Μενού
ploia-yemeni
Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Για «θρυαλλίδα περισσότερων εξελίξεων» στην Ερυθρά Θάλασσα κάνει λόγο ο υποναύαρχος ε.α., Στέλιος Φενέκος σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης επίθεσης της Δύσης στην περιοχή, όπου οι Χούθι επιτίθενται σε πλοία.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο κ. Φενέκος επισήμανε ότι «βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο διεθνών εξελίξεων, όπου το διεθνές σύστημα φαίνεται ότι είναι αναποτελεσματικό να τις διαχειριστεί».

Mια ημέρα μετά την επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο, ο κ. Φενέκος εκτίμησε ότι η απάντηση του δυτικού κόσμου θα είναι στοχευμένη και κυρίως αποτρεπτική. «Πιστεύω ότι θα παραμείνουμε σε τέτοιου είδους συγκρούσεις και εάν δεν γίνουν μαζικές επιθετικές πράξεις από τον δυτικό κόσμο», σημείωσε ο στρατιωτικός αναλύτής εκτιμώντας ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Υεμένη έχει ένα ενδιαφέρον.

«Εάν μεν οι επιθέσεις γίνονται για να μειωθούν οι δυνατότητες των Χούθι να προσβάλουν τα πλοία που περνάνε από το Σουέζ, αυτό είναι θετικό. Αν όμως κλιμακωθεί και γίνει γενικευμένη επίθεση, τότε πολύ φοβάμαι ότι θα είναι θρυαλλίδα και για περισσότερες εξελίξεις», δήλωσε ο υποναύαρχος εν αποστρατεία εκτιμώντας ότι θα κυριαρχήσει η λογική και οι οποιεσδήποτε επιθέσεις θα είναι χειρουργικού χαρακτήρα.

Οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και η ήπια στάση του αραβικού κόσμου στο Παλαιστινιακό

«Ακόμη και στις τρομοκρατικές οργανώσεις σήμερα βλέπουμε ότι υπάρχει ένας ορθολογισμός. Είδαμε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ να μιλάει με όρους πολύ μετριοπαθείς. Βλέπουμε τις χώρες του αραβικού κόσμου να κοιτάνε ορθολογικά το ζήτημα Ισραήλ – Παλαιστίνης», υποστήριξε ο κ. Φενέκος.

Και όπως εξήγησε, η στάση αυτή οφείλεται στο ότι οι χώρες του Κόλπου και όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής που είχαν πετρέλαια είχαν στηρίξει την οικονομία τους στο παρελθόν πάνω στο πετρέλαιο.

Σήμερα, όμως, που υπάρχει μια μετάβαση και πάμε σε νέες μορφές ενέργειας, επενδύουν τα κεφάλαια και σε άλλες δραστηριότητες φεύγοντας σταδιακά από την απομόνωση που είχε ο αραβικός κόσμος.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «εάν το Ισραήλ σταματήσει την ακρότητα στις επιθέσεις του και εάν οι επιθέσεις που γίνουν στους Χούθι ή σε οποιουσδήποτε άλλους απειλούν την παγκόσμια ναυτιλία έχουν το στοιχείο το χειρουργικό, τότε δεν νομίζω ότι θα πάμε σε μια γενικευμένη σύγκρουση».

Μάλιστα όπως είπε θα πρέπει «ο δυτικός κόσμος να δημιουργήσει ζώνες αεράμυνας εκεί για να προστατεύσει τα πλοία να περάσουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον θα αναγκαστεί να κάνει μια δύναμη με δική της διοίκηση για να μην εμπλακεί στα ζητήματα επιθέσεων στην Υεμένη, αλλά απλώς για την προστασία της ναυτιλίας μέσα από το Σουέζ».

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι θα βρεθούν λύσεις για να μη γενικευθούν τα προβλήματα στο παγκόσμιο εμπόριο μετά τις τελευταίες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Βαρύ το τίμημα για την Τουρκία από τη εμπλοκή στο Ιράκ

Για τον κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και τις πολεμικές συγκρούσεις σε Συρία και Ιράκ, στις οποίες συμμετέχει η Τουρκία αναφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη ο Γιάννης Μανδαλίδης. Όπως είπε το μήνυμα που στέλνει ο Τούρκος πρόεδρος είναι ότι η χώρα του θα συνεχίσει να διευρύνει τις επιχειρήσεις του στο Βόρειο Ιράκ

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA