Μενού
Περιπολικό της αστυνομίας
Περιπολικό της αστυνομίας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή ιδιοκτήτης γνωστού εστιατορίου στη Γλυφάδα και ένα ακόμη άτομο για εμπλοκή τους σε κύκλωμα παραγωγής και διακίνησης σε Ελλάδα και εξωτερικό, παράνομων αναβολικών ουσιών και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται δυο ακόμη άτομα.

Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα, με τη συνδρομή της Europol, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, στο πλαίσιο της οποίας προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από το 2019, δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή και προμήθεια απαγορευμένων αναβολικών ουσιών σε αθλητές, επαγγελματίες ή μη, με σκοπό τη βελτίωση της αθλητικής τους απόδοσης.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία κατά την έρευνα προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι λειτουργούσαν πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς και κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο συσκευασίας αυτών, στην οικία του αρχηγικού μέλους, πλαστογραφούσαν φαρμακευτικά προϊόντα επώνυμων εταιρειών, χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα υλικά προκειμένου να εμφαίνονται ως γνήσια  (ολογράμματα, φύλλα οδηγιών και ταινίες γνησιότητας του ΕΟΦ), διέθεταν προς πώληση και παράνομα σκευάσματα για την αντιμετώπιση παρενεργειών (στυτικής δυσλειτουργίας κλπ.) ενώ η προμήθεια του εξοπλισμού και των πρώτων υλών πραγματοποιούνταν από χώρες της Ευρώπης κυρίως από Ισπανία, Βουλγαρία, Κίνα και Τσεχία αλλά και της Ασίας και η διακίνηση των παράνομων σκευασμάτων πραγματοποιούνταν στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, μέσω δύο ιστοσελίδων που διατηρούσαν.

Μάλιστα τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες για τα αναβολικά χάπια προκειμένου να μη γίνονται αντιληπτοί. Συγκεκριμένα αποκαλούσαν Dinner τα ραντεβού, άσπρα την αυξητική ορμόνη και μπλε τα χάπια για στυτική δυσλειτουργία.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, επιχείρηση και οχήματα, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήρης εξοπλισμός παραγωγής και συσκευασίας φαρμακευτικών σκευασμάτων, περισσότερα από 380.000 δισκία – αμπούλες που περιείχαν αναβολικές και άλλες παράνομες φαρμακευτικές ουσίες, πάνω από 104 κιλά πρώτη ύλη, πολλά υλικά συσκευασίας (κουτιά, αμπούλες, πλαστικές συσκευασίες, φύλλα οδηγιών, ολογράμματα, ετικέτες κ.ά.) και 2.630 ευρώ.

Επιπλέον, από τις έρευνες στην οικία του αρχηγικού μέλους που φέρεται να είναι ο επιχειρηματίας εντοπίστηκε ειδικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη κρυπτονομίσματος, που τροφοδοτούνταν μέσω ρευματοκλοπής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ το παράνομο οικονομικό όφελος που υπολογίζεται ότι θα αποκόμιζαν από την πώληση των κατασχεθέντων, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 2.500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με βιοπαθολόγο Γιώργο Τουλιάτο που μίλησε στο Mega οι επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση τέτοιων σκευασμάτων είναι σημαντικές. «Κάνουν διαταραχή στο ήπαρ, διαταραχή χοληστερινών που εκεί πάνω πατάμε και γίνονται μετά οι αθηρωματικές πλάκες και ισχαιμία στην καρδιά. Γιατί το κάνουν; Γιατί είναι η εποχή της εικόνας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA