Μενού
Το λαχταριστό μπιφτέκι που έφτιαξαν οι ερευνητές
Το λαχταριστό μπιφτέκι που έφτιαξαν οι ερευνητές | newscenter.lbl.gov
  • Α-
  • Α+

Μία απίστευτη καινοτομία κατάφεραν τεχνολόγοι τροφίμων, οι οποίοι μέσω της καλλιέργειας μούχλας ανέπτυξαν υγιεινά τρόφιμα, ακόμα και ένα μπέργκερ που έχει υφή και γεύση κρέατος. Σε αυτή τη νέα τεχνολογία βλέπουν μία περιβαλλοντικά βιώσιμη και αποτελεσματική βιομηχανία τροφίμων.

Αυτές οι τροφές έχουν ως δομικό στοιχείο μύκητες, γενετικά τροποποιημένους για να αναπτύσσονται με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να επεξεργάζονται σε δεύτερο χρόνο σε διάφορα προϊόντα. Αυτή την εξέλιξη κατέγραψαν μελετητές σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, όπως γράφει η New York Post.

Όπως αναφέρει, για να καταλήξουν από μία εργαστηριακή καλλιέργεια μυκήτων του είδους Aspergillus oryzae σε ένα ζουμερό μπιφτέκι, έπρεπε να επέμβουν στον γενετικό κώδικα της μούχλας μέσω της τεχνολογίας γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR-Cas9.

Η τεχνολογία πίσω από τα ψεύτικα μπιφτέκια

Ο συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής Vau Hill-Maini, ένας πρώην σεφ που σπούδασε βιομηχανικός, συνεργάστηκε με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Berkeley, το Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability και το Joint BioEnergy Institute για τη μελέτη.

Η καλλιέργεια του μύκητα
Η καλλιέργεια του μύκητα | newscenter.lbl.go

Μέσω της γονιδιακής τεχνολογίας, κατάφεραν να δημιουργήσουν μύκητες του είδους που παρήγαγαν μεγαλύτερες ποσότητες της αντιοξειδωτικής ουσίας εργοθειονεΐνης καθώς και της αιμίνιης, η οποία ευθύνεται για το χαρακτηριστικό χρώμα και τη γεύση στο πραγματικό κρέας.

Έτσι, οι κατά κανόνα λευκοί μύκητες αναπτύχθηκαν με κόκκινο χρώμα και, μετά την αφυδάτωση και το άλεσμά τους, η σκόνη τους θα μπορούσε εύκολα να διαμορφωθεί σε ένα είδος κιμά που μοιάζει ζωικός και να τηγανιστεί ως ένα ζουμερό μπιφτέκι, όπως σημείωσαν οι ερευνητές.

Το λαχταριστό μπιφτέκι που έφτιαξαν οι ερευνητές
Το λαχταριστό μπιφτέκι που έφτιαξαν οι ερευνητές | newscenter.lbl.gov

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δούμε τι δημιουργεί ο μύκητας, για να "ξεκλειδώσουμε" τις δυνατότητές του και να τον ενισχύσουμε. Και νομίζω ότι αυτή είναι μια σημαντική ένδειξη ότι δεν χρειάζεται να εισάγουμε γονίδια από ​​διαφορετικά είδη», πρόσθεσε ο Hill-Maini, επικεφαλής της έρευνας.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA