Μενού
fotia
Φωτιά | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Για 14η ημέρα μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά στον Έβρο με τα κύρια πύρινα μέτωπα να εκτείνονται για αρκετά χιλιόμετρα, από το δάσος της Δαδιάς μέχρι τον ορεινό όγκο όπου βρίσκονται τα χωριά Σιδηρώ και Γιαννούλη που έχουν εκκενωθεί το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αυτή την ώρα η φωτιά έχει κυκλώσει το χωριό Δαδιά σε μία ακτίνα πέντε χιλιομέτρων. Μέχρι αυτή την ώρα ο άνεμος είναι «σύμμαχος» των πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς σπρώχνει τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Μάλιστα το μέτωπο προς το παρόν κατευθύνεται σε ήδη καμένη περιοχή που είχε παραδοθεί στις φλόγες πριν περίπου 12 ημέρες. Οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή είναι τεράστιες, κυρίως μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρό και Γιαννούλη.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία καθώς μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Κύριος στόχος είναι να μην κινδυνεύσουν οι άνθρωποι, ενώ ένας ακόμα στόχος είναι να μην κινδυνεύσουν και κτίρια.

Καίγεται ο μικρός πυρήνας του δάσους της Δαδιάς

Οι φλόγες τη νύχτα κύκλωσαν το Σουφλί φτάνοντας στις παρυφές της πόλης, με τον άνεμο να αλλάζει τελικά κατεύθυνση και να σπρώχνει την πυρκαγιά ξανά προς τη Δαδιά, και τον μικρό πυρήνα της, μοναδικό ανέπαφο σημείο που τώρα καίγεται και αυτός.

Παράλληλα, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν από τη φωτιά 25 μετανάστες.

«Αλλεπάλληλη αύξηση του ρεκόρ μεγέθους μέγιστης πυρκαγιάς»

Δεν φτάνει η πρόληψη, πρέπει να γίνουν ανθεκτικά τοπία στις πυρκαγιές, επισημαίνει στην ΕΡΤ ο δασολόγος Γαβριήλ Ξανθόπουλος, ενώ συνέχισε:

«Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η αλλεπάλληλη αύξηση του ρεκόρ μεγέθους μέγιστης πυρκαγιάς. Ιστορικά στην Ελλάδα είχαμε την πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας το 2021 που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ και αυτή τη στιγμή έχουμε μια καινούργια πυρκαγιά που δεν έχει σβήσει κιόλας ακόμα και έχει ξεπεράσει τις 800.000 στρέμματα. Από τα 530 πήγαμε στις 800.000. Κάτι δεν κάνουμε καλά».

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη της φωτιάς. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA