Μενού
τυρι
Το πιο «επικίνδυνο» τυρί του κόσμου | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι Γάλλοι μπορεί να έχουν το «όνομα» όταν μιλάμε για γαλακτοκομικά που μυρίζουν «ποδαρίλα», αλλά η ιταλική γαστρονομική παράδοση, κρύβει ένα τυρί που θα έκανε και τον πιο ακραίο λάτρη να χάσει το κουράγιο του.

Οι κάτοικοι της Σαρδηνίας δεν προσπαθούν να εξωραΐσουν το εμβληματικό τους Casu Marzu, που μεταφράζεται κυριολεκτικά σε «σάπιο τυρί», και ίσως το μόνο που οφείλει τη «νοστιμιά» του σε ζωντανές κάμπιες, όπως γράφει το CNN

Στη λογική του δεν διαφέρει από κάθε άλλο τυρί, του οποίου το γευστικό προφίλ παράγει ένα μόσχευμα, άλλες φορές από βακτήρια και άλλες από μύκητες, που χωνεύουν και μετουσιώνουν τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά του γάλακτος.

Casu Marzu: Τυρί για «σκληρούς» ουρανίσκους

Στη ζύμωση του Casu Marzu όμως, παίζουν ρόλο και οι προνύμφες (κάμπιες) της μύγας του είδους Piophila casei, τις οποίες οι παραγωγοί αφήνουν να εναποθέσουν τα αυγά τους σε κεφάλια από χλωρό ακόμα πεκορίνο.

Οι κάμπιες εκκολάπτονται και αρχίζουν να τρέφονται με τίποτα άλλο παρά φρέσκο πεκορίνο, με το πεπτικό τους να το μετατρέπει σε ένα κρεμώδες υποπροϊόν, την «καρδιά» του Casu Marzu.

Μετά από λίγο καιρό ωρίμανσης, το τυρί καταναλώνεται κόβοντας το σκληρό εξωτερικό, αποκαλύπτοντας το μαλακό εσωτερικό που γαρνίρουν τα ακόμα ζωντανά σκουληκάκια.

σκουληκια τυρι
Κάμπιες στην επιφάνεια του Casu Marzu | Shutterstock

Πέρα από την αρχική αηδία που προκαλεί το θέαμα, όσοι τόλμησαν και δοκίμασαν το τυρί περιγράφουν ένα πολύ έντονο και πικάντικο γευστικό προφίλ, με συν την υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που περιέχουν τα έντομα.

Κάποιοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, καθώς τα σκουλήκια θα μπορούσαν να επιβιώσουν από τη μάσηση και να προκαλέσουν μικροδιατρήσεις στο έντερο, αλλά μέχρι στιγμής, καμία τέτοια περίπτωση δεν έχει συνδεθεί με το ιδιαίτερο τυρί.

Αν και απαγορεύεται η εμπορική του διάθεση και διανομή, η σάρκα αλλά και η άλμη του Casu Marzu ακόμα προτιμώνται ως εκλεκτός μεζές στον τόπο καταγωγής του.

Τα τελευταία χρόνια, καθώς η ΕΕ εξετάζει την προώθηση της παραγωγής και κατανάλωσης εντόμων ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης της πολύ πιο ρυπογόνου κτηνοτροφίας, το τυρί αυτό αναδεικνύεται ως superfood στο επίκεντρο μίας «εντομοφαγικής» δίαιτας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA