Μενού
seismografoi
Σεισμογράφοι | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σεισμός τώρα μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Εύβοια, στην περιοχή Προκόπι και έγινε αισθητός στην Αθήνα. Στη συνέχεια ακολούθησε μπαράζ μετασεισμών.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 10,7 χιλιόμετρα και επίκεντρο 8 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη την Αττική και σε πολλές άλλες περιοχές, όπως στη Στερεά Ελλάδα και στις Σποράδες. Η δόνηση έγινε επίσης αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

«Είχε μεγάλη διάρκεια και θόρυβο. Είχε πολύ δυνατό βουητό», λένε στο Reader κάτοικοι της Χαλκίδας που ένιωσαν ιδιαίτερα τον πρωινό σεισμό.

Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια

Μέχρι στιγμής, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία κλήση στην Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας. Παρόλα αυτά, οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν περιπολίες.

Νέος σεισμός στην Εύβοια μετά τα 5,2 Ρίχτερ

Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε και ισχυρός μετασεισμός 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Και η συγκεκριμένη δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές.

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό στην Εύβοια

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, το επίκεντρο βρίσκεται σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται διαχρονικά από έντονη σεισμικότητα, όμως δεν δίνει μεγάλους σεισμούς.

Ο κ. Λέκκας συνέστησε πάντως προσοχή στους κατοίκους, καθώς η περιοχή είναι επιρρεπής στις κατολισθήσει, καθώς και να αποφεύγουν τα παλιά κτίσματα. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι ο συγκεκριμένος σεισμός ήταν ο κύριος.

«Από το ιστορικό της περιοχής ίσως είναι η οροφή του μεγέθους σεισμών. Αλλά χρειάζεται προσοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί με τέτοιο μέγεθος να ενεργοποιηθούν αλλά ρήγματα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ο σεισμός ήταν σχετικά επιφανειακός και είχε βάθος 14,5 χιλιόμετρα.

Κατολισθήσεις στο Δερβένι

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γ. Ψαθάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι κάτοικοι της περιοχής αναστατώθηκαν και βρήκαν στους δρόμους. Τα σχολεία έχουν διακόψει τα μαθήματα, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί βγήκαν στα προαύλια.

Ο κ. Ψαθάς συνέστησε προσοχή, καθώς στο Δερβένι καταγράφηκαν κατολισθήσεις. Στην περιοχή έχουν σπεύσει μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας.

Πάντως ο δήμος βρίσκεται σε επαφή τόσο με τον Ευθύμη Λέκκα όσο και με το αρμόδιο υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, επεσήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι υπάρχουν κάποιες κατολισθήσεις στην περιοχή.

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη του σεισμού. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA