Εγκαινιάστηκε σήμερα το μετρό Θεσσαλονίκης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να πατά συμβολικά το κουμπί για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του, το μεσημέρι του Σαββάτου (30/11).
Με το πάτημα του κουμπιού άνοιξαν ταυτόχρονα οι μπάρες και στους 13 σταθμούς του μετρό για να μπορέσει ο κόσμος να επιβιβαστεί σε αυτό.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που παρέστησαν στην τελετή των εγκαινίων, επιβιβάστηκαν στον πρώτο συρμό κι έκαναν τη διαδρομή μέχρι το σταθμό Παπάφη του Μετρό.
Οι πρώτοι επιβάτες ήδη κατέβηκαν στις αποβάθρες για να πάρουν τον πρώτο συρμό, σε μία ιστορική στιγμή για τον συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης.
Με το που άνοιξαν οι πύλες των σταθμών, οι αποβάθρες «πλημμύρισαν» από τους Θεσσαλονικείς που έσπευσαν να κάνουν την πρώτη τους βόλτα με τους συρμούς και να δουν από κοντά τους εντυπωσιακούς σταθμούς.
Μάλιστα, σύντομα σχηματίστηκαν και ουρές στα εκδοτήρια για κάρτες απεριοριστων διαδρομών.
Δείτε βίντεο από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης:
Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες από τις πρώτες στιγμές λειτουργίας του μετρό:
Μέχρι και την Τρίτη (3/12) οι δωρεάν μετακινήσεις
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου οι μετακινήσεις των επιβατών θα είναι δωρεάν.
Από την Τετάρτη 4/12 θα ισχύει εισιτήριο με κοινή τιμή 0,60 ευρώ σε μετρό και αστικά λεωφορεία (σ.σ. ξεχωριστά εισιτήρια, κοινή τιμή), το οποίο είναι μειωμένο κατά 30 λεπτά από τα 0,90 ευρώ που στοιχίζει σήμερα στα αστικά.
Το κόστος της μηνιαίας κάρτας διαδρομών θα ανέρχεται σε 16 ευρώ.
Η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, που παραδίδεται σήμερα, έχει μήκος 9,6 χιλιομέτρων, από τον νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία, με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς, 13 σταθμούς και ολόκληρη η διαδρομή διαρκεί 17 λεπτά.
H εκτίμηση είναι ότι θα εξυπηρετεί 250.000 επιβάτες ημερησίως.
Διαθέτει 18 υπερ - αυτόματους συρμούς τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενους, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό, αλλά με συνοδό, και αυτόματες θύρες.
Το βασικό τμήμα της Γραμμής 1 του Μετρό Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει 13 σταθμούς, με την ημερήσια κίνηση να υπολογίζεται σε 254.000 επιβιβάσεις. Πρόκειται για τους (από τα δυτικά προς τα ανατολικά): Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός - Δημοκρατίας - Βενιζέλου - Αγία Σοφία - Σιντριβάνι - Πανεπιστήμιο - Παπάφη - Ευκλείδης - Φλέμινγκ - Ανάληψη - 25ης Μαρτίου - Βούλγαρη - Νέα Ελβετία.
Εντός του 2025 θα παραδοθεί προς χρήση η επέκταση προς την Καλαμαριά, με τους εξής σταθμούς: Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα.
Η Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης προβλέπει 44 σταθμούς σε δύο γραμμές με ορίζοντα το 2040.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.