Χυδαίες ύβρεις και απειλές καταγγέλλει σοπράνο στη χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από τον μαέστρο, με αφορμή τη συνδικαλιστική της δράση.
Όπως αναφέρει η Φύλλη Γεωργιάδου, εργάζεται στη χορωδία της Λυρικής Σκηνής ως σοπράνο από το 2007. Είναι συμβασιούχος ορισμένου χρόνου όπως και η πλειονότητα των χορωδών, ενώ έχει συνδικαλιστική ιδιότητα ως αντιπρόσωπος του σωματείου της στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος (ΠΟΘΑ).

Σταύρος Κιουτσιούκης: «Το πρώτο ερωτικό μου κόμικ ήταν ο δεξιοτέχνης, αλλά στον έρωτα είμαι αδέξιος»
Το περιστατικό που καταγγέλλει η σοπράνο στη Εθνική Λυρική Σκηνή
Το περιστατικό που καταγγέλλει η σοπράνο συνέβη στις 26 Σεπτεμβρίου 2024, στις 23:00, μετά τη λήξη της πρόβας στο πάρκινγκ. Εκεί, όπως αναφέρει η ίδια, την περίμενε ο μαέστρος της χορωδίας στο πάρκινγκ, όπου φέρεται να προέβη σε απρόκλητη φραστική επίθεση σε βάρος της.
Όπως καταγγέλλει συγκεκριμένα η κ. Γεωργιάδου, ο μαέστρος της είπε ουρλιάζοντας «κοίτα να βγάλεις το σκασμό μ@@@@μένη, ηλίθια, βλήμα αλλιώς θα φύγεις», ενώ ακολούθησαν και άλλες προσβολές. Αιτία της επίθεσης, σύμφωνα πάντα με τη σοπράνο, είναι η συνδικαλιστική της δράση.
Η ίδια ωστόσο επισημαίνει ότι αν απευθυνόταν σε άντρα συνδικαλιστή, ο μαέστρος δε θα ήταν τόσο βάρβαρος. Τις επόμενες ημέρες η κ. Γεωργιάδου κατήγγειλε στη διοίκηση της Λυρικής Σκηνής το περιστατικό.
Ο μαέστρος που είναι και προϊστάμενος της καταγγέλλουσας, αναγκάστηκε να ομολογήσει, καθώς κατά τη φραστική επίθεση υπήρξαν μάρτυρες.
Εκδικητική δίωξη σε βάρος της καταγγέλλει η σοπράνο
Η διοίκηση κάλεσε στη συνέχεια σε συνάντηση και δήλωσε ότι αποδοκιμάζει τη συμπεριφορά. Η ίδια καταγγέλλει ότι εκεί τήν εκβίασαν να αποσύρει την καταγγελία της.
Σύμφωνα πάντα με την σοπράνο, επειδή δεν υπέκυψε στις πιέσεις, δέχτηκε εκ των υστέρων «εκδικητική» και «στημένη», όπως τη χαρακτηρίζει, δίωξη από τον προϊστάμενο.
Την κατηγόρησε, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, για κάτι στο οποίο δεν ήταν ο ίδιος παρών και υποτίθεται ότι του το μετέφεραν μάρτυρες, τις οποίες επικαλείται. Εναντίον των μαρτύρων που κατέθεσαν ψευδώς η σοπράνο έχει κινηθεί νομικά.
Επίσης, η Λυρική Σκηνή φέρεται να προχώρησε και σε πειθαρχική δίωξη σε συνάδελφο της καταγγέλλουσας που κατέθεσε ως μάρτυρας υπέρ της.
Προφορική επίπληξη στον προϊστάμενο
Το αποτέλεσμα των δύο καταγγελιών, σύμφωνα με τη Φύλλη Γεωργιάδου ήταν ο προϊστάμενός της να δεχτεί μια προφορική επίπληξη, πράγμα που, όπως σημειώνει η ίδια, δεν συνιστά ποινή και δεν περιλαμβάνεται στις προβλεπόμενες ποινές που ορίζονται από την Συλλογική Σύμβαση της Λυρικής Σκηνής.
Μάλιστα, η απόφαση βγήκε, σύμφωνα με τη σοπράνο, με εμπιστευτικό πρωτόκολλο και χρειάστηκε να κάνει αίτηση για να μάθει το αποτέλεσμα, το οποίο της επιδόθηκε με άκρα μυστικότητα.
Η καταγγέλλουσα σημειώνει επίσης ότι το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο είναι μονοπρόσωπο και αποτελείται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΛΣ. «Το ίδιο πρόσωπο που με κατηγορεί, το ίδιο και με δικάζει», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
«Εγώ για την κατασκευασμένη με ψευδομάρτυρες εναντίον μου κατηγορία τιμωρήθηκα με χρηματικό πρόστιμο και απειλή απόλυσης "την επόμενη φορά που θα κάνω τα ίδια''», σημειώνει η Φύλλη Γεωργιάδου.
Σε ερώτηση της ίδιας γιατί ακολουθήθηκαν διαφορετικές πειθαρχικές διαδικασίες για τις δύο καταγγελίες, η νομική σύμβουλος της ΕΛΣ μας είπε ότι για τον προϊστάμενο εφαρμόστηκε ο νόμος 4808/21 για βία και παρενόχληση στην εργασία.
«Αυτό είναι μεν καλό γιατί η Λυρική παραδέχεται ότι υπήρξε και έμφυλη διάκριση στο περιστατικό. Από την άλλη δεν έχουν εφαρμόσει τον 4808 όπως ισχυρίζονται, γιατί ο νόμος αυτός απαγορεύει τα αντίποινα, δηλαδή δεν επιτρέπεται να μου κάνει εμένα ο καταγγελλόμενος εκδικητική δίωξη. Άρα η Λυρική έχει παρανομήσει κατά την πειθαρχική διαδικασία», επισημαίνει η σοπράνο.
Την Πέμπτη η συζήτηση της έφεσης που άσκησε η σοπράνο της Λυρικής
Η σοπράνο έχει ασκήσει έφεση στην πρωτοβάθμια απόφαση που επέβαλε πειθαρχική ποινή, έχει συζητηθεί από το δευτεροβάθμιο όργανο, δηλαδή το ΔΣ της Λυρικής Σκηνής, και αναμένεται να βγει η απόφαση.
Η Φύλλη Γεωργιάδου έχει προσφύγει στην επιθεώρηση εργασίας, η οποία με πόρισμα δήλωσε αναρμόδια και μας προέτρεψε σε λύση των διαφορών με διάλογο.
Παράλληλα, έχει προσφύγει στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος έχει αναγνωρίσει την καταγγελία ως βία και παρενόχληση στην εργασία και διενεργεί έλεγχο, σύμφωνα με τη σοπράνο.
Την Πέμπτη 27/3 στις 12:00 το μεσημέρι θα συζητηθεί η τιμωρία που επιβλήθηκε στη σοπράνο της Λυρικής Σκηνής από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο, στο πλαίσιο εκδικητικής δίωξης που υπέστη. Η συνεδρίαση θα γίνει στο κτίριο της Λυρικής, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ανακοινώσεις και ψηφίσματα συμπαράσταση από σωματεία εργαζομένων
Ανακοινώσεις, καταγγελίες και ψηφίσματα συμπαράστασης εξέδωσαν σωματεία εργαζομένων σε διάφορους κλάδους.
Το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΣΕΕΛΣ) εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει το περιστατικό της φραστικής επίθεσης, ενώ κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της Διοίκησης της Λυρικής να ασκήσει πιέσεις στην εργαζόμενη χορωδό Φύλλη Γεωργιάδου ώστε να αποσύρει αναφορά της στο Διευθυντή της Χορωδίας της ΕΛΣ για την αυταρχική του συμπεριφορά, που στόχο είχε να την τρομοκρατήσει.
Η εργαζόμενη χορωδός κατήγγειλε στο ΔΣ του σωματείου μας (27/9) την απαράδεκτη στάση του προϊστάμενου προς το πρόσωπό της και στη συνέχεια (30/9) κατέθεσε επίσημη αναφορά στη διοίκηση για το συμβάν (που είχε λάβει χώρα στις 26/9).
Αμέσως μετά, ο Διευθυντής της Χορωδίας έκανε αναφορά στις 2/10 καταγγέλλοντας περιστατικό – στο οποίο δεν ήταν παρών – και αφορούσε διαπληκτισμό ανάμεσα σε εργαζόμενους.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για μεθοδευμένη κίνηση της διοίκησης να απαλλαγεί από τις ευθύνες του ο Διευθυντής της Χορωδίας και να συγκαλυφθεί ο αυταρχισμός.
Το περιστατικό αποδεικνύει ότι η προσπάθεια θέσπισης "κωδικών συμπεριφοράς", από Κυβέρνηση και Διοίκηση της ΕΛΣ, αποτελούν μέτρο τρομοκράτησης των εργαζομένων.
Αφήνουν στο απυρόβλητο τον αυταρχισμό του προϊστάμενου και "διπλώνουν σε μια κόλλα χαρτί" τους εργαζόμενους που αντιδρούν στους σχεδιασμούς της Διοίκησης.
Το περιστατικό αυτό φωτίζει και τους μηχανισμούς που οδηγούν στα πολλαπλά εργατικά ατυχήματα τα τελευταία χρόνια στη Λυρική, των οποίων κορύφωση είναι το τελευταίο τραγικό περιστατικό με ένα συνάδελφο τεχνικό που βρίσκεται στην εντατική».
Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος (ΠΟΘΑ) απέστειλε επιστολή προς Εθνική Λυρική Σκηνή για το περιστατικό. Συγκεκριμένα, αναφέρει:
«Κύριε Διευθυντή,
Η συνάδελφος Φύλλη Γεωργιάδου, όπως μας αναφέρει, δέχθηκε φραστική επίθεση με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και απειλές από τον προϊστάμενο της και διευθυντή της χορωδίας κ. (....) , στο πάρκινγκ του ΚΠΙΣΝ την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου.
Καλούμε τη Διεύθυνση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να εξετάσει το συμβάν με την δέουσα προσοχή, διότι η συνάδελφος ενδεχομένως να βρεθεί σε δυσμενή θέση καθώς εργάζεται αφενός με σύμβαση ορισμένου χρόνου, αφετέρου οι διενέξεις μεταξύ προϊστάμενων και υφισταμένων προκαλούν συχνά εκδικητικές συμπεριφορές και κατάχρηση εξουσίας.
Όπως άλλωστε καταγγέλλει και το Δ.Σ. του επιχειρησιακού σωματείου της συναδέλφου αναφερόμενο στο συγκεκριμένο συμβάν: "έχει προβεί σε κατ’ επανάληψη συστάσεις, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και όταν γίνεται δημόσια παρέμβαση, είτε από το Δ.Σ. είτε από μέλη της χορωδίας για τον τρόπο της συμπεριφοράς του, ο διευθυντής συνεχίζει να συμπεριφέρεται με αυταρχικότητα και προκλητικά απαντά «αν δεν σας αρέσει κάντε μου καταγγελία".
Ενώ ταυτόχρονα ζητά: "να γίνει αυστηρή σύσταση για τη συμπεριφορά του, που σημειωτέο γίνεται πολύ χειρότερη ειδικά όταν έχει να αντιμετωπίσει γυναίκες. Η υπομονή των συναδέλφων εξαντλείται και δε θα ανεχθούμε άλλο τέτοιου είδους αυταρχικές συμπεριφορές και διακρίσεις".
Η Εθνική Λυρική Σκηνή τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία, αναδεικνύοντας καυτά ζητήματα της εποχής μας όπως: θέματα έμφυλης βίας, παρενοχλήσεων, προσβολών της αξιοπρέπειας κ.α. και θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει η ίδια ευαισθησία και για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου περιστατικού.
Η συμβολή όλων μας κρίνεται καθοριστική για ένα εργασιακό περιβάλλον απαλλαγμένο από κάθε μορφή διάκρισης και αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, ιδιαιτέρως δε απαλλαγμένο από τη βία και την παρενόχληση.
Επίσης πρέπει να μας είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να ενθαρρύνονται οι εργαζόμενοι να αναφέρουν δυσάρεστες συμπεριφορές και ο Οργανισμός να φροντίζει ώστε να μην υπάρξουν εις βάρος και εξ αιτίας των καταγγελιών εκδικητικές συμπεριφορές ή αδικαιολόγητες κυρώσεις».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.