Μενού
skoni
Αφρικανική σκόνη στην Αθήνα. | ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Η υψηλή θερμοκρασία, η υγρασία και η σκόνη έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα, σήμερα Σάββατο 18 Μαΐου στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στα νότια και στα κεντρικά τμήματα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η αφρικανική σκόνη επηρεάζει κυρίως τα δυτικά και τα νότια και αναμένεται να υποχωρήσει από την Τετάρτη χάρη σε βορειοδυτικούς ανέμους.

Από τη Δευτέρα το θερμόμετρο και στην Αθήνα θα φτάσει 30 βαθμούς, σύμφωνα με το μετεωρολόγο της δημόσιας τηλεόρασης, Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Βαριά είναι η ατμόσφαιρα από τον Λυκαβηττό όπου «σβήστηκε» η θέα προς τη θάλασσα, μέχρι την Καλαμάτα.

Καμίνι η χώρα

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα – τα επίπεδα υγρασίας βρίσκονται στο 44% και είναι υψηλή η συγκέντρωση σκόνης.

Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας μας το Σάββατο 18/05, όπως παρουσιάστηκε στη χρωματική κλίμακα θερμοκρασιών του χάρτη, που δημοσίευσε το meteo.gr.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, 47 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 30 °C.

Οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες καταγράφησαν και πάλι στο νησί της Κρήτης, με την μεγαλύτερη μέγιστη θερμοκρασία να σημειώνεται στους Ποτάμους Λασιθίου με 35,6 °C.

meteo

Αφρικανική σκόνη: Τι πρέπει να προσέχουμε

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η οποία απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες, είναι χρήσιμο:

  • Να παρακολουθούμε τις μετεωρολογικές προβλέψεις.
  • Να ενυδατώνουμε σωστά τον οργανισμό μας.
  • Να μην κάνουμε υπαίθριες δραστηριότητες.
  • Να παραμείνουμε σε εσωτερικούς χώρους.
  • Να φοράμε μάσκα αν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους, καθώς έτσι περιορίζουμε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης και αν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες είναι χρήσιμο και ωφέλιμο να επικοινωνήσουμε με τον ιατρό μας.

«Τα παιδιά που θεωρούνται ευαίσθητη ομάδα, ευάλωτη ομάδα, καλό είναι τις ημέρες που έχουμε αυξημένη ρύπανση με την αφρικανική σκόνη να τα κρατούν οι γονείς στο σπίτι και να αποφεύγουν τις υπαίθριες δραστηριότητες», τόνισε στη δημόσια τηλεόραση ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευεθροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας.

Επιπλέον, οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για «οξειδωτικό στρες», το οποίο προκαλείται τόσο από την ποσότητα των σωματιδίων που υπάρχουν όσο και την τοξικότητά τους και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της κλιματικής κρίσης.

«Έχουμε προγνωστικά διαθέσιμα από μοντέλα που μπορούν να κάνουν να κάνουν εποχιακή πρόβλεψη δείχνει ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι με ισχυρές αποκλήσεις το πολύ σημαντικό είναι ότι έχουμε ολοένα και περισσότερους ήπιους και άνυδρους χειμώνες», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA