Μενού
Luna-25
Luna-25 | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Παρά την τελευταία αποτυχία με τη συντριβή του διαστημοπλοίου της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos στη Σελήνη, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Γιούρι Μπορίσοφ, είπε πως δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν τις προσπάθειες αλλά θα συνεχίσουν κανονικά.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακοπεί το σεληνιακό πρόγραμμα, αυτή θα ήταν η χειρότερη απόφαση» είπε χαρακτηριστικά. 

Η αποστολή Luna-25 είχε σκοπό να σηματοδοτήσει την επιστροφή της Μόσχας στην ανεξάρτητη εξερεύνηση της Σελήνης ενόψει των οικονομικών προβλημάτων και των σκανδάλων διαφθοράς και της αυξανόμενης απομόνωσης από τη Δύση.

Γιατί απέτυχε η αποστολή

Ο Μπορίσοφ είπε πως η αποχή της Ρωσίας από τις αποστολές στη Σελήνη έπαιξε μεγάλο ρόλο για την αποτυχία της προηγούμενης αποστολής στο φεγγάρι. Όπως προέκυψε το πρόβλημα οφειλόταν στη μηχανή του διαστημικού σκάφους. 

Συγκεκριμένα ο κινητήρας που υποτίθεται ότι θα έθετε το διαστημόπλοιο σε τροχιά πριν από την προσγείωση λειτούργησε για 127, αντί για τα προγραμματισμένα 84 δευτερόλεπτα. Αυτή ήταν και η κύρια αιτία της συντριβής με μια ειδική επιτροπή να διερευνά τα ακριβή αίτια του περιστατικού. 

Να σημειωθεί πως η προηγούμενη φορά που η Ρωσία προσγείωσε κάποιον ανιχνευτή στη Σελήνη ήταν πριν 47 χρόνια, το 1976, με το Luna 24 και από τότε απομακρύνθηκε από τη σεληνιακή εξερεύνηση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA