Μενού
universe
Εικόνα του σύμπαντος από το τηλεσκόπιο «Ευκλείδης» | Twitter/@latestinspace
  • Α-
  • Α+

To τηλεσκόπιο «Ευκλείδης» επιχειρεί να ερμηνεύσει τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος και όπως φαίνεται από τις συγκλονιστικές εικόνες που μεταφέρει, οι προοπτικές για να το πετύχει είναι εξαιρετικές.

Όπως μεταδίδει το BBC, οι πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες από το τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) από την λεγόμενη «σκοτεινή πλευρά» του σύμπαντος,«κόβουν την ανάσα».

universe
Το σύμπαν από τηλεσκόπιο | Twitter/@latestinspace

Αποστολή του «Ευκλείδη» είναι στα επόμενα έξι χρόνια να ερευνήσει το ένα τρίτο των ουρανών για να πάρει κάποιες ενδείξεις για τη φύση της λεγόμενης σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας.

Οι ερευνητές παραδέχονται, ωστόσο, ότι δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα γι' αυτά, παρόλο που πιθανότατα αντιπροσωπεύουν το 95% του περιεχομένου του σύμπαντος. 

universe
Εντυπωσιακή εικόνα από το διάστημα | Twitter/@latestinspace

«Δουλειά» του εν λόγω τηλεσκόπιου, είναι να παρατηρεί τα περιγράμματα, τις αποστάσεις και τις κινήσεις δισεκατομμυρίων γαλαξιών. Κάπου στα στατιστικά αυτού του τρισδιάστατου κοσμικού χάρτη - του μεγαλύτερου που έγινε ποτέ- οι επιστήμονες περιμένουν να βρουν απαντήσεις.

universe
Φωτογραφία από το «σκοτεινό σύμπαν» | Twitter/@latestinspace

Το τηλεσκόπιο «Ευκλείδης» κόστισε 1,4 δισ. ευρώ και βγήκε στο διάστημα τον Ιούλιο. Αρχικά, η οπτική του «Ευκλείδη» δεν μπορούσε να «κλειδώσει» στα αστέρια για να τραβήξει μια σταθερή εικόνα. Αυτό απαιτούσε νέο λογισμικό για τον ακριβή αισθητήρα καθοδήγησης του τηλεσκοπίου.

Οι μηχανικοί διαπίστωσαν επίσης ότι κάποιο «αδέσποτο» φως ήταν ρυπογόνο στις φωτογραφίες όταν το παρατηρητήριο ήταν στραμμένο με συγκεκριμένο τρόπο. Τα ζητήματα αυτά επιλύθηκαν και ο «Ευκλείδης» είναι πλέον έτοιμος.

«Είναι φανταστικές. Είδα επιτέλους τις εικόνες σε πλήρη ανάλυση και πραγματικά με εξέπληξαν. Περιμέναμε από τον Ευκλείδη να είχε πολύ καλή απόδοση και πραγματικά ανταποκρίθηκε σε όλες μας τις προσδοκίες. Είναι μεγάλη ανακούφιση και πραγματικά υπέροχο να το βλέπεις», είπε ο αστρονόμος καθηγητής Ίζομπελ Χουκ από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.

Δείτε επίσης:

Οι δισεκατομμυριούχοι της Χαμάς - Παραμυθένιες ζωές και πλούτη στον αθέατο κόσμο της τρομοκρατίας

Πώς έγινε το επεισόδιο με την Κωνσταντοπούλου που δεν ήθελε να κάτσει δίπλα στην Αχτσιόγλου

Ευτράπελο στον «αέρα» της ΕΡΤ: Έμειναν άναυδοι με το «είστε για τον π...»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA