Μενού
  • Α-
  • Α+

Οργή και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η συμπεριφορά οδηγού λεωφορείου απέναντι σε επιβάτη με αναπηρία. Μάλιστα, οι διοικήσεις των ΟΑΣΑ και ΟΣΥ, με κοινή τους ανακοίνωση, καταδίκασαν το μισαναπηρικό επεισόδιο και σημειώνουν ότι ο οδηγός θα περάσει από πειθαρχικό έλεγχο.

Ο Χρήστος Μελέτης, που είναι ΑμεΑ και δραστηριοποιείται στα social media, πριν από λίγες μέρες ανάρτησε ένα βίντεο, με τον ίδιο να προσπαθεί να ανέβει σε ένα αστικό λεωφορείο στην Αθήνα. Ο οδηγός του λεωφορείου του μιλά απότομα και στον ενικό. Επιπλέον τον ρωτά για ποιον λόγο βρίσκεται στον δρόμο, ενώ είναι σε αναπηρικό καροτσάκι και είναι μόνος του χωρίς βοηθό. Ο επιβάτης με αναπηρία θέλησε να επιβιβαστεί σε λεωφορείο, ωστόσο η ράμπα δεν λειτουργούσε. «Δεν έχεις βοηθό ρε; Άσε θα σε βοηθήσω εγώ», του είπε ο οδηγός του λεωφορείου στην ερώτησή του για τη ράμπα. Στη συνέχεια ο επιβάτης του απαντάει «όχι, βγαίνω μόνος μου έξω» και τότε ο οδηγός του λεωφορείου ακούγεται, ανάμεσα σε άλλα, να του λέει: «Γιατί; Γιατί πας έξω; Να μην βγαίνεις αφού δεν μπορείς».

Πειθαρχικό

Ο οδηγός, ηλικίας 60 ετών, θα περάσει από Πειθαρχικό για τη συμπεριφορά του, ενώ ο Χρήστος σήμερα θα βρεθεί με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σταϊκούρα, προκειμένου να συζητήσουν για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στους δρόμους της Αθήνας.

«Το πήρα στην πλάκα στην αρχή, γέλασα, αλλά φάνηκε ότι εν ήταν για πλάκα. Δεν σοκαρίστηκα, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν συνέχεια και τα λεωφορεία είναι μη προσβάσιμα. Η εκπαίδευση των οδηγών σε αυτά τα ζητήματα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για ανάπηρα άτομα», είπε στο Mega o Χρήστος.

«Είναι δύσκολο να πάω ακόμα και για έναν καφέ με τους φίλους μου, κυκλοφορώ και έχω παντού φωτάκια γιατί δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και κινδυνεύει η ζωή μου», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Μεγάλη ταλαιπωρία

Στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησαν ένας νεαρός ΑμεΑ και μέλος του συνδικάτου των εργαζομένων του ΟΑΣΑ για το περιστατικό με την προσβολή νεαρού με αμαξίδιο από οδηγό λεωφορείου. Ο Κώστας Κοτέας, περιέγραψε τις μετακινήσεις του ως «μεγάλη ταλαιπωρία», αφού «δεν έχει παντού ράμπες».

«Εγώ πιο πολύ είμαι με το καροτσάκι, για να πάω κάπου πρέπει να πάω με τον πατέρα μου. Τα λεωφορεία δεν μας παίρνουν. Οι οδηγοί λένε: δεν έχουν ράμπες τα λεωφορεία και δεν κατεβαίνουν να μας πάρουν», συμπλήρωσε και είπε πως το ίδιο συμβαίνει και με τα ταξί, που δεν σταματούν να πάρουν άτομα με αμαξίδιο.

Ο Φώτης Νικολακόπουλος, μέλος του συνδικάτου των εργαζομένων του ΟΑΣΑ χαρακτήρισε «πολύ ατυχές περιστατικό» αυτό με τον συνάδερφό του και τον νεαρό σχολιάζοντας πως, «δεν έπρεπε να μιλήσει του Χρήστου με τέτοιον τρόπο. Πρέπει να είμαστε πιο ευαίσθητοι με άτομα με αναπηρίες».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.