Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά από έξι μήνες τα καταστήματα της εστίασης είναι πάλι ανοικτά. Από το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα επιτρέπεται και πάλι η επίσκεψη σε καφέ και εστιατόρια, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους και με τήρηση των μέτρων ασφαλείας ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού.

Από νωρίς το πρωί οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα καφέ και φαγητού έκαναν τις τελευταίες εργασίες ώστε να υποδεχθούν και πάλι τους πελάτες που θα μπορούν να κάθονται στα τραπέζια τους ως και τις 22:45, σύμφωνα με το ωράριο.

Ο καλός καιρός αποδείχθηκε σύμμαχος καθώς πολλοί ήταν εκείνοι επέλεξαν να πιουν τον καφέ σε κάποιο μαγαζί, ενώ όσο προχωρά η μέρα όλο και περισσότερος κόσμος επισκέπτεται τα καταστήματα εστίασης.

Η επανεκκίνηση της εστίασης άρχισε με συγκεκριμένους κανόνες σε ό,τι έχει να κάνει και με τα μέτρα ασφαλείας αλλά και τον τρόπο που μπορεί κάποιος να επισκευθεί τα καταστήματα. Τα μαγαζιά θα είναι ανοικτά από τις 5 το πρωί ως και τις 10:45 το βράδυ -με την κυκλοφορία να έχει παραταθεί άλλωστε ως τις 11μμ. Τα καταστήματα θα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσω delivery και μετά από τις 11μμ.

Έλεγχοι για αποστάσεις και μέτρα

Στις παραλιακές περιοχές στην Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, όπως τα Καμένα Βούρλα, τη Χαλκίδα, τις παραλίες της Εύβοιας, την Ιτέα και το Γαλαξίδι υπάρχουν απεριόριστοι ελεύθεροι χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν χωρίς συνωστισμό και με την τήρηση των υγειονομικών οδηγιών.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πόλεις όπως η Λαμία, το Καρπενήσι, η 'Άμφισσα, η Θήβα και η Λιβαδειά όπως και μικρότερες πόλεις έχουν αναπτυχθεί τραπεζοκαθίσματα σε πλατείες αλλά και πεζόδρομους όπου σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τηρούνται απαρέγκλιτα οι οδηγίες που έχουν δοθεί. Ωστόσο θα παραμείνουν κλειστά όσα καταστήματα δεν έχουν εξωτερικούς ανοιχτούς χώρους. Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι από σήμερα το πρωί ξεκίνησαν και έλεγχοι από την πλευρά της αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων για τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων αλλά και συνολικότερα για την εφαρμογή όσων προβλέπονται για το άνοιγμα των καταστημάτων.

Εστίαση: Διαφορετικές εικόνες στην Κρήτη

Στα Χανιά, κυρίως στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης όπου δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις εστίασης που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, βρέθηκαν πολίτες που με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό απολάμβαναν τον καφέ τους και το πρωινό τους. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Χανίων Γιάννης Παυλάκης η επανεκκίνηση της εστίασης ουσιαστικά σηματοδοτεί και την επανεκκίνηση για την τοπική οικονομία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «σε μια τουριστική περιοχή όπως τα Χανιά η εστίαση αποτελεί τον βασικό κορμό για την τοπική οικονομία καθώς απορροφά χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ αποτελεί και τον «αιμοδότη» για δεκάδες τομείς της οικονομίας μας».

Η εικόνα στο κέντρο του Ηρακλείου ωστόσο είναι υποτονική, καθώς όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου, Μαρία Χαλβατζή, πιθανότατα η μέρα είναι τέτοια, που αρκετός κόσμος δεν θα επιλέξει να βρεθεί εντός του κέντρου. «Η επόμενη μέρα του Πάσχα, έχει κάθε χρόνο την ιδιαιτερότητά της. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τις καιρικές συνθήκες που πνέουν, το πιθανότερο είναι ο περισσότερος κόσμος να έχει αναζητήσει δροσιά σε παραλίες ή να βρίσκεται ακόμη σε σημεία που επέλεξε να βρεθεί την ημέρα του Πάσχα» δήλωσε η κ. Χαλβατζή, η οποία διευκρίνισε ότι οι επόμενες ημέρες θα δείξουν πώς θα κυλήσουν τα πράγματα για την εστίαση, που επί μήνες έμεινε κλειστή.

«Παράθυρο» για το ωράριο από τον Γεωργιάδη

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε σημερινές του δηλώσεις άφησε «παράθυρο» ανοιχτό για διευρυμένο ωράριο στην εστίαση από τις 15 Μαΐου και μετά. «Ανοίγουμε την εστίαση αλλά ο ιός δεν έχει φύγει. Το σύνθημα ότι πέρασε ο κίνδυνος δεν έχει δοθεί» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ και συμπλήρωσε ότι «Κανένας δεν θέλει να περιορίσει την ελευθερία κανενός, αλλά πρέπει να κρατηθεί ο ιός υπό έλεγχο».

Με κωδικό «6» λειτουργεί η εστίαση

Όσοι πολίτες θα θελήσουν να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα εστίασης θα πρέπει να στείλουν τον κωδικό «6» στο 13033.

Στα καταστήματα δεν θα παίζει μουσική προς απογοήτευση πολλών, ενώ το ωράριο λειτουργίας θα είναι μέχρι τις 22:45 καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 23:00 το βράδυ με 05:00 το πρωί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA