Μενού
  • Α-
  • Α+

Από τη μέρα που ξέσπασε ο σάλος γύρω από το γηροκομείο των Χανίων, οι  καταγγελίες πρώην υπαλλήλων και συγγενών ηλικιωμένων να διαδέχονται η μία την άλλη.

Σύμφωνα με νέα καταγγελία, η ιστορία πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο, ακόμα και στο 2010.

Η εν λόγω δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009. Το 2010, ένα χρόνο μετά, υπήρξε επώνυμη καταγγελία από μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία είχε πάει εκεί τον συζυγό της, σύμφωνα με το Mega. 

Η καταγγελία αφορούσε σε κακομεταχείριση και δεν προχώρησε, έμεινε στο αρχείο. Με αφορμή όμως αυτή την καταγγελία έγινε έλεγχος στο γηροκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε χωρίς άδεια.

Συγκεκριμένα για τρία χρόνια, από το 2009 ως το 2012 το γηροκομείο αυτό λειτουργούσε χωρίς άδεια και υπήρχε απόφαση του τότε νομάρχη Χανίων να σφραγιστεί κάτι το οποίο δεν έγινε.

Η γυναίκα αυτή που έκανε πριν 11 χρόνια την καταγγελία βρίσκεται εν ζωή και σκοπεύει να καταθέσει στις Αρχές.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι ότι μέσα στο 2020 τουλάχιστον 20 τρόφιμοι του γηροκομείου έφυγαν από αυτό.

Είτε για να πάνε σε κάποια άλλη μονάδα ηλικιωμένων είτε για να πάνε σε σπίτια συγγενών κι αυτοί οι άνθρωποι θα αναζητηθούν για να καταθέσουν τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτό.

«Μου έκαναν έλεγχο και δεν βρήκαν τίποτα»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο Mega η ιδιοκτήτρια επανέλαβε ότι σε κανέναν από τους ελέγχους που της έγιναν δεν βρέθηκε κάτι το επιλήψιμο. Τονίζει πως η ίδια και η επιχείρησή της δεν εμπλέκονται σε ύποπτες μεταβιβάσεις ακινήτων και πως κανένας από τους υπαλλήλους, δεν κακομεταχειριζόταν κάποιον από τους ηλικιωμένους. 

Όλα αυτά όμως την ώρα που η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται και οι καταγγελίες από συγγενείς ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή, δίνουν τροφή για νέες συζητήσεις.

Χιονοστιβάδα καταγγελιών

Τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, το οποίο φέρεται να πωλήθηκε σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την αντικειμενική του αξία, καταγγέλλει μία Χανιώτισσα που μίλησε στο zarpanews.gr για την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά, υποστηρίζοντας ότι πως πήραν την περιουσία της θείας της, που είχε - μεταξύ άλλων - 30 χρυσές λίρες και κοσμήματα.

Η καταγγέλλουσα υποστηρίζει ότι έμαθε πως το ακίνητο ανήκε σε κάποιους, όταν είδε, περνώντας απ’ έξω, να γίνονται κάποιες εργασίες στο οίκημα. Ο νομικός της σύμβουλος υποστήριξε στο zarpanews.gr ότι η μεταβίβαση έγινε από πληρεξούσιο, καθώς η ιδιοκτήτρια, η τρόφιμος του ιδρύματος δηλαδή, φέρεται να έπασχε από άνοια. Τονίζεται επίσης πως πρόκειται για άλλη περίπτωση και όχι εκείνη για την οποία έδωσε εξηγήσεις ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Αυτή είναι μία ακόμη περίπτωση που έρχεται να προστεθεί στο τσουνάμι καταγγελιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και αφορούν το γηροκομείο στα Χανιά το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών μετά τη γνωστοποίηση πολλών θανάτων ηλικιωμένων. Ανατριχίλα προκαλούν οι μαρτυρίες από συγγενείς θυμάτων και πρώην εργαζόμενους. «Είδα 30 θανάτους γερόντων σε οκτώ μήνες» κατήγγειλε στον ΑΝΤ1 πρώην εργαζόμενη στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας.

Το γηροκομείο θα έπρεπε να είχε κλείσει από το 2015

Σύμφωνα λοιπόν με την δικηγόρο Μαρία Παπαδάκη το συγκεκριμένο ίδρυμα θα έπρεπε να είχε κλείσει από το 2015 καθώς υπήρχε καταδικαστική απόφαση.

Η ίδια μιλώντας στο Mega σημείωσε ότι «Το 2015 η διαχείριση του γηροκομείου καταδικάστηκε ποινικά για μη συμμόρφωση σε απόφαση του νομάρχη που διέτασσε την σφράγιση της μονάδας διότι δεν υπάρχει άδεια». Ακόμα συμπλήρωσε ότι η τότε απόφαση του νομάρχη βασίστηκε σε καταγγελία πολίτη που είχε γίνει το 2010 και έκανε λόγο για κακομεταχείριση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA