιο Γεώργιο Φερρών στη Μαγνησία, βρέθηκε απανθρακωμένος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο αδέρφια κτηνοτρόφοι βρίσκονταν στον Άγιο Γεώργιο Φερρών όταν ξέσπασε η φωτιά.

Ο ένας όταν είδε τη φωτιά πρόλαβε να φύγει ενώ ο δεύτερος που βρέθηκε νεκρός, αποφάσισε να μείνει να βγάλει τα πρόβατα πιο ψηλά στο βουνό και εγκλωβίστηκε στις φλόγες. 

Η σορός του άνδρα βρέθηκε απανθρακωμένη σε δασική έκταση, κοντά στην κτηνοτροφική του μονάδα.

Νωρίτερα, νεκρή εντοπίστηκε μία γυναίκα στον Πλάτανο Αλμυρού. Η γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη σε τροχόσπιτο, στην περιοχή Χοροστάσι.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο ίδιο σημείο εντοπίστηκε ο σύζυγός της χωρίς τις αισθήσεις του.

Ο άντρας, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από την Πυροσβεστική είναι καλά στην υγεία του, ενώ μαζί του βρισκόταν κι ακόμη ένας άντρας ο οποίος δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Σε πύρινο κλοιό η Μαγνησία

Η Μαγνησία βρίσκεται σε πύρινο κλοιό καθώς η φωτιά στο Βελεστίνο καίει ανεξέλεγκτα.

Συχνές είναι οι εντολές για εκκενώσεις οικισμών. Το πιο πρόσφατο μήνυμα του 112 στάλθηκε στους κατοίκους των οικισμών Γλαφυρά, Κάκαβος, Μελισσάτικα, Φυτόκο, Λούτζιγκα και Κογιάτικα να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Χωρίς ρεύμα και νερό

Τα πύρινα μέτωπα στην Μαγνησία, έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην περιοχή του Βελεστίνου, των Βιομηχανικών Περιοχών του Βόλου και πολλών προαστίων του, αφού έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το Βελεστίνο, ο Άγιος Γεώργιος Φερών, το Σέσκλο και ενδιάμεσοι οικισμοί.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το πρόβλημα επιτείνεται και από την διακοπή της υδροδότησης των ίδιων περιοχών, ενώ μέσα στον Βόλο η υδροδότηση είναι πολύ περιορισμένη, αφού λόγω της φωτιάς έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το υδραγωγείο που βρίσκεται στην περιοχή, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια 1000 κυβικών μέτρων νερού ανά ώρα, η κατάσταση να οδηγείται στην εξάντληση των αποθεμάτων νερού στις δεξαμενές και να μην υπάρχει πίεση στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης.

Η ΔΕΥΑΜ Βόλου, με ανακοίνωσή της απευθύνει έκκληση στους πολίτες «να περιορίσουν τη κατανάλωση νερού στο ελάχιστο ώστε να μην υπάρξει έλλειψη υδροδότησης λόγω της χαμηλής πίεσης του δικτύου, αφού η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σέσκλου προκάλεσε βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ και κατά συνέπεια η κεντρική δεξαμενή της περιοχής καθίσταται εκτός λειτουργίας, διατηρώντας ελάχιστα αποθέματα νερού».

Εκτιμάται πως η υδροδότηση στην εν λόγω περιοχή θα αποκατασταθεί πλήρως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. 

Παρόμοια προβλήματα με την περιοχή του Σέσκλου δημιουργούνται λόγω της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας και στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς, όπου ακόμη υπάρχει υδροδότηση, αλλά όταν εξαντληθούν τα αποθέματα της δεξαμενής θα υπάρξει διακοπή υδροδότησης έως την επαναφορά του ρεύματος".

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι η πυρκαγιά στο Βελεστίνο πήρε γρήγορα διαστάσεις και γι αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112, που ενημέρωνε τους κατοίκους των οικισμών Βελεστίνο, Σέσκλο, Άγιο Γεώργιο Φερών για την πυρκαγιά που εξελίσσεται στην περιοχή τους, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα και, αν απαιτηθεί, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Στη συνέχεια εκδόθηκε νεότερο μήνυμα του 112 για την εκκένωση των οικισμών Διμήνι, Παλιούρι και της Βιομηχανικής Περιοχής του Βόλου προς την πόλη του Βόλου.

Ακολούθησε ακόμα ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς τους κατοίκους της πόλης του Βόλου προκειμένου να προστατευτούν από τους καπνούς της πυρκαγιάς.

Το μέτωπο της Λαμίας

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στο μέτωπο της Λαμίας, καθώς - σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ύφεση στους ισχυρούς ανέμους σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Τετάρτης (26/07), δίνοντας τη δυνατότητα σε εναέρια και επίγεια μέσα της πυροσβεστικής να ανακόψουν την πορεία των μετώπων καθώς με βαριά χωματουργικά μηχανήματα σχηματίστηκαν προστατευτικές ζώνες.

Αυτή την ώρα η κατάσταση εμφανίζεται καλύτερη. Οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι εθελοντές, οι εργαζόμενοι του δήμου Λαμιέων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας προσπαθούν να ελέγξουν πληθώρα από αναζωπυρώσεις.

Μεγάλο μέρος της Λαμίας βρίσκεται εδώ και ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα καθώς έχουν καεί κολώνες και μετασχηματιστές και τα συνεργεία της ΔΕΗ περιμένουν να ολοκληρωθεί η κατάσβεση για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Ο δήμος Λαμιέων έχει ανοίξει τους χώρους του τρίτου ΚΑΠΗ για να πάνε εκεί όποιοι έχουν προβλήματα λόγω της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία αυτοί που δεν μπορούν να περάσουν το βραδύ στα σπίτια τους ενώ ο δρόμος Λαμίας - Δομοκού παραμένει κλειστός.

Μεγάλο μέτωπο στην Κάτω Τιθορέα

Η φωτιά στην Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο μέτωπο μέσα σε αγροτική περιοχή και καλλιέργειες, ωστόσο με την παρέμβαση των πυροσβεστών αλλά και μηχανημάτων του δήμου απετράπη το ενδεχόμενο να κινηθούν οι φλόγες προς το χωριό Κάτω Τιθορέα.

Η φωτιά πέρασε το δρόμο που ενώνει την Κάτω Τιθορέα με την Ελάτεια, κινείται μέσα σε αγροτική περιοχή και κατευθύνεται προς την περιοχή της Ελάτειας.

Αυτή την ώρα δίνεται μία μάχη από πυροσβέστες, εθελοντές αλλά και μηχανήματα του Δήμου να ανακόψουν την πορεία της .

Αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Στην περιοχή της Νότιας Ρόδου, όπου υπάρχουν μέτωπα λογω αναζωπυρώσεων, δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου

Συγκεκριμένα, ένα μέτωπο της φωτιάς είναι από το χωριό Βάτι με κατεύθυνση ανατολικά προς Ασκληπειό, το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται στο βουνό απέναντι από το χωριό Βάτι με κατεύθυνση προς το χωριό Μεσαναγρός και υπάρχει και τρίτο μέτωπο προς το χωριό Λαχανιά.

Και στα τρία μέτωπα δίνονται μάχες προκειμένου να περιοριστούν από πυροσβέστες και εθελοντές ενώ συνέδραμαν στη μάχη αυτή μέχρι και πριν από λίγο τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Την ίδια ώρα υπάρχουν αναζωπυρώσεις και την περιοχή των Απολλώνων, όπου και αντιμετωπίζονται με αντιπυρικές ζώνες και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο προκειμένου να περιοριστούν.

Ύφεση στην Κέρκυρα

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που μέχρι στιγμής έχει κάνει στάχτη περίπου 30.000 στρέμματα γης στην ΒΑ Κέρκυρα.

Πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν ακόμη μάχη με μικρές εστίες που σιγοκαίνε τόσο γύρω από τους οικισμούς όσο και στις δύσβατες περιοχές.

 

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη της φωτιάς. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA