Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζεται η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού και μετά από την εστίαση, που σήκωσε ρολά τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου, ακολουθούν σχολεία, μετακινήσεις εκτός νομού, και τουρισμός.

Ημερομηνία σταθμός για την έξοδο από το lockdown είναι η 15η Μαΐου, όταν θα ανοίξει ο τουρισμός και θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Την ίδια ημέρα θα ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες και θα καταργηθεί και το SMS στο 13033, το οποίο εξακολουθούν να στέλνουν οι πολίτες για την επίσκεψή τους σε καφετέριες και εστιατόρια. Πέντε μέρες νωρίτερα, στις 10 Μαΐου, οι μαθητές δημοτικών και γυμνασίων επιστρέφουν στα θρανία.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 3 Μαΐου διευρύνθηκε κατά μία ώρα το ωράριο κυκλοφορίας των πολιτών και η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 11 το βράδυ και λήγει στις 5 τα ξημερώματα.

Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες

Από Σεπτέμβριο -και αν όλα πάνε καλά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό των εμβολιασμών- θα μπορέσουμε ίσως να βγάλουμε τις μάσκες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Νίκος Σύψας «αν όλα πάνε καλά από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια κανονικότητα και εάν το επιτρέψει η πορεία των εμβολιασμών, ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας, τότε ενδεχομένως να βγάλουμε και τις μάσκες».

Ο κ. Σύψας «πολύ καλή ιδέα» να επιτραπεί σε εμβολιασμένους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους όπως ρεστοράν, μπαρ και κλαμπ κτλ. χωρίς μάσκα λέγοντας ότι θα είναι μια πολύ καλή ανταμοιβή αλλά και κίνητρο για να προωθηθούν οι εμβολιασμοί. «Νομίζω ότι είναι μία εξαιρετική ιδές να ανταμείβουμε τους πολίτες και να δίνουμε κίνητρα για να εμβολιασθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου εκτιμά και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς), Ματίνα Παγώνη ότι θα πετάξουμε τις μάσκες. Μιλώντας στην ΕΡΤ η κ. Παγώνη αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς τόνισε ότι το εμβόλιο για τώρα είναι το μόνο όπλο που διαθέτουμε κατά της πανδημίας του κορονοϊού και πρόσθεσε πως σιγά - σιγά ξεκινούν οι θεραπείες κατά της ασθένειας. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ πρόσθεσε ότι θεωρεί πως στα μέσα Σεπτέμβρη θα είναι η ώρα για να «πετάξουμε τις μάσκες», καθώς εάν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό οι εμβολιασμοί θα έχουμε φτάσει σε ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού κατά του κορονοϊού

Τέλος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης έχει δηλώσει ότι «αν εμβολιαστούμε σε ένα ποσοστό 60% - 70%, ο ιός θα υποχωρήσει σημαντικά κι ενδεχομένως εκτός ίσως από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πολυσύχναστους χώρους, από το φθινόπωρο θα πετάξουμε τις μάσκες και θα ζούμε όπως πριν».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA