Μενού
seismos
Σεισμός | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Στον «χορό του Εγκέλαδου» κινείται από το μεσημέρι της Κυριακής (3/3) η Κεφαλονιά, με τη σεισμική δραστηριότητα να συνεχίζεται και σήμερα, Δευτέρα με δονήσεις από 2,5 έως 3,5 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι, με εξαίρεση τον Άκη Τσελέντη, στις πρώτες τους εκτιμήσεις για τους σεισμούς στην Κεφαλονιά εμφανίζονται καθησυχαστικοί, την ώρα που από τις 27 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 270 μικροδονήσεις.

Ο μεγαλύτερος σεισμός στην Κεφαλονιά ήταν μεγέθους 3,6 Ρίχτερ και «χτύπησε» σήμερα το νησί, ενώ χθες, Κυριακή, παρατηρήθηκαν πέντε σεισμοί μεγέθους 3,5 Ρίχτερ.

Σεισμός στην Κεφαλονιά: Τι λένε σεισμολόγοι

«Οι σεισμοί γίνονται σ' ένα γνωστό, μικρό ρήγμα το οποίο έχει μικρό εστιακό βάθος και γι' αυτόν τον λόγο γίνονται ακόμη πιο αισθητοί. Το ρήγμα είναι κάθετο στη ρηξιγενή ζώνη, η οποία μας είχε δώσει τους μεγάλους σεισμούς στο Ληξούρι και Λευκάδα» επισημαίνει ο Άκης Τσελέντης.

Οι σεισμολόγοι εφιστούν την προσοχή στα παλαιά σπίτια στη βόρεια Κεφαλονιά, προειδοποιώντας να μην περνούν από κάτω οι κάτοικοι και να μην παρκάρουν από κάτω τα αυτοκίνητά τους.

«Προς το παρόν δεν διαβλέπω ιδιαίτερο κίνδυνο, αλλά από εδώ και πέρα απαιτείται συνεχής επαναξιολόγηση, καθώς θα προκύπτουν νέα δεδομένα» συμπληρώνει με τη σειρά του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σεισμός στην Κεφαλονιά: Τα δύο σενάρια

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας για τον σεισμό στην Κεφαλονιά, ξεκαθάρισε πως τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι σεισμολόγοι παρακολουθούν τη δραστηριότητα, αναλύοντας τις δύο δυνατότητες σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Μία να είναι αυτό που ονομάζουμε "σμηνοσειρά", δηλαδή σχετικώς μικρά μεγέθη που είναι περίπου ίδια μεταξύ τους 3,5, 3,4, 3,3 Ρίχτερ, όπως είναι η τρέχουσα περίπτωση και η δεύτερη, η πιο επικίνδυνη, να είναι προσεισμοί. Δεν είμαι υπέρ της δεύτερης άποψης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος.

«Παρακολουθούμε την εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα. Υπάρχουν δύο δυνατότητες σε τέτοιες περιπτώσεις που εξετάζουμε» εξήγησε προηγουμένως, προτού αναλύσει το σεισμικό φαινόμενο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA