Μενού
dimorphos
dimorphos | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένας δάσκαλος γυμνασίου και οι μαθητές του παρατήρησαν πως ένας αστεροειδής που είχε χτυπηθεί από διαστημόπλοιο της NASA στην αποστολή Double Asteroid Redirection Test (DART) «συμπεριφέρεται» παράξενα. 

Πρόκειται για τον «Δίμορφο» ο οποίος κάνει απροσδόκητες κινήσεις με την τροχιά του να έχει ξεκινήσει να συρρικνώνεται μετά τη σύγκρουση με το διαστημόπλοιο «Βέλος».

Η σύγκρουση, είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση του, ωστόσο, φαίνεται πως κατάφερε το ακριβώς αντίθετο.

Ο δάσκαλος Jonathan Swift με τους μαθητές του στην Καλιφόρνια παρατήρησαν τη συμπεριφορά του Δίμορφου από το παρατηρητήριο του σχολείου. 

Παρατήρησαν πως η τροχιά του «έπεσε» κατά ένα λεπτό, έναν μήνα μετά τη σύγκρουση σε σχέση με τον Σεπτέμβρη του 2022. Υπήρξε μια αλλαγή κατά 34 λεπτά με τα ευρήματα της ομάδας να παρουσιάζονται σε μια συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Μεξικό τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον TheScientist, η επιβράδυνση της τροχιά του Δίμορφου είναι γνωστή ως «ανατροπή» που αναφέρεται στις παλιρροϊκές δυνάμεις που αλλάζουν την τροχιακή περίοδο ενός αντικειμένου. 

Η αποστολή της NASA 

Η NASA εκτόξευσε το «Βέλος» από τη βάση Vandenberg πέρσι με την πρόσκρουση του διαστημοπλοίου και του Δίμορφου να καταγράφεται στις 26 Σεπτεμβρίου του 2022 στις 19:14. 

Η NASA υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν αστεροειδείς με μεγαλύτερη διάμετρο από 140 μέτρα σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη για τα επόμενα εκατό χρόνια, με ένα μέλος της αποστολής να λέει πως θα ήθελε να δοκιμάσει μια τεχνική τρακτέρ βαρύτητας.

Δείτε επίσης:

Ντελίβερι πιτσαρίας αποκαλύπτει πόσα tips έβγαλε σε ένα βράδυ - Γιατί έγινε viral

11η Σεπτεμβρίου: Το τέταρτο αεροπλάνο και η μόνη αεροπειρατεία που απέτυχε

Κρήτη: Παντρεύτηκαν η 82χρονη Παρασκιώ και ο 41χρονος Κωστής

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA