Μενού
  • Α-
  • Α+

Το τηλεσκόπιο James Webb «ξεκλειδώνει» τα μυστικά του σύμπαντος δείχνοντας για πρώτη φορά στους ανθρώπους πως ήταν πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Εστιάζοντας στο σμήνος γαλαξιών SMACS 0723, το τηλεσκόπιο δείχνει το σημείο όπου οι αστρονόμοι θεωρούν ότι λόγω μάζας λειτουργεί ως «βαρυτικός φακός», παραμορφώνοντας το διάστημα και μεγεθύνοντας πολύ το φως που προέρχεται από πολύ μακρινούς γαλαξίες. 

Διαβάστε ακόμη: James Webb: Η πρώτη φωτογραφία από το πανίσχυρο τηλεσκόπιο είναι γεγονός – Πώς ήταν το Σύμπαν πριν 13 δισ. χρόνια

Κρίνοντας από τη δήλωση του επικεφαλής της NASA, Μπιλ Νέλσον, η ανθρωπότητα περιμένει πολλά από το James Webb αφού στη φωτογραφία του SMACS 0723, τουλάχιστον ένα από τα αχνά σημεία στο «φόντο» χρονολογείται πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Και αυτό έχει σημασία αφού η Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang) που έφερε την έναρξη της διαστολής του γνωστού σύμπαντος συνέβη πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. 

James Webb: Οι πρώτες φωτογραφίες «φωτίζουν» το σύμπαν 

Την Τρίτη (12/7) αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες με... εκπληκτικά σημεία του σύμπαντος. Ανάμεσά τους είναι το αστρικό σύστημα Ητα Καρίνας, το σμήνος γαλαξιών Κουιντέτο του Στεφάν, το νεφέλωμα NGC 3132 και ο εξωπλανήτης WASP-62b. Το Ητα Καρίνας/Ητα Τρόπιδος περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο αστέρια και η φωτεινότητά του είναι περίπου τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από του Ηλιου. Εντοπίζεται στο Νεφέλωμα της Τρόπιδος, σε απόσταση 7.500 ετών φωτός από το ηλιακό μας σύστημα. Πρόκειται για ένα από τα λαμπρότερα και με μεγαλύτερη μάζα αστρικά συστήματα που έχουν εντοπιστεί. 

Πρόκειται για ένα σημείο του σύμπαντος με σημασία για τους αστρονόμους αφού το 1843 παρατηρήθηκε γιγάντια έκρηξη από την οποία.... επέζησε. Ουσιαστικά, σε λίγα χρόνια, το Ήτα Τρόπιδος παρήγαγε σχεδόν όσο ορατό φως παράγει μία έκρηξη supernova αλλά δεν καταστράφηκε. Το φαινόμενο της ψεύτικης supernova μπορεί να αντιπροσωπεύει μια επιφανειακή αστάθεια ή μια αποτυχημένη έκρηξη. 170 χρόνια μετά την έκρηξη, η εσωτερική δομή του Ητα Καρίνας δεν έχει ανακάμψει πλήρως. 

Το Κουιντέντο του Στεφάν βρίσκεται στον αστερισμό του Πήγασου. Πρόκειται για την ομάδα των εξής πέντε γαλαξιών: 

  • NGC 7317 
  • NGC 7318a / (UGC 12099) 
  • NGC 7318b / (UGC 12100) 
  • NGC 7319 
  • NGC 7320c 

Με εξαίρεση τον NGC 7320c που εντοπίζεται στα 40 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, οι άλλοι τέσσερις εντοπίζονται 300 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά και αλληλεπιδρούν βαρυτικά μεταξύ τους και σε βάθος χρόνου θα συγχωνευθούν σε έναν γιγάντιο γαλαξία. Στους NGC 7318A και NGC 7318Β η βαρυτική έλξη έχει δημιουργήσει περιόδους αστρογέννεσης που με εξάρσεις και υφέσεις εκτείνεται σε βάθος εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών.

Επίσης το James Webb θα μας δείξει και το νότιο δακτυλιοειδές νεφέλωμα, το NGC 3132 στον αστερισμό Ιστία.  Απέχει περίπου 2.000 έτη φωτός από το ηλιακό μας σύστημα. Ο WASP-62b είναι ο δεύτερος χωρίς σύννεφα που έχει ανακαλυφθεί. Οι εξωπλανήτες χωρίς σύννεφα είναι πολύ σπάνιοι στο σύμπαν και αποτελούν περίπου το 7% των πλανητών. Εντοπίζεται σε απόσταση 575 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό Δελφίν και ολοκληρώνει μία περιστροφή γύρω από το άστρο του σε περίπου 4,5 μέρες! Είναι αέριος γίγαντας σαν τον Δία και εξαιτίας της μικρής του απόστασης από το άστρο έχει πάρει το ψευδώνυμο «καυτός Δίας». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA