Μενού
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός έχει σημάνει στη NASA από τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον πλανήτη μας μία ηλιακή καταιγίδα που ενδέχεται να χτυπήσει τη Γη μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, αστρονόμοι και επιστήμονες του μελετούν το Διάστημα λένε ότι η προειδοποίηση της NASA υποδηλώνει ότι η πρόσφατη έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην επιφάνεια του Ηλιου είναι πιθανό να δώσει ένα ισχυρό «χτύπημα» στα νότια της Γης. Σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο βέβαια, θα σημειωθεί μία ήπια διαταραχή στις υπηρεσίες ραδιοφώνου και GPS, ενώ σέλας θα εμφανιστεί στον ουρανό και σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.

Διαβάστε ακόμη: Το πιο κρύο μέρος του πλανήτη έγινε το πιο σκοτεινό - Εφυγε τελείως ο Ηλιος

Οι ηλιακές καταιγίδες (ή CME) δεν είναι νέο φαινόμενο και συμβαίνουν κατά καιρούς, με τον Ηλιο να απελευθερώνει ενέργεια (πλάσμα), η οποία συνοδεύεται από το μαγνητικό πεδίο από το στέμμα του. Οταν σημειώνονται, ταξιδεύουν με τον ηλιακό άνεμο, ο οποίος τον μεταφέρει σε άλλα μέρη του ηλιακού συστήματος. Το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού των ΗΠΑ λέει ότι οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να ξεφύγουν από τον Ηλιο με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και να φτάσουν στη Γη σε μόλις 15-18 ώρες αλλά η NASA ανέφερε ότι το πρόσφατο CME εκτοξεύτηκε προς τη Γη την περασμένη Δευτέρα (6/12). Το ότι θα φτάσει στον πλανήτη μας μέχρι το Σάββατο υποδηλώνει ότι δεν είναι μία από τις πιο γρήγορες ηλιακές καταιγίδες, ωστόσο οι αστρονόμοι λένε ότι τα «στροβιλιζόμενα συντρίμμια» που προκλήθηκαν από την έκρηξη στον Ηλιο δύσκολα δεν θα φτάσουν μέχρι τον πλανήτη μας. Αναμένουν ότι τα συντρίμμια θα προσεγγίσουν το νότιο τμήμα του πλανήτη και είναι απίθανο να δημιουργηθούν γεωμετρικές καταιγίδες σημαντικού μεγέθους, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν θεάσεις σέλας.

Η Dr. Τamitha Skov, μία φυσικός που ειδικεύεται στον καιρό του Διαστήματος, ανέφερε στην Express ότι η συγκεκριμένη ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στο νότιο τμήμα της Γης. «Οι προβλέψεις της NASA δείχνουν ότι μια πρόσφατη «έκρηξη νήματος» στον Ηλιο θα προκαλέσει ένα «χτύπημα» στα νότια της Γης μέχρι τα τέλη της 11ης Δεκεμβρίου. Αναμένεται μια ήπια διαταραχή, αλλά το σέλας είναι πιθανό σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη όπως και σποραδικά προβλήματα ερασιτεχνικού ραδιοφώνου και GPS», ανέφερε χαρακτηριστικά η Skov.

Από την ηλιακή καταιγίδα στον κομήτη

Την ώρα που οι αστρονόμοι ψάχνουν τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να φέρει η ηλιακή καταιγίδα στη Γη το Σάββατο, την Κυριακή (12/12) ο πλανήτης μας θα έχει κι έναν... φωτεινό επισκέπτη. Συγκεκριμένα, ένας επερχόμενος κομήτης, ο C/2021 A1 (ή «Λέοναρντ»), που θα διασχίσει τον γήινο ουρανό μέσα στον μήνα Δεκέμβριο, αναμένεται να είναι ο πιο φωτεινός του 2021. Πρόκειται για έναν ταχύτατο κομήτη που ταξιδεύει με την εντυπωσιακή ταχύτητα των 254.412 χιλιομέτρων την ώρα ή περίπου 70,7 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο σε σχέση με τη Γη.

Ο παγωμένος κομήτης ανακαλύφθηκε στην αρχή του φετινού έτους από τον Αμερικανό αστρονόμο Γκρέγκορι Λέοναρντ του Αστεροσκοπείου Mount Lemmon στην Αριζόνα, από τον οποίο και πήρε το όνομά του. Ηδη οι παρατηρήσεις από τα τηλεσκόπια αποκαλύπτουν την ουρά του κομήτη, ο οποίος κατευθύνεται προς τον Ηλιο, φθάνοντας στο περιήλιό του (το κοντινότερο σημείο από το άστρο μας) στις 3 Ιανουαρίου 2022, όταν θα απέχει από τον Ήλιο περίπου 91 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Στο μεταξύ θα έχει γίνει ορατός στον νυχτερινό ουρανό του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), ο κομήτης αναμένεται να πλησιάσει περισσότερο τη Γη στις 12 Δεκεμβρίου, σε μία απόσταση περίπου 35 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, αρκετά μακριά για να είναι εύκολα ορατός με γυμνό μάτι, αλλά θα είναι ορατός με κιάλια ή μικρό τηλεσκόπιο. Στις 18 Δεκεμβρίου θα περάσει πολύ πιο κοντά από την Αφροδίτη, σε απόσταση μόνο 4,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Ο «Λέοναρντ» εκτιμάται ότι μετά τα Χριστούγεννα δε θα είναι δυνατό πια να παρατηρηθεί, καθώς θα πλησιάζει τον Ηλιο.

Ο κομήτης υπολογίστηκε ότι χρειάζεται δεκάδες χιλιάδες χρόνια για να ολοκληρώσει μία άκρως ελλειπτική τροχιά πέριξ του Ηλιου, καθώς το προηγούμενο αφήλιό του -η πιο μακρινή απόστασή του από το άστρο μας -εκτιμάται σε περίπου 3.500 αστρονομικές μονάδες (μία τέτοια μονάδα ισούται με τη μέση απόσταση Γης-Ηλιου ή 149.565.894 χιλιόμετρα). Μετά τη «βόλτα» του γύρω από τον Ηλιο στην αρχή του νέου έτους, ο κομήτης αναμένεται να χαθεί πέρα από τα βάθη του ηλιακού συστήματος και να μην ξαναγίνει ποτέ πια ορατός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA