Μενού
blue-horizon
Blue Horizon | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Από πνιγμό έχασε τη ζωή του ο 36χρονος, τον οποίο μέλη του πληρώματος του Blue Horizon έσπρωξαν από τον καταπέλτη του πλοίου με αποτέλεσμα να τον ρίξουν στο νερό και χάσει τη ζωή του. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε πως ο ίδιος έφερε και θλαστικές κακώσεις, ενώ οι τέσσερις συλληφθέντες αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες.

Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης βρέθηκε στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action 24, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τον θάνατο του άτυχου 36χρονου. Αρχικά, ο ιατροδικαστής ανέφερε πως «η νεκροψία – νεκροτομή διενεργήθηκε με επιμέλεια της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά, παρουσία και του προϊσταμένου ιατροδικαστή, κ. Ηλία Μπογιόκα. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως ο θάνατος επήλθε από πνιγμό. Ήταν ένας βίαιος θάνατος, συνέβη σε έδαφος και κάποιων τραυματισμών που έφερε».

Όσον αφορά τους τραυματισμούς τους οποίους έφερε ο 36χρονος, ο κ. Τσαντίρης ανέφερε πως «είναι θλαστικές κακώσεις και συνέβησαν κατά την πτώση του». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο πιθανότερες εκδοχές είναι πως κατά τη πτώση του, ο άντρας είτε χτύπησε στην προβλήτα είτε στον καταπέλτη.

«Ο θάνατος επήλθε από πνιγμό, σε έδαφος κάκωσης κεφαλής. Είναι ένας βίαιος θάνατος και επήλθε μέσα σε λίγα λεπτά», ανέφερε ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης. Ο ίδιος κατέληξε πως αναμένεται και η τοξικολογική εξέταση του θύματος.

Απόστολος Λύτρας: «Τον κοιτούσαν σαν να έχει πέσει σκουπίδι στη θάλασσα»

Στον τραγικό θάνατο του 36χρονου στο Blue Horizon αναφέρθηκε ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Απόστολος Λύτρας τονίζοντας ότι «ο κόσμος ούρλιαζε και δεν υπήρξε ένας να του πετάξει ένα σωσίβιο».

Ο κ. Λύτρας μίλησε στην εκπομπή «Καλοκαίρι μαζί» στον ΑΝΤ1 και αρχικά αναφέρθηκε στο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν μέλη του πληρώματος του Blue Horizon, αναφέροντας ότι ένας κατηγορείται για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο και άλλοι τρεις για συνεργεία στην ανθρωποκτονία. Βέβαια, ο ίδιος δεν απέκλεισε να αλλάξει το κατηγορητήριο.

«Περιμένουμε να συνεχιστεί η έρευνα, θεωρώ ότι υπάρχουν κι άλλες παραλείψεις. Ας πούμε για παράδειγμα, δεν υπάρχει λιμενικός στο χώρο, τουλάχιστον δεν φαίνεται από την εικόνα», δήλωσε στον Ant1 συμπληρώνοντας πως, «απαγορεύεται να ξεκινήσει το πλοίο με ανοιχτή την μπουκαπόρτα».

Παράλληλα, ο δικηγόρος σημείωσε πως στο πλήρωμα «είναι όλοι συνδεδεμένοι με ενδοεπικοινωνία, όλοι ακούνε τι συμβαίνει». Στο πλαίσιο αυτό διερωτήθηκε πως γίνεται να ουρλιάζει ο κόσμος «και δεν υπήρχε ένας να του πετάξει ένα σωσίβιο, ένα σχοινί, οι υπάλληλοι τον κοιτάζανε σαν να έχει πέσει σκουπίδι στη θάλασσα». 

 

Τέσσερις συλλήψεις 

Τέσσερα μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon, μεταξύ αυτών ο αξιωματικός καταστρώματος και ο πλοίαρχος, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με σκυμμένα κεφάλια.

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο ασκήθηκε στον ύπαρχο που έσπρωξε τον 36χρονο. Για συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατηγορούνται ο λοστρόμος και ο αξιωματικός του καταστρώματος που βρίσκονταν επίσης στο κατάστρωμα, ενώ ο καπετάνιος αντιμετωπίζει δίωξη για παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Πρόκειται για βαρύτατες κατηγορίες που τιμωρούνται μέχρι και με ισόβια.

Η δικηγόρος Βάσια Καπερνάρου ανέφερε ότι «προβλέπεται ισόβια κάθειρξη για τους κατηγορούμενους, δεν υπάρχει ίχνος αμέλειας»

 

Τι λέει ο κανονισμός νασυιπλοϊας και ποιες οι υποχρεώσεις του πληρώματος

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Διεθνή Κανόνα για τις διαδικασίες του απόπλου, έχουν σοβαρές ευθύνες οι λιμενικές αρχές αλλά και οι ναυτιλιακές εταιρείες που επιτρέπουν το λύσιμο των κάβων και την αναχώρηση του πλοίου με τον καταπέλτη ανεβασμένο. Αυτό υπονομεύει την ίδια την ασφάλεια και θέτει σε κίνδυνο επιβάτες που επιχειρούν να ανέλθουν στο πλοίο την τελευταία στιγμή.

«Αυτό που συνηθίζεται κατά τη διάρκεια της αναχώρησης να παρίσταται και να εποπτεύει εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος έτσι ώστε να αποσοβούνται τέτοια περιστατικά», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογιώργος.

Στο βίντεο δε φαίνεται να υπάρχει λιμενικός, όπως όφειλε έως ότου το πλοίο απομακρυνθεί από το λιμάνι. Σύμφωνα με πληροφορίες από το λιμενικό, ήταν παρών στέλεχος, αλλά όχι μπροστά στον καταπέλτη  καθώς είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία φόρτωσης επιβατών και οχημάτων.

Τι (δεν) έγινε στο λιμάνι του Πειραιά με Blue Horizon και έχασε τη ζωή του ο 36χρονος

Απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που προέκυψαν από την προχθεσινή τραγωδία στο λιμάνι του Πειραιά με τον θάνατο ενός 36χρονου τον οποίο έσπρωξαν στη θάλασσα μέλη του πληρώματος του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου Blue Horizon αναζητούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αλλά και η εισαγγελία Πειραιά. Διαδικασίες που έμειναν στα χαρτιά… Κινήσεις που δεν έγιναν… Οι σκηνές που αποτυπώθηκαν σε βίντεο επιβατών αποκαλυπτικές… Οι μαρτυρίες τόσο των επιβατών του συγκεκριμένου πλοίου όσο και παρακείμενων αναμένεται να «φωτίσουν» τα «σκοτεινά» σημεία της υπόθεσης.

Αξιωματικοί του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. εν αποστρατεία ανέφεραν στο Reader ότι εφόσον βρεθεί άνθρωπος στη θάλασσα μέσα στο λιμάνι τότε ο καπετάνιος είναι υποχρεωμένος να σταματήσει άμεσα τις μηχανές για να σταματήσει και ο έντονος κυματισμός που προκαλούν οι προπέλες. Ενημερώνεται το Λιμενικό Σώμα αλλά και ο Οργανισμός Λιμένος και παράλληλα μπορεί μέλος του πληρώματος να πετάξει ένα από τα στρογγυλά σωσίβια που διαθέτει το πλοίο και παράλληλα στο πλαίσιο των διαδικασιών να κατέβει βάρκα διάσωσης για την περισυλλογή του ατόμου. Όπως έλεγαν κανείς δε θα εμποδίσει μέλος του πληρώματος αν βουτήξει στη θάλασσα για να σώσει τον άνθρωπο που κινδυνεύει. Το ίδιο θα μπορεί να κάνει και όποιος βρίσκεται στον προβλήτα και είναι αυτόπτης μάρτυρας της πτώσης στη θάλασσα… Εκείνη τη στιγμή πάνω από όλα είναι η διάσωση του ανθρώπου.

Πνιγμός η αιτία θανάτου

«Ο θάνατός του αποδίδεται σε πνιγμό εντός ύδατος εν αναμονή κι άλλων εργαστηριακών εξετάσεων. Εντοπίστηκαν εκδορές και εκχυμώσεις στο πρόσωπο του που πιθανόν να προκλήθηκαν από την πτώση», δήλωσε ο Ηλίας Μπογιόκας, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά όπου διενεργήθηκε η νεκροψία – νεκροτομή στη σορό του άτυχου νέου.

Δείτε επίσης:

Το ηλεκτροσόκ από τον Βαρβιτσιώτη, ο σύζυγος Κασσελάκη που έχει άποψη για όλα και το υπουργείο-μαύρη τρύπα

Τι (δεν) έγινε στο λιμάνι του Πειραιά με Blue Horizon και έχασε τη ζωή του ο 36χρονος

Ξέσπασε η Τζίμα για το Blue Horizon: «Πού ήταν η πολιτεία;» - «Έπρεπε να βουτήξει» είπε ο Πρετεντέρης

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA