Μενού
Απεργία Πρωτομαγιάς
Απεργία Πρωτομαγιάς | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Σε απεργιακό κλοιό θα είναι η χώρα την 1η Μαΐου με ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλα συνδικάτα και σύλλογοι εργαζομένων να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Η απεργία της Πρωτομαγιάς έχεις μετατεθεί για την Τρίτη 7 Μαΐου, μετά το Πάσχα, αλλά οι εργαζόμενοι καλούν σε δυναμικό «παρών» στις κινητοποιήσεις την ερχόμενης Τετάρτης.

Η ΓΣΕΕ, ειδικότερα, «καλεί σε μαζική συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις», στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει. 

Με σύνθημα: «Παντού οκτάωρο, παντού δικαιώματα, ο αγώνας συνεχίζεται!», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «αγωνιζόμαστε για ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ισότητα, σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και στις εργατικές κατακτήσεις». 

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά

Και η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά, λέγοντας πως η ημέρα είναι «ένα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι μέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας». 

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων διεκδικεί

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, 10%
  • Επαναφορά ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των δώρων και στο Δημόσιο
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% για την ανεργία
  • Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21).

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν δυναμικά το παρών στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 1η του Μάη 2024, σε ολόκληρη τη χώρα. Η απεργιακή συγκέντρωση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην Αθήνα θα γίνει στις 11:00πμ, στην Πλατεία Κοραή».

Απεργούν τα ΜΜΕ 

Παράλληλα, η ΕΣΗΕΑ έχει ανακοινώσει συμμετοχή των δημοσιογράφων στις κινητοποιήσεις.

«Η φετινή Πρωτομαγιά, έξι χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια, βρίσκει όλους τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με  έναν "ακήρυχτο" οικονομικό πόλεμο εκ μέρους της εργοδοσίας, με ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων, αμφισβήτηση και καπήλευση των συλλογικών μας δικαιωμάτων και της εργασιακής μας αξιοπρέπειας» σημειώνεται. 

Με  κοινές αποφάσεις της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΠΟΕΠΤΥΜ και της ΕΤΗΠΤΑ προκηρύσσεται απεργία όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών και φωτορεπόρτερ σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΤΑ, Γραφεία Τύπου και site, ως εξής:

  • Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου 2024,  από τις 05.00 π.μ. έως τις 05.00 π.μ. της Μ. Τετάρτης, 1 Μαΐου 2024, όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών, φωτορεπόρτερ που εργάζονται στις εφημερίδες και τα περιοδικά.
  • Μεγάλη Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, από τις 05.00 π.μ. έως τις 05.00 π.μ. της Μ. Πέμπτης, 2 Μαΐου 2024 όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών που εργάζονται σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην ΕΡΤ, στην ΓΓΕΕ, στα Δημοτικά Ραδιόφωνα και στα Γραφεία Τύπου, όλων των δημοσιογράφων της χώρας.

Δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, οπουδήποτε και εάν απασχολούνται, απεργούν από τις 05.00 π.μ. της Μ. Τετάρτης 1η Μαΐου 2024 έως και τις 05.00 π.μ. της Μ. Πέμπτης 2 Μαΐου 2024. Η 1η του Μάη, σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές, δυναμώνει και ισχυροποιεί τη φωνή όλων των εργαζομένων. 

Δεμένα τα πλοία την 1η Μαΐου

Δεμένα θα είναι τα πλοία στα λιμάνια ανήμερα της Πρωτομαγιάς, με τους εργαζομένους να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ. 

Η απεργία, που αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων πανελλαδικά, θα αρχίσει στις 00.01 ώρα τα ξημερώματα της Τετάρτης 1/5, και θα λήξει στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

«Οι ναυτεργάτες, για άλλη μια φορά, αποτίουν και φέτος φόρο τιμής, σεβασμού και μνήμης στην εμβληματική ημέρα που άλλαξε στην κυριολεξία τον ρου της ιστορίας και είναι ταυτισμένη και συνυφασμένη με τους πολύμορφους αγώνες όλων των εργαζομένων στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών.

Η ΠΝΟ ζητά την απορρόφηση όλων των ανέργων ναυτικών, την εξάλειψη της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και την άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων.

Επισημαίνει, επίσης, ότι πρέπει επιτέλους να τεθεί φραγμός στη συνεχή παραβίαση των νόμιμων ωραρίων και ορίων απασχόλησης των ναυτικών, να καταργηθούν άμεσα οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις και να καθιερωθούν νέες που να ανταποκρίνονται πραγματικά στις σύγχρονες ανάγκες.

Επίσης, κρίνει ως επιβεβλημένη και άμεση την αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ την Πρωτομαγιά

Εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων από τους εργαζόμενους στο Μετρό, τον ΗΣΑΠ, και τα τρόλεϊ, ορισμένα ΜΜΜ έχουν ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για την 1η Μαΐου. 

Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, όπως και εργαζόμενοι στα λεωφορεία.

Τα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως και τις 09:00 και από τις 21:00 έως της λήξη της βάρδιας. 

Σημειώνεται πως η έξοδος των λεωφορείων στο δρόμο θα αρχίσει από τις 08:30, ενώ το βράδυ θα αποσυρθούν λίγο νωρίτερα από τις 21:00.

Tροποποιήσεις στα δρομολόγια των τρένων

Αναστολές και τροποποιήσεις θα υπάρξουν στα δρομολόγια σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού θα υπάρξουν την Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλε η Γ.Σ.Ε.Ε., για την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.).

Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

  • Στο τμήμα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα: 52,53,56 και 57
  • Στο τμήμα Λάρισα - Θεσσαλονίκη - Λάρισας: 1591,1592,2593,2594,1597 και 1598
  • Στο τμήμα Πειραιάς - Κιάτο - Πειραιάς: 1300,1305,1318,1323,1326 και 2301
  • Στο τμήμα Πειραιάς - Αεροδρόμιο - Πειραιάς: 1206,1207,1222,1223,1230 και 1231
  • Στο τμήμα Αθήνα - Χαλκίδα - Αθήνα: 1532,1535,1550,1553,2530 και 2533

 Στο τμήμα Κιάτο - Πάτρα - Κιάτο θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων:

  • Από Πάτρα C15 (14:25) και C23 (18:25)
  • Από Κιάτο C14 (16:05) και C24 (20:05)

Επίσης, λόγω της απεργίας τροποποιούνται τα παρακάτω δρομολόγια:

Στο τμήμα Πειραιάς-Κιάτο-Πειραιάς:

  • Την Μ. Τρίτη 30.04.2024 οι αμαξοστοιχίες 2302 και 2304 θα πραγματοποιήσουν το δρομολόγιο τους από Πειραιά προς 'Ανω Λιόσια με τρένο και στο τμήμα 'Ανω Λιόσια - Κιάτο θα υποκατασταθούν με λεωφορεία.

Στο τμήμα Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα:

  • Την Μ. Τρίτη 30.04.2024 η αμαξοστοιχία 2534  θα εκτελεστεί από Αθήνα προς Αφίδναι με τρένο και στο τμήμα Αφίδναι - Χαλκίδα θα υποκατασταθεί με λεωφορείο. Επίσης,  η αμαξοστοιχία 2539 στο τμήμα Χαλκίδα - Οινόη θα υποκατασταθεί με λεωφορείο.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA